פסגת פיוס? "אסד ייפגש עם ראשי חמאס"
על-פי הדיווח בעיתון המקורב לחיזבאללה, הפיוס לא ייערך במסגרת דו-צדדית של פגישה בין חאלד משעל לבשאר אסד, אלא במסגרת של פגישה כוללת בין כל נציגי הפלגים הפלסטיניים
כשברקע הדיווחים על המתיחות בין הממשל בדמשק לראשי חמאס, דיווח היום (ג') העיתון הלבנוני, "אל-אחבאר", הנחשב למקורב לחיזבאללה, כי נשיא סוריה בשאר אסד צפוי להיפגש עם מנהיגי הפלגים הפלסטיניים שיושבים בדמשק במהלך השבועיים הקרובים, ובהם ראשי תנועת חמאס.
החמאס והעולם הערבי - כתבות אחרונות
דיווח: משפחות משעל ומנהיגי חמאס בירדן
חאלד משעל: "לאיש אין עוד מונופול על אש"ף" משעל: נפגין נגד ישראל בסגנון "האביב הערבי"מתחילת המהומות בסוריה, לפני 10 חודשים, עלו יחסי חמאס-אסד על שרטון, בשל חוסר שביעות הרצון שהפגינה התנועה כלפי יחס המשטר הסורי למפגינים ובשל הרצון של הנהגת התנועה להעתיק את מקום מושבה מסוריה למדינה ערבית אחרת. העיתון דיווח כי אחת המטרות המרכזיות של הפגישה היא להשיג פיוס בין אסד לבין ראש הלשכה המדינית של חמאס, חאלד משעל. אולם, כך על-פי הדיווח, הפיוס לא ייערך במסגרת דו-צדדית של פגישה בין השניים, אלא במסגרת של פגישה כוללת בין כל נציגי הפלגים הפלסטיניים.
מקורות המקורבים לממשל בדמשק סיפרו לעיתון כי אסד צפוי להשתתף בפסגה הערבית, שאמורה להיערך בחודש מרס השנה בבגדד. לדברי העיתון, הסברה היא כי האירוע בעוד חודשיים יהיה מכריע, כיוון שהוא מהווה הזדמנות להתקרבות בין מדינות ערב לבין סוריה, בייחוד כשהמדינה שבה תתקיים הפסגה היא עיראק, אשר הוכיחה באופן מוחלט כי היא בת ברית אסטרטגית של סוריה.
בעיתון גם דווח כי בפגישה ישתתפו בכירים איראנים וייתכן שאפילו הנשיא מחמוד אחמדינג'אד יגיע לבגדד. כרגע השיח מתנהל סביב זכות הקדימה של אישיות איראנית בכירה, אחמדינג'אד או שר החוץ האיראני עלי אכבר סאלחי, לערוך ביקור בדמשק לפני הפסגה, כדי להעביר מסר תמיכה לאסד.
"אסד מקשיב רק לנסראללה"
העיתון גם הביא את סיפור המתיחות בין אסד למשעל מתחילתו, מפי "מקורות מהימנים". חאלד משעל הזהיר מאז פרוץ המהומות בתוניסיה לפני כשנה, כי הן עלולות לגלוש לסוריה. כאשר החלו המהומות בעיר דרעא ובעקבותיהן התגובה האלימה של החיילים הסורים - משעל עירב בעניין את מזכ"ל חיזבאללה, חסן נסראללה, "משום שהוא האדם היחיד שאסד מקשיב לו".
משעל, כך על-פי הדיווח, ביקש מנסראללה שישכנע את אסד לבצע רפורמות מקיפות, "לפני שהעניינים יצאו מכלל שליטה". עוד דווח כי נסראללה קיבל את עמדתו של משעל. חמאס מצידה, החלה במסע שכנוע בקרב בכירים בתנועת האחים המוסלמים כדי להביא לרגיעה בשטח. היא הדגישה את הסיוע הפיננסי, הפוליטי והצבאי של משטר אסד לתנועה.
אבל כשהיקף המהומות גדל, ביקש שר החוץ הסורי, ואליד אל-מועלם, ממשעל לכתוב הצהרה בשם התנועה אשר מביעה את תמיכתה במשטר. הנהגת התנועה דנה במשך שעות רבות כדי לנסח מסמך כזה, אך ההצהרה נשאה אופי כפול של תמיכה בשני הצדדים גם יחד.
כיוון שהיא לא ענתה לציפיותיו של אסד, נדרשו בחמאס לכתוב הצהרה חדשה, ואז ענה משעל: "זו ההצהרה המקסימלית שאנו יכולים לכתוב".
מקרה נוסף שהגביר את המתיחות היה כאשר השייח יוסף קרדאווי, הנחשב לאחד מגדולי הפוסקים הסונים, תקף את משטרו של אסד ואילו חמאס לא הגיבה להתקפה, בניגוד לציפיות של השלטון בדמשק.
בספטמבר ביקש משעל שוב את עזרתו של נסראללה, כדי שזה יארגן פגישה משולשת עם אסד, אולם בקשה זו לא זכתה לתגובה מהנשיא הסורי. האחרון גם סירב לבקשה של משעל להיפגש ולהצטלם איתו לפני פגישתו של משעל עם אבו מאזן בחודש שעבר.
Read this article in English