שתף קטע נבחר

עוד דיון במינוי שופטי עליון: "הסיכוי להחלטה קטן"

חברי הוועדה לבחירת שופטים מתכנסים פעם נוספת, בצל הקפאת חוק לשכת עורכי הדין ואישור חוק גרוניס, אך נראה שעדיין אין פריצת דרך. חברים בוועדה אמרו ל-ynet כי ככל הנראה לא ייבחרו שופטים, "אך אי אפשר לדעת מה יהיה בסוף"

הוועדה למינוי שופטים תתכנס הבוקר (יום ו') כדי לדון בבחירת שופטים חדשים לבית המשפט העליון, אך נראה שהסאגה רחוקה מלהיגמר. ככל הידוע, שר המשפטים יעקב נאמן ונשיאת בית המשפט העליון דורית ביניש לא הגיעו להסכמות, ולכן לא נראה שהישיבה תסתיים בבחירת שופטים.

 

ימים של סערה סביב מערכת המשפט:

בכירי הפרקליטות נגד נאמן: "מטיל בנו דופי "

נתניהו התקפל והקפיא את חוק לשכת עו"ד

שינוי פני המשפט: איפה נתניהו ואיפה הח"כים?

המחליף של ביניש: חוק גרוניס אושר בכנסת

 

בוועדה לבחירת שופטים ישנם תשעה חברים, הנחלקים לשני מחנות - מחנה ביניש ומחנה נאמן. שופטי העליון מרים נאור ואשר גרוניס וחברי לשכת עורכי הדין רחל בן-ארי וחאלד זועבי נמנים על מחנה ביניש, בעוד שהשר גלעד ארדן וחברי הכנסת דוד רותם ואורי אריאל נמנים על מחנה נאמן. כדי למנות שופט עליון נדרש רוב של שבעה, שיטה שהובילה לקיפאון הנוכחי.

 

ישימו את המחלוקות בצד? ביניש ונאמן (צילום: ארנון פז) (צילום: ארנון פז)
ישימו את המחלוקות בצד? ביניש ונאמן(צילום: ארנון פז)

 

גורמים בשני המחנות התנסחו אמש בזהירות ואמרו כי תיתכן פשרה כלשהי בין הצדדים שתוביל למינוי שופטים, אם כי אפשרות זו נראית קלושה. בימים האחרונים החלו מגעים בין המחנות, אולם לדברי חלק מחברי הוועדה, "אלו דיבורים בעלמא, לא נקבע עדיין משהו פרטני, שוב חוזרים לשמות המוכרים ולדיל הקודם של נועם סולברג, צבי זילברטל ודבורה ברלינר, כאשר ברקע מועלים שמותיהם של מני מזוז ואורי שוהם. אולם, כפי שנראה כרגע, עדיין אין הסכמה וככל הנראה בישיבה הקרובה לא ייבחרו שופטים".

 

"ישנן תמיד ספקולציות", אמר ל-ynet אחד מחברי הוועדה, "אולם צריך לזכור שאם השר והנשיאה יגיעו להבנות ביניהם, תוכל להתבצע בחירת שופטים. כרגע הסיכוי נראה נמוך, אבל אי אפשר לדעת מה יהיה בסוף".

 

הישיבה מתקיימת על רקע החלטתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו להקפיא את חוק לשכת עורכי הדין, שאמור היה להוביל לחיזוק המחנה של נאמן מול המחנה של ביניש, וארבעה ימים אחרי שהכנסת אישרה סופית את "חוק גרוניס" הסולל את דרכו של השופט אשר גרוניס לתפקיד נשיא בית המשפט העליון.

 

השופט גרוניס. ייתכן שגם מינויו יעלה לדיון (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
השופט גרוניס. ייתכן שגם מינויו יעלה לדיון(צילום: גיל יוחנן)

 

חוק לשכת עורכי הדין ביקש לקבוע כי חברי הלשכה יוכלו לסמן נציג אחד במקום שניים בבחירות לוועדה לבחירת שופטים, וכך לחזק את כוחו של מחנה נאמן בוועדה לבחירת שופטים. אם החוק היה מתקבל, היו מתקיימות בלשכה בחירות חדשות תוך ביטול תוצאות ההצבעה שנערכה רק לאחרונה. אחרי ששרי הליכוד יצאו נגד החוק וגם היועץ המשפטי לממשלה הבהיר שלא יוכל להגן עליו בבג"ץ, החליט נתניהו להקפיא אותו. לא מן הנמנע שהמהלך הזה ישפיע על עמדת נאמן בנוגע לבחירת שופטים חדשים.

 

גורמים משפטיים בכירים ציינו השבוע לשבח את פעילותו של ראש לשכת עורכי

הדין הקודם, יורי גיא-רון, שפעל לסיכול הצעת החוק לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים.

 

ייתכן שבמהלך הישיבה הבוקר יעלה גם נושא מינוי המחליף לביניש, שתפרוש לגמלאות בחודש הבא. בישיבה הקרובה לא ניתן יהיה לבחור את גרוניס, שצפוי להתמנות לתפקיד, או כל שופט אחר, מכיוון ששם המועמד צריך להופיע במשך כחודש ב"רשומות". אם דיון כזה אכן יתקיים, מטבע הדברים גרוניס לא ישתתף בו.

 

חבר הכנסת רותם, המתנגד לשיטת הסניוריטי בבית המשפט העליון, צפוי להצביע נגד מינוי גרוניס. אם חברי הוועדה ידונו בדרכי הבחירה בנשיא חדש, ייתכן שהם יעסקו בשאלות שצריך לשאלות את המועמד ואולי גם בשיטת הסניוריטי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נשיאת העליון, דורית ביניש
צילום: ג'ורג גינסברג
שר המשפטים יעקב נאמן
צילום: גיל יוחנן
שמו שוב יעלה? השופט נועם סולברג
צילום: חיים צח
מומלצים