חוזרים לשורשים: לביבות בריאות
אם אתם רוצים להתחמם כשקר בחוץ כל שעליכם לעשות הוא לחזור אל השורשים העשירים בויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים. מרב ברזילי מכינה לביבות משורשים כתומים, סגולים ולבנים לחנוכה צבעוני ובריא
שורש, איזו מילה טעונה. מה לך יותר בסיסי, אדמתי, ראשוני ומחובר למקום מאשר שורש? בכל תהילת הציירים והמשוררים זוכים גבעולים, עלים, ענפים, ניצנים ופרחים. אבל כשצריך מישהו לסמוך עליו, מחפשים את השורש. ככה זה בשפה, ככה זה במתמטיקה, ככה זה בהיסטוריה, וככה זה - סליחה על הנחיתה הקשה - גם אצלי במטבח. כשבחוץ ניתכים הגשמים, כשכל מה שמתחשק זה להתנחם מסביב לתנור באיזו קדרה מהבילה, אני חוזרת לשורשים.
עוד בערוץ האוכל:
שורשים זו מילה קצת גדולה והבוטניקאים מבחינים בין מינים שונים ורבים של שורשים. אבל בענייני המטבח הארציים הכוונה היא פשוט לאותם חלקי צמח המתעבים להם מתחת לפני הקרקע, ומשמשים על פי רוב לאגירת אנרגיה עבור הצמח.
כל ירקות השורש מכילים סיבים ורמות שונות של פחמימות, עמילנים וסוכרים. בחלקים גדולים של אפריקה, שבהם גידול הדגנים קשה, יש לשורשים עתירי פחמימות חשיבות עצומה, אבל גם אצלנו הצבעוניות שלהם, מגוון הטעמים והעושר בויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים הופכים אותם למרכיב עיקרי בארוחה חורפית מפנקת.
יש עשרות ירקות שורש, צמרת הטבלה - תפוח אדמה, בטטה, גזר, סלק, צנון, שורש סלרי ושומר - תופסת אצלנו במשק מקום של כבוד במהלך החורף. אם יש לך גידול שבו מורגש ההבדל בין הגרסה האורגנית לזו הקונבנציונלית הרי אלה ירקות השורש. לאורגניים יש פשוט טעם אחר. אין לך הנאה גדולה יותר מלצאת בגשם זלעפות עם מגפי גומי אל השדה הבוצי, לתפוס את עלי הבטטה ביד קפוצה, ולשלוף ממעמקי האדמה בטטה כתומה ושמנמנה, שתוך זמן קצר תפצפץ בסיר מרק כתום מהביל. או - עכשיו, משהגענו לחנוכה - תהפוך ללביבה חמה ומתוקה.
ככה אנחנו עושים אצלנו במשק בחנוכה: הופכים את ערימת השורשים שצומחת בשדה ללביבות בשלושה צבעים: כתום, לבן וסגול. אפשר כמובן, כמנהג המסורתי, לטגן לביבות בשמן, אבל אנחנו מעדיפים את הסדרה הבריאה והאפויה.
לביבות סגולות
המרכיבים (ל-10-15 לביבות קטנות):
1 סלק גדול, מגורר בפומפייה
1 כרשה, פרוסה לעיגולים דקים
2 כפות שמן זית
1/2 חבילת גבינת עיזים רכה
קמצוץ כמון
1/2 כפית מלח
2 ביצים (מומלץ ביצי חופש)
1/2 כוס קמח מלא
2 כפות פרורי לחם
אופן ההכנה:
- מאדים את הכרישה במעט שמן זית כ-5 דקות, מוסיפים את הסלק המגורר ,הכמון והמלח, מבשלים עוד כ-5-8 דקות ומסירים מהאש.
- מעבירים לקערה, מוסיפים ביצים, גבינה וקמח, ומעצבים לצורת לביבות.
- מניחים על מגש משומן מפזרים מעט פירורי לחם מעל.
- אופים בתנור שחומם מראש לטמפ' של 180 מעלות למשך כ-15 דקות או עד שמשחים מעט.
לביבות כתומות
המרכיבים (ל-10-15 לביבות קטנות):
1 בצל, פרוס דק
2 גזרים, מגוררים
1 בטטה בינונית, מגוררת
חתיכה קטנה של ג'ינג'ר
1 שן שום, פרוסה דק
2 כפות שמן זית
כף שמן שומשום
3 כפות סויה
2 ביצים (מומלץ ביצי חופש)
1/2 כוס קמח
2-3 כפות פרורי לחם
אופן ההכנה:
- מאדים את הבצל בשמן זית עד שקיפות, מוסיפים את הבטטה והגזר המגוררים, הג'ינג'ר והשום ומבשלים עוד 5 דקות.
- מוסיפים שמן שומשום ורוטב סויה ומורידים מהאש.
- מעבירים לקערה ומוסיפים את הביצים, הקמח ופירורי הלחם ומערבבים למסה אחידה. מעצבים לצורת לביבות.
- מניחים על מגש משומן ואופים בתנור שחומם מראש לטמפ' של 180 מעלות למשך כ-15 דקות או עד שמשחים מעט.
לביבות שורש לבנות
המרכיבים (ל-10-15 לביבות קטנות):
1 בצל, פרוס דק
1 קולורבי, מגורר
1 שורש סלרי, מגורר
1 תפו"א, מגורר
2 כפות שמן זית
כפית שטוחה מלח
מעט פלפל שחור
50 גרם שקדים פרוסים
2 ביצים (מומלץ ביצי חופש)
1/2 כוס פרורי לחם
2 כפות קמח מלא
מעט תימין
אפשר להוסיף גם שורש פטרוזיליה ושומר אם אוהבים
אופן ההכנה:
- מאדים את הבצל עד שקיפות בשמן זית. מוסיפים את הקולורבי, שורש הסלרי והתפו"א ואת התבלינים ומבשלים עוד כ-5-8 דקות. אם הירקות נדבקים לסיר מוסיפים 2-3 כפות מים ומערבבים היטב.
- מעבירים לקערה ומוסיפים את פירורי הלחם, הקמח, הביצים והשקדים. מעצבים לצורת לביבות.
- מניחים על מגש משומן ואופים בתנור שחומם מראש לטמפ' של 180 מעלות למשך כ-15 דקות או עד שמשחים מעט.
- מרב ברזילי היא בעלת משק ברזילי
- מסעדה צמחונית אורגנית במושב ירקונה