שתף קטע נבחר

 

עופרת יצוקה 2? מאות אלפים בלי מיגון

למרות פריסת "כיפת ברזל", לפי דו"ח של פיקוד העורף שהגיע לידי ynet - לתושבי הדרום לא תהיה מספיק הגנה במקרה של מבצע צבאי נוסף בעזה. מה בדיוק חסר איפה, וכמה זה אמור לעלות? הרשימה המלאה

חומר מדאיג למחשבה: מדו"ח פיקוד העורף שהגיע לידי ynet בדבר מוכנות ערים ויישובים בדרום, עולה תמונה מטרידה לגבי הצפוי להתרחש בעת תקיפה מאסיבית של טילים מרצועת עזה על דרום הארץ. עם זאת, גורמים בצה"ל הצהירו אתמול (יום ד') כי הצבא מוכן למבצע, ואף נכון להיכנס לעזה "אם לא יימנע ירי רקטות ולא תימנע יציאה של חוליות למצרים ומשם לישראל".

 

תקציב הביטחון - דיווחים נוספים ב-ynet:

אושרה תוספת 779 מיליון שקל לתקציב הביטחון

ברק לח"כים: לא מוכן להיות תלוי בפקידי האוצר

הקיצוצים הקטנים: פחות אימונים, פחות מדי ב'

 

אמש נורו ארבע רקטות קסאם לעבר יישובי עוטף עזה, ולפנות בוקר הפציצו כלי טיס של חיל האוויר מנהרת טרור בצפון הרצועה ומוקד פעילות טרור במרכזה. אחר כך התפוצצה עוד רקטה במועצת אשכול.

 

הרמטכ"ל רב אלוף בני גנץ תומך במבצע קרקעי יזום ברצועה, ועל רקע קריאות של שרים לצאת למבצע "עופרת יצוקה 2" אף ייתכן כי מבצע שכזה כבר נמצא בקנה הצה"לי, אך ספק אם תושבי הדרום ימצאו מחסה במקרה שיידרשו לכך. מבצע צבאי בהכרח יביא לירי מאסיבי לעבר הדרום ואולי אף למרכז, אולם מספר גבוה של פצועים או חלילה הרוגים כתוצאה ממטחי הרקטות, עלול להכריע את משך המבצע.

 

בצבא מציינים שוב ושוב כי מערכת כיפת ברזל וגם הסוללה הרביעית של המערכת, שתתפרס בשנה הקרובה, לא יספקו כיסוי הרמטי לטילים. לפיכך נותר להתבסס על המיגון הרגיל, הבסיסי, שכמותו כך מתברר אין די.

 

בדו"ח נבחן המצב בכל עיר בקו העימות בדרום: בטווח של 40 ק"מ באופן חלקי, ובטווח של 7-15 ק"מ באופן מלא. טווח היישובים שנמצאים במרחק של עד 7 ק"מ מהרצועה לא נכלל בדו"ח, לאחר שהממשלה מיגנה את יישובי עוטף עזה. 

 

כיפת ברזל. לא מספקת (צילום: שאול גולן, ידיעות אחרונות) (צילום: שאול גולן, ידיעות אחרונות)
כיפת ברזל. לא מספקת(צילום: שאול גולן, ידיעות אחרונות)
 

לפי הדו"ח, בשתי שכונות בבאר שבע (נחל עשן ונחל בקע) חסרות 69 מיגוניות ברחובות שבתיהם נבנו בבנייה "קלה" בשנות ה-50. העלות: כ-2.8 מיליון שקל. בשכונות נטעים ונווה נוי בנתיבות חסרות 32 מיגוניות (1.2 מיליון שקל), באופקים חסרות 37 מיגוניות בשכונות שפירא ומישור הגפן, בשכונת דרך הים ביבנה חסרות שתי מיגוניות ושש מיגוניות חסרות במכללת גבעת וושינגטון שבבית רבן. בסך הכול נאמדת עלות המיגוניות כמו אלו המפוזרות ביישובי עוטף עזה, ב-5.8 מיליון שקל.

 

מתוך כ-204 אלף תושבים בבירת הנגב, 58 אלף מוגדרים כ"אוכלוסיה ללא מיגון תקני", שצריכה להסתפק בחלופות של ריצה למקלט ציבורי או בית ספרי, מרתפים או חניונים תת קרקעיים או מסתור בחדר הפנימי.

 

מתוך 264 מקלטים ציבוריים בעיר, 87 דורשים שיפוץ בעלות משוערת של 4.4 מיליון שקל. למרבית בתי הספר בעיר, 67 מתוך 82, דרושים 9,000 מ"ר מיגון בעלות משוערת של 90 מיליון שקל. מתוך 208 גני ילדים, ב-60 יש פערי מיגון (180 מ"ר) בעלות של 1.8 מיליון שקל.

  

באופקים, עיר שכבר ידעה נפגעים רבים מירי רקטות ומונה כ-27 אלף תושבים, רק ל-10,185 יש מיגון תקני כמו ממ"דים או מקלטים פרטיים. כ-6,000 תושבים ייאלצו לרוץ למקלטים ציבוריים, אך 35 מתוך 85 המקלטים הציבוריים דורשים שיפוץ בעלות של כ-1.8 מיליון שקל. מקלטים במוסדות חינוך סמוכים יספקו מענה ל-3,700 תושבים. עוד 7,000 תושבים יסתפקו במיגון המאולתר: חדר פנימי נטול חלונות שאמור להכיל את כל יושבי הבית.

 

נפילת גראד באופקים (צילום: אליעד לוי) (צילום: אליעד לוי)
נפילת גראד באופקים(צילום: אליעד לוי)
 

באופקים ישנם כיום 22 בתי ספר, ול-12 מהם חסרים 2,400 מ"ר של מיגון לתלמידים בעלות של כ-24 מיליון שקל. בגני הילדים המצב גרוע אף יותר: מתוך 49 גנים, ב-43 חסרים 645 מ"ר של מיגון מפני טילים. העלות: 6.4 מיליון שקל.

 

באשקלון, המונה כ-113 אלף תושבים, ליותר מ-31 אלף אין מיגון תקני, אך כל 126 המקלטים הציבוריים בעיר במצב טוב לאחר ששופצו בעקבות "עופרת יצוקה". מתוך 51 מוסדות החינוך, ל-13 ישנם פערי מיגון בעלות של 24 מיליון שקל.

 

באשדוד המצב סביר מבחינת המרחבים המוגנים, ציבוריים, פרטיים או משותפים, אך פערים התגלו במיגון מערכת החינוך בעיר.

 

"הטפטופים הקשים שהטילו אימה, דם והרוגים בשלוש השנים האחרונות על תושבי הדרום הם רק הקדמה למה שמצופה באמת בזמן מערכה בעזה", הסביר ל-ynet גורם ביטחוני. "כולם יכולים להיות חכמים אחרי מעשה, כמו במקרה של תושבי עוטף עזה, שזכו למיגון רק לאחר ששילמו שם בחייהם. כולם יודעים מה הארסנל, כמות ואיכות הנשק שיש היום לארגוני הטרור בעזה, כך שלא ייפלא שבסבבי ההסלמה ראשי ערים מבטלים לימודים".

 

גורם צבאי מפיקוד העורף הזהיר: "המיגוניות הן בגדר פלסטר. הפערים במיגון במוסדות החינוך בדרום נאמדים במאות מיליוני שקלים. באשדוד יש מבנים רבים ישנים שמוגדרים כ'בנייה קלה' ונחשבים לפגיעים מאוד. תלמידי כיתה א' לומדים שם ללא מיגון. באשקלון נפתחו השנה תשעה גני ילדים ללא כל מיגון". 

 

עם זאת מבהירים גורמים בפיקוד העורף ובעיריית באר שבע כי למרות פערי המיגון על תושבי הדרום לדעת כיצד לפעול על פי הנחיות הכי מוגן שיש שהוכיחו עצמן כמצילות חיים וזאת עד שיוסדר מיגון תקני ברשויות.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מיגונית באשקלון. חסרים 24 מיליון ש'
צילום: גרגורי
שדרות. מרחב מוגן?
מומלצים