בירה ביתית: מדריך ומתכון
לשתות בירה בפאב זה טוב ויפה, אבל לשתות את התוצר הביתי והמשובח שלך בבית זו כבר אופרה אחרת. לרגל תערוכת הבירות, ליבי שפרלינג מביאה מתכון בסיסי לבירה ביתית, שעם קצת סבלנות והרבה אהבה תניב הרבה בקבוקים ולא פחות גאווה
שגעת הבירות הולכת ותופסת תאוצה; הארץ הולכת ונמלאת בבירות בוטיק מהארץ ומהעולם, מהדורות מוגבלות, מהדורות חורף וכל מה שעושה נעים ומגוון בכוס. כעת הטירוף גם נכנס למטבח, כשיותר ויותר ישראלים מאמצים להם את בישול הבירה כתחביב בעל ניחוח אלכימי.
עוד בערוץ האוכל:
זה שורף בלב: ליבי ממליציה על דיז'סטיפים מרירים
שגר ושכח: תבשילי קדרות שווים וקלים
בסכנת הכחדה: בעקבות מרק הבצל הפריזאי (ויש גם מתכון!)
"נדבקתי בחיידק הבירה בשנות העשרים לחיי, טעמתי וביקרתי במאות מבשלות ברחבי העולם ולפני כשבע שנים, החלטתי לממש את האהבה הגדולה שלי לבירה. רכשתי לעצמי ערכה להכנה ביתית (קיט) והתחלתי במסע: בישול ביתי בכמויות קטנות", אומר אורי שגיא, מייסד מבשלת אלכסנדר. "ההתחלה, אני חייב להודות, הייתה בינונית, ולקח לא מעט זמן עד שהבירה התחילה לקבל את הטעם הרצוי, כשהחלק המורכב ביותר היה תהליך התסיסה, בו היה קשה לשלוט".
נכון, מדובר בתהליך לא פשוט, שדורש סבלנות, אבל אם שגיא, שהתחיל לאט לאט בבית, הגיע עד לבירה אלכנסדר המשגעת, אז אין ספק שכל מכין ביתי יכול להגיע לבירה ראויה עם הרבה דבקות במטרה, סבלנות ונכונות.
לרגל תערוכת הבירה, שמתקיימת מחר ומחרתיים (10-11 בינואר, פרטים נוספים כאן) וכולל אינספור מציגי בירות, מותגים ואפילו דוכנים המתמחים בציוד להכנה ביתית, הבאנו כמה טיפים להכנה בבית:
בירה ביתית וטרייה - מתכון בסיסי
מתכון המיועד לסיבוב הראשון והבסיסי ביותר להכנת בירה ושמרכיביו נמצאים על פי רוב בכל קיט מוכן להכנת 20 ליטר בירה.
הקיט, כאמור, הוא פתרון קל וראשוני למי שמעוניין לנסות ולהכין בבית, רגע לפני שמסתערים במלוא הגז ומבשלים בירה בתהליך המלא והמסובך יחסית. הוא מכיל את כל מה שתידרשו לו להכנת תירוש בקלות, באמצעות תהליך קצר של בישול פשוט בסיר. סוג הבירה משתנה על פי סוג הלתת שתבחרו. רכז לתת חיטה, למשל, יניב - הפתעה! - בירת חיטה.
מי שמגיע לתערוכת הבירות יוכל למצוא ערכות בדוכן של מוזס ביר, יבואן של ציוד וחומרי גלם איכותיים להכנת בירה ביתית – לתת, כשות, שמרים וכל מה שצריך לבישול ביתי ואיכותי.
ציוד: לצורך ההכנה, צריך בעקרון צריך סיר גדול בנפח של 20 ליטר ומעלה, מיכל תסיסה בנפח זהה, אביזרים למדידה והעברת הבירה בין המיכלים לבקבוקים, בקבוקים מחוטאים וכן אמצעי שישמש לצורך סגירתם.
את הציוד הנדרש וחומרי הגלם אפשר לקנות היום בקלות במספר חנויות שעוסקות בנושא, כבירדי בתל אביב, "סוד היין" וכאמור - ביריד הבירה. בכל מקרה, מומלץ להתייעץ בחנויות האלו על ההכנה - הם ישמחו לסייע ולצייד אתכם בטיפים חשובים, שיגדילו את הסיכוי לקבל תוצר ראוי כבר בנסיונות הראשונים.
חיטוי: לפני שמתחילים לבשל, חשוב מאד לנקות ולחטא את כל כלי העבודה ואת הבקבוקים ובכלל - להקפיד על נקיון בכל שלבי הבישול. בירה שנחשפת ללכלוך מזדהמת, טעמה יהיה מוצלח פחות והיא תסבול מאורך חיים קצר יחסית.
ועכשיו, לעסק:
המרכיבים (להכנת כ-19 ליטר בירה):
10+ 10 ליטר מים באיכות גבוהה (מינרליים או מסוננים)
3 ק"ג רכז לתת
120 גרם סוכר תירס
11 גרם שמרי בירה
אופן ההכנה:
- מרתיחים 10 ליטר מים. מוסיפים את הרכז ומביאים שוב לרתיחה. מערבבים ומבשלים ברתיחה על אש בינונית במשך שעה.
- מוסיפים 10 ליטרים נוספים של מים ומצננים את הנוזל עד שמגיע לטמפרטורה של 20 מעלות.
- מעבירים את תכולת הסיר למיכל תסיסה המחוטא, מוסיפים את השמרים ומתסיסים בַּמיכל במשך 4 ימים במקום אפל ובטמפרטורה של 20 מעלות (למשל: בתוך ארון).
- מוסיפים סוכר תירס ומעבירים את התכולה שבמיכל לבקבוקים. סוגרים ומניחים לבקבוקים להגיע לתסיסה שנייה בבקבוק, באותו מקום אפלולי ומצונן במשך שבוע.
- מעבירים את הבקבוק למקרר, שם יחזיקו לפחות חודשיים.