צפון קוריאה: גופת הרודן המנוח הוצגה לראווה
המוני אבלים, בהם השליט המיועד וראשי הצבא, עברו ליד ארון המתים של קים ג'ונג איל כדי לחלוק לו כבוד אחרון. גופת הרודן כוסתה בשמיכה אדומה וראשה הונח על כרית לבנה ושני שומרים השגיחו עליה מקרוב. קלינטון לפיונגיאנג: לכו בדרך השלום
סופו של רודן - הכתבות האחרונות:
- קים הבן, הצבא או קיצונים. מי ישלוט בצ' קוריאה?
פרחים רבים הקיפו את ארון הקבורה של קים ולצדו עמדו שני שומרים שהשגיחו על גופת "המנהיג היקר". בתמונות הטלוויזיה גם נראה מסך אדום ענק שמכסה את הקיר שנמצא מאחורי ארון הקבורה. בכירים במשטר הצפון קוריאני נראו עומדים בתור כדי לחלוק כבוד אחרון למנהיג המנוח, אשה אחת נראתה מנגבת דמעות מעיניה.
אבלים ברחבי המדינה הקומוניסטית המבודדת, רבים מהם מתייפחים בבכי, הניחו פרחים וחלקו כבוד אחרון לקים ג'ונג איל המנוח בפינות הנצחה ציבוריות, בשעה שהתקשורת הרשמית במדינה החלה לנפח את פולחן האישיות סביב היורש המיועד, קים ג'ונג און, וכינתה אותו "יליד גן עדן".
הלווייה בלי נציגים זרים
הדגלים בצפון קוריאה הורדו לחצי התורן, בבסיסי צבא, במפעלים, בבתי עסק בחוות ובמבנים ציבוריים. שקט גדול ירד על רחובות הבירה פיונגיאנג, אבל המוני אנשים התאספו בנקודות מיוחדות שהוקמו כדי לחלוק כבוד אחרון לרודן המדינה. הלווייתו של קים ג'ונג איל צפויה להתקיים ביום רביעי הבא ורשויות המדינה הודיעו כי לא יזמינו נציגי מדינות זרות לאירוע.
"הגנרל שלנו (קים ג'ונג איל) הוא אבינו הנדיב", אמר רי הו איל, מרצה במוזיאון לתולדות קוריאה המהפכנית. "הוא הגן על האושר של בני עמנו, ונשא על עצמו את היום ואת הלילה.
קלינטון: חרדה לגורל העם הצפון קוריאני
מוקדם יותר היום אמרה מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, כי היא מקווה שההנהגה החדשה בצפון קוריאה תלך בנתיב השלום, תשפר את הקשרים עם המדינות השכנות ותכבד את הזכויות של בני עמה.
קלינטון אמרה גם כי היא חרדה מאוד לגורל העם הקוריאני וקראה לפיונגיאנג לשתף פעולה עם הקהילה הבינלאומית כדי להביא לשלום ושגשוג במדינה מוכת העוני והרעב.
הטלוויזיה הממלכתית של צפון קוריאה דיווחה אתמול כי קים ג'ונג איל מת לפני שלושה ימים מהתקף לב בנסיעת רכבת על רקע "תשישות מנטלית ופיזית בשל עבודה מאומצת" אחרי "שהקדיש את חייו לבני עמו". מות המנהיג של המדינה הקומוניסטית הסגורה גורם מתח ניכר במזרח אסיה, במיוחד בקרב השכנה דרום קוריאה.
זמן קצר לאחר מות הרודן, הוכרז בנו, קים ג'ונג און, כ"יורש הגדול של המנהיג יוצא הדופן של המפלגה, הצבא והעם".
ערוץ הטלוויזיה הממלכתי של צפון קוריאה, המשמש כשופרו של המשטר, הכריז על מותו של קים ג'ונג איל ב"שידור מיוחד". על המסך נראתה מגישת טלוויזיה לבושה בבגדים שחורים מסורתיים, ותוך שהיא מתייפחת מעת לעת היא הכריזה על מותו של קים. "זה האובדן הגדול ביותר עבור המפלגה... וזהו הצער הגדול ביותר של עמנו ושל אומתנו", אמרה המנחה. היא אמרה כי האומה "חייבת להפוך את הצער שלנו לכוח כדי להתגבר על הקשיים שלנו".