שתף קטע נבחר

זינוק בשיעור הנערים שנזרקים מבי"ס בשל אלימות

לפני שלוש שנים הורחקו מבתי הספר 42 תלמידים בעקבות אלימות קשה, בתשע"א עלה המספר ל-70. במקביל, תוכנית להפחתת האלימות ב-1,300 בתי ספר רשמה הישגים נאים

האלימות בקרב בני הנוער שוברת שיאים חדשים או שהאכיפה נוקשה יותר מתמיד? כך או כך, נתונים חדשים של משרד החינוך מעלים כי בשלוש השנים האחרונות חלה עלייה חדה של 70 אחוז במספר התלמידים שהורחקו מבתי הספר בעקבות אלימות קשה.

 

מה עוד קורה בבתי הספר? כתבות נוספות בנושא חינוך:

בתי"ס יהיו רבי קומות: נתעמל במרתף, נשחק בגג

מורים מורדים: "נמשיך לעשות Like לתלמידים"

לא מיישמים המלצות בחינוך: "מפקירים הילדים"

 

בשנת תשס"ט התקבלו במשרד החינוך 62 בקשות להרחקת תלמידים ממוסדות חינוך בעקבות אלימות חמורה ובפועל הורחקו 42 תלמידים. בתשע"א, לעומת זאת, התקבלו במשרד החינוך 107 בקשות להרחקה ו-70 מתוכן אושרו. גורם במשרד החינוך הסביר כי הנתונים עולים בקנה אחד עם המדיניות החדשה של המשרד, הנוקט יד קשה בנושאי אלימות והפרות משמעת.
העלייה בכמות המורחקים

העלייה בכמות המורחקים
  תשס"ט תש"ע תשע"א
צפון 4 5 11
חיפה 5 3 18
מרכז 3 4 1
תל אביב 11 12 3
ירושלים 2 7 0
מחוז י-ם 4 5 2
דרום 4 7 13
התיישבותי 9 19 22
סה"כ 42 62 70

 

לפני כשנתיים יזם שר החינוך, גדעון סער, את תיקון "חוק זכויות התלמיד" וכן שינויים בחוזרי המנכ"ל, אשר נתנו לבתי הספר כלים אפקטיביים להתמודדות עם מקרי אלימות קשים. אם פעם ניסיון להרחיק תלמידים מבית ספר היה כרוך בקשיים רבים, היום יש גמישות רבה יותר בנושא והמנהלים לא מוצאים את עצמם חסרי אונים כמו בעבר.

 

במסגרת השינויים בחוק ובחוזרי המנכ"ל, נקבע כי בכפוף להחלטת גורמי המקצוע ניתן להרחיק לאלתר תלמידים שהיו מעורבים במקרי אלימות חמורים או הטרדות מיניות. זאת במטרה למנוע פגיעה קשה באווירה הלימודית של המוסד וביכולותו לקבוע נורמות של התנהגות וקווים אדומים שאין לחצותם. הגורם הוסיף כי באחד המקרים שהביאו לשינוי החוק, תלמיד כיתה ט' שנחשד באונס בת כיתתו המשיך לבוא לבית הספר בזמן שמתנהלים נגדו הליכים פליליים, ואילו התלמידה נותרה בביתה.

 

"מדיניות של אפס סובלנות לאלימות קשה" (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
"מדיניות של אפס סובלנות לאלימות קשה"(צילום: shutterstock)

 

בתוך כך, סקר אלימות שערך לאחרונה משרד החינוך בכ-1,300 בתי ספר שפעלו במסגרת תוכנית מיוחדת להפחתת האלימות במוסדות החינוך, העלה כי בשנת תשע"א שיעור האלימות הפיזית בבתי הספר ירד ב-20 אחוז לעומת השנה שקדמה לה. מספר התלונות על אלימות מינית צנח ב-27 אחוז. נרשמה גם ירידה של כ-21% בשימוש בסמים בקרב תלמידים וירידה בשתיית אלכוהול (18%), ונדליזם (22%) ועישון (5%).

 

"שינוי הנהלים היה משמעותי" 

"אנו נחושים להמשיך לפעול בשני הרבדים", אמר הגורם במשרד החינוך, "מצד אחד להפעיל יד קשה נגד תלמידים שהיו מעורבים באירועי אלימות חמורים ולהרחיקם מיידית מבית הספר, ומצד שני לחזק את תחושת המגוונות של התלמידים להפעיל תוכניות למניעת אלימות הכוללות תגבור המערך הפסיכולוגי ומתן הדרכות אישיות לתלמידים עם בעיות התנהגות קשות".

 

ד"ר רמי אמיתי, מנהל תיכון גלילי בכפר סבא, מסכים כי השינויים האחרונים בנושאי

המשמעת נתנו למנהלים כלים אמיתיים להתמודדות עם הפרות משמעת קשות. "כמדיניות, מנהלי בתי ספר לא זורקים תלמידים ממוסדות החינוך, בטח שלא בעבירות משמעת קלות, אלא רק באותם מקרים חריגים שבהם כלו כל הקיצין ויש לטפל בנושא בחומרה על מנת להבטיח את שלום התלמידים והמורים במוסד החינוכי", הסביר.

 

"עם זאת", הוסיף, "אין ספק ששינוי הנהלים היה משמעותי ואם בעבר מנהלים היו סלחניים מאוד להפרות משמעת קשות, הרי שהמדיניות כיום היא של אפס סובלנות לאלימות קשה. יש הגדרות ברורות של מה מותר ומה אסור לתלמידים וזה סייע מאוד לטיפול בנושא".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
107 בקשות להרחקת תלמידים בתשע"א (אילוסטרציה)
צילום: shutterstock
מומלצים