שתף קטע נבחר

 

המחליף של ביניש: חוק גרוניס אושר בכנסת

השופט אשר גרוניס צפוי להיכנס בחודש הבא לנעליה של נשיאת בית המשפט העליון, דורית ביניש. כך קבעה הכנסת, שאישרה ברוב של 57 מול 37 את קיצור הכהונה המינימלית בתפקיד. לבני מחתה: "חלק ממזימה להפוך את ישראל ללא דמוקרטית בעליל"

אשר גרוניס צפוי להיות הנשיא הבא של בית המשפט העליון - כך קבעה אמש (יום ב') הכנסת, שאישרה בקריאה שנייה ושלישית, ברוב של 57 תומכים מול 37 מתנגדים, את החוק לקיצור משך הכהונה המינימלי בתפקיד. אם הוועדה לבחירת שופטים תבחר בו כצפוי, יחליף גרוניס בחודש הבא את הנשיאה המכהנת, דורית ביניש, שתצא לגמלאות. ynet העביר בשידור חי את הדיון וההצבעה.

 

עוד בערוץ החדשות:

פרס נזף בקואליציה: חקיקה לשם האדרת השלטון

החרדי שקילל חיילת: "כמו אשה בשירותי גברים"

 

"חוק גרוניס" הובא להצבעה בקריאה שנייה ושלישית, אחרי שאושר בקריאה טרומית ביולי האחרון ובקריאה ראשונה בנובמבר. לפי הצעת החוק, השופט הוותיק ביותר בבית המשפט העליון יוכל להתמנות לנשיאות גם אם נותרו לו עוד פחות משלוש שנים עד לגיל 70 (גיל פרישתו של שופט עליון). חוק זה זכה לכינוי "חוק גרוניס", משום שהוא סולל את דרכו של השופט אשר גרוניס להתמנות לנשיא העליון עם פרישתה של ביניש בחודש הבא. גרוניס נתפש כמי שאינו נוטה לאקטיביזם שיפוטי, ולפיכך יוכל להקל על הימין.

 

אחרי שיו"ר ועדת חוקה, ח"כ דוד רותם, הציג את הצעת החוק, עלתה לדוכן יו"ר קדימה, ציפי לבני: "זה לא דבר שבשגרה שאני עולה על הבמה כדי להביע עמדה והסתייגויות", אמרה, "וכשאני שומעת את יו"ר ועדת חוקה (אומר) שהוא מתכבד להגיש הצעת חוק כזו - אין כבוד בחוק הזה, לא לבית הזה, לא לכנסת ולא לדמוקרטיה במדינת ישראל".

 

היא אמרה כי חוקים "פרסונליים" כמו חוק גרוניס מזעזעים אנשים שיש להם חוט שדרה מוסרי, ערכי וחוקתי. "התנגדותנו לחוק איננה בגין האדם שבגינו מחוקקים את החוק הזה, שהוא בוודאי אדם טוב, יקר וראוי. חוק שהוא חוק פרסונלי איננו ראוי לעבור את סף הבית הזה, ובוודאי שאיננו ראוי שמישהו יתמוך בו".

 

לבני לנתניהו: לא יהיו לך הקלות במשפט ההיסטוריה

"במדינת ישראל יש ראש ממשלה שחף מכל ערך דמוקרטי", אמרה לבני, "שלא מבין דמוקרטיה מהי, שאין לו את הדבר הזה - את חוט השדרה הפנימי הזה שאומר לו שמונחת הצעת חוק כזו ומונחות הצעות אחרות שנועדו להחליש את בית המשפט העליון או לסתום פיות למי שלא חושב כמוהו... החוק הזה הוא חלק ממזימת הקואליציה הזאת להפוך את ישראל למדינה לא דמוקרטית בעליל, לגמד את בית המשפט העליון, להשתלט על התקשורת ולסתום את הפיות של כל השאר, כולל שלנו באופוזיציה".

 

היא הביעה חשש שישראל גולשת למשטר טוטליטרי וסתימת פיות. "מי חובר ביחד לעסק הזה? אלה שמבקשים ממילא להחיל עלינו כאן מדינה דמוית משטר הלכתי, ששם ממילא אין לבית משפט מקום, יחד עם אותם לאומנים שהשתלטו על הליכוד וחלקם עושי דברם פה בכנסת, ומעל כולם ראש ממשלה חסר עמדה, חסר חוט שדרה ערכי, שלא מבין מהי דמוקרטיה, וכל מה שהוא רוצה זה רק לרצות את כולם כדי להישאר שם. חוסר עמדה הוא חולשה פוליטית, וניסיון לרצות - הוא לא נסיבות מקלות במשפט ההיסטוריה".

 

כבל: בכנסת הכול נקבע על פי חלילו של אלקין

אחרי לבני נאם גם ח"כ יואל חסון (קדימה). "חוק גרוניס הוא הדבר הפחות משמעותי, יש פה סל של כוונות ברורות להשתלט על מערכת המשפט, להשתלט על התקשורת, ליצור כאן שלטון ללא מיצרים, שלטון חזק - בדיוק כמו שאנחנו מכירים ממקומות אחרים", אמר ח"כ חסון.

 

ח"כ זאב ביילסקי (קדימה) אמר בתורו: "על מה שאני רואה פה בחודשים האחרונים - כואב לי הלב. אני רואה התנהלות שנובעת מכוח, מיכולת להעביר את הכול. בסופו של דבר עם ישראל יראה את מה שאתם עושים, איך שאתם מדברים לגופו של אדם ולא לגופו של עניין, איך שאתם עוסקים בקומבינות". ח"כ נחמן שי מקדימה הוסיף: "זה עוד יום שחור שבו אנו נעים מאולם לאולם, מישיבה לישיבה, ומנסים בכל הכוח לבלום את הרוח הזו ששטפה את החברה הישראלית, את הכנסת הזו".

 

יו"ר סיעת העבודה, ח"כ איתן כבל, אמר בנאום שקדם להצבעה על חוק גרוניס כי "מי שמעביר חוקים כאלה חייב לדעת שיום אחד ידפקו גם אצלו בדלת". לדבריו, "כבר לא נעים להיות חלק מהכנסת. האופוזיציה והקואליציה איבדו את היכולת לעבוד יחד באופן ענייני והכוFמאולםל נקבע על פי חלילו של אלקין. המקדש של הדמוקרטיה הישראלית הופך לבית הקברות שלה".

 

לבנת: לא להקיש מחוק עורכי הדין על חוק גרוניס

מוקדם יותר אתמול אישרה ועדת חוקה של הכנסת להביא להצבעה בקריאה שנייה ושלישית במליאה את הצעת החוק לשינוי מינוי נציגי לשכת עורכי הדין בוועדה למינוי שופטים. זאת, למרות ביקורת חריפה שמתחה בדיון המשנה ליועץ המשפטי לממשלה. החוק אמור לחזק את כוחו של שר המשפטים יעקב נאמן בוועדה לבחירת שופטים.

 

לפי הנוסח החדש, יוכלו חברי מועצת הלשכה לסמן בטופס הבחירה נציג אחד בלבד במקום שניים, כנהוג כיום. בכך, צפוי להשתנות מאזן הכוחות בוועדה לבחירת שופטים, כך שהרוב במועצת הלשכה (שנוטה לטובת "מחנה ביניש") ישפיע פחות, ויתחזק כוחו של יושב ראש הלשכה - כיום עו"ד דורון ברזילי, שנחשב מקורב לנאמן. לאחר האישור, התחוללה סערה בסיעת הליכוד. השרים צעקו על חברי כנסת, ולאחר מכן ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה לבחון מחדש את החוק.

 

במליאה אמרה השרה לימור לבנת כי "אין מקום לחוקק חוק שיביא לביטול רטרואקטיבי של בחירות שהתקיימו לפני חודש וחצי". היא העריכה כי "ייעשה שיקול מחדש של הנושא", אך אמרה כי אין לקשור בין חוק הוועדה לבחירת שופטים לחוק גרוניס: "הניסיון להקיש מזה לעוד שורה של דברים הוא ניסיון שגוי. הרי חוק גרוניס נועד לתקן את מה שקלקלה ממשלת קדימה. אז עכשיו אנחנו מחזירים את המצב לקדמותו ומתקנים את הקלקול. אז בואו נרד מהדרמטיות, אני ממליצה לכולם לקחת נשימה עמוקה ולהירגע".


פורסם לראשונה 02/01/2012 18:17

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אשר גרוניס
צילום: דן בלילטי
מליאת הכנסת
צילום: נועם מושקוביץ
יו"ר קדימה לבני. "נתניהו לא מבין דמוקרטיה מהי"
צילום: עטא עוויסאת, ידיעות אחרונות
ח"כ יואל חסון. "רוצים ליצור שלטון ללא מיצרים"
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים