שתף קטע נבחר

בדידות וניצול המיניות. הצד האפל של העגלות

10 ממתינים לגירוש מקנדה, אבל הישראלים ממשיכים לרדוף אחר הרווח המהיר במכירות בחו"ל, חרף השעות הארוכות, היעדר ביטוח בריאות וסכנת הניצול המתמדת. "תחשבו טוב-טוב", אומרים אלו שחזרו, "בארץ אפשר להרוויח אותו הדבר"

עשרות ישראלים שעבדו בעגלות ממתינים לגירוש בקנדה, אך חברות ההשמה בארץ ממשיכות לשדר "עסקים כרגיל". "יש תקופות כאלו תמיד", סיפר ל-ynet נציג אחת מחברות ההשמה לעבודות בחו"ל הוותיקות בישראל. "אנחנו מקווים שזה יעבור ונוכל לחזור לעבוד בצורה רגילה. ישנן מדינות רבות בהן ישראלים אוהבים לעבוד, לא רק בקנדה וארה"ב".

 

הרשויות נאבקות והעגלות - כרגיל. הכותרות ב-ynet:

קנדה: נעצרו ישראלים שעבדו שלא כחוק בקניונים

ארה"ב נגד ישראלים בעגלות: "תיכלאו עם אנסים"

לא עוזבים את העגלות: "יש סיכון, אך הכסף גדול"

עבדו בארה"ב ונכלאו: "בתא עם 20 מכסיקנים"

 

לפי הדיווחים בקנדה, 10 צעירים נעצרו בשבוע שעבר בסדרת פשיטות משטרתיות בחשד שהפרו את חוקי ההגירה. שני גברים ושתי נשים כבר הובאו בפני שופט והואשמו בעבודה ללא היתר. הנשים הודו באשמה, נקנסו ב-1,000 דולר וממתינות כעת לגירוש. "אני מכיר מישהי שנמצאת שם כבר כמה ימים בכלא", סיפר איתי, צעיר ששב באחרונה מעבודה בקנדה, "אבל אחרים שהיו איתה קיבלו כבר חותמת שחורה בדרכון (איסור לשוב לקנדה) וישבו כמה שבועות בכלא.

 

קניון בלונדון. "אנשים יוצאים משם עם חובות" (צילום: gettyimages imagebank) (צילום: gettyimages imagebank)
קניון בלונדון. "אנשים יוצאים משם עם חובות"(צילום: gettyimages imagebank)

 

"את כל זה לא תשמעו מפי הממונים עליכם", הוא מזהיר, "הם מוכרים את הסיפור של הרווחים הגדולים". הישראלים, רובם משוחררים טריים, שמחים לקנות את המעשייה. אלפים יוצאים את הארץ לעשות את "המכה הגדולה" בקנדה ובארצות הברית, במיוחד בתקופת השיא שלפני חג המולד. "הקמפיין של השגרירות האמריקאית חזק, אך הפיתוי להרוויח הרבה במעט זמן חזק יותר", הוסיף ארז, שעבד בעגלות בארה"ב, "במיוחד שזה בלי תלושי שכר ומסים אלא פשוט דולרים במזומן".

 

ביוני השיקה הקונסוליה האמריקנית בתל-אביב קמפיין שנועד לשכנע צעירים ישראלים שלא להתפתות לעבודות מזדמנות ליד עגלות בקניונים, ובעיקר - לא להאמין למודעות שבהן מובטח להם כי העבודה חוקית ומאושרת על ידי הרשויות. גם במשרד החוץ התלוננו שהתופעה מביכה את ישראל והזהירו שלא יסייעו לצעירים שייעצרו – אך נדמה שדבר לא מצליח לבלום את הנהירה לארץ האפשרויות הבלתי מוגבלות.

 

"עוד לפני שמכרת משהו – הרוויחו עליך"

אולם לדברי אלו שכבר שבו הביתה, מעבר לים ממתינות גם סכנות חמורות יותר מגירוש. "אני זוכר שהייתה אצלנו בחורה עם דלקת ריאות קשה, ששכבה שבועיים במיטה בדירה ולאיש לא היה אכפת ממנה. לא שלחו לה רופא או כלום, היא הייתה יכולה למות שם", נזכר ארז. סביר להניח כי רוב הצעירים שטסים לחו"ל עם ציפיות גדולות לא מודעים לכך שעבודה בלתי חוקית לא מזכה אותם בביטוח רפואי ובכיסוי במקרה תאונה, ואם ייקלעו לצרה – לא ברור מהיכן תבוא העזרה.

 

צפו בסרטון האמריקני שנועד להזהיר את הישראלים מעבודה שלא כחוק

 

חרף הדעה המקובלת כי השהות בחו"ל היא הזדמנות פז "לדפוק קופה", מבהירים המוכרים לשעבר כי "הכסף לא מגיע בקלות". ארז סיפר כי "הבנתי שיש כאן תרגיל כשלמרות ההבטחות, שמו אותנו שבעה אנשים באותה דירה. מכל אחד מאיתנו גבו שכר דירה של 400 דולר, ואז התברר ששכר הדירה שהם משלמים לבעל הבית הוא רק 880 דולר. כבר כשהגעת, עוד לפני שמכרת משהו – הרוויחו עליך".

 

ארז המשיך לנפץ תפיסות מוטעות לגבי עולם העגלות: "רוב הישראלים שבאים לא מצליחים להרוויח יותר ממה שהיו מרוויחים בארץ באותה תקופה. שם עובדים 14-15 שעות רצוף. כאן עם אותן שעות היית מרוויח אותו הדבר". בנוסף, יש לזכור שכל דבר עולה כסף: השכירות, הדלק, האוכל, השתייה וכל ההוצאות האישיות, "ככה שיש אנשים שיוצאים משם ממש בחובות", הוסיף.

 

המציאות שמצטיירת היא כזו של תלות כמעט בלעדית בממונים, שמספקים את הרכב, הבית והעבודה, אבל "חוץ מלקבל משכורת, אתה לא רואה אותם בכלל", הבהיר ארז. "אתה ממש לבד שם. אתה מרגיש מנותק וזה מסייע להתמסרות טוטלית לעבודה".

 

"לבנות אומרים להשתמש במיניות"

גם העבודה עצמה טומנת בחובה צדדים אפלים שעליהם לרוב לא מדברים. "שיטת המכירה הישראלית, היא מאוד אגרסיבית", המשיך ארז. "אצלנו 90% היו בנות ולכולן הובהר שאם הן רוצות למכור, עדיף שישתמשו במיניות שלהן. מלמדים אותן לעשות שימוש ברמיזות ובנגיעות שיכולות להשתמע לשני פנים כדי לשבות את הלקוח. לא כולן מרגישות עם זה נוח".

 

האיום עלול לעתים להגיע גם מצד המעסיקים עצמם. "תוך כדי רמיזות

חבריות, מסבירים הבעלים לבנות היפות יותר שאם הן רוצות 'שידאגו להן לעבודה מועדפת' בקניון בטוח יחסית ורווחי יותר, כדאי להן להיות 'נחמדות'", גילה ארז. "זה נגמר פעמים רבות ביחסים מיניים שהם סוג של ניצול מרות וניצול מיני, ותוך חודשיים הבעלים כבר עובר לבאה בתור. יש שם בנות צעירות שאין להן אף אחד, וחשוב שהורים בארץ יהיו מודעים לכך".

 

ארז פנה גם בנימת אזהרה לצעירים עצמם: "תחשבו טוב-טוב מה יש לכם כאן לפני שאתם מחליטים לנסוע. לעזוב עבודה ומשפחה זה לא תמיד נכון וקל, וגם אם כן - רק אם העבודה היא חוקית". כמו כן, מומלץ מאוד לטוס בזוגות ולא לבד, וכן לשמור על קשר עם הבית כל הזמן. "חשוב לא לפחד ולדעת שיש תחרות רבה בשוק הזה", הוא הזכיר, "ושתמיד אפשר לעזוב לחברה אחרת באותה מדינה".

פורסם לראשונה 25/12/2011 23:51

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"הפיתוי להרוויח חזק מדי"
צילום: מורג ביטון
מומלצים