שתף קטע נבחר
 

החל מיום ב': שביתת ענק ברשויות המקומיות

מרכז השלטון המקומי החליט לפתוח בשביתה ללא הגבלת זמן בשל סדרת גזירות שביצעה הממשלה בהיקף של 3.5 מיליארד שקל, בהן הלאמת כספי התרומות של מפעל הפיס ורפורמה בגביית הארנונה. במסגרת השביתה לא תפונה אשפה, לא יינתנו שירותים לקהל וייתכנו שיבושים קשים במערכת החינוך

הרשויות המקומיות יפתחו מחר (ב') בשביתה כללית ללא הגבלת זמן; כך החליטו מרכז השלטון המקומי, פורום המועצות האזוריות, פורום 15 הערים ועיריית ירושלים. במרכז השלטון המקומי מצהירים כי השביתה תכלול את כל הרשויות המקומיות בישראל. 

 

השביתה תכלול את כל השירותים העירוניים, כולל שירותים הניתנים בידי עובדי הרשויות המקומיות עצמן וגם בידי חברות קבלן.

 

 

ראשי הרשויות מוחים על סדרה של גזירות שביצעה הממשלה לאחרונה ופגעו בהכנסת הרשויות, בהיקף כולל של כ-3.5 מיליארד וחצי שקל. על הגזירות נמנית החלטת הממשלה "להלאים" את כספי התרומות של מפעל הפיס ולהשתמש בהם כדי ליישם את דו"ח טרכטנברג, על חשבון פרויקטים עירוניים של חינוך ובריאות. בנוסף, זועמים ראשי הרשויות על הרפורמה שערך שר הפנים, אלי ישי, בגביית הארנונה, והגדילה את ההנחות במתן ארנונה לנזקקים, על חשבון הרשויות.

 

עובדי הרשויות המקומיות. הזבל ייערם? (צילום: ישראל מלובני) (צילום: ישראל מלובני)
עובדי הרשויות המקומיות. הזבל ייערם?(צילום: ישראל מלובני)

 

במסגרת השביתה, לא תפונה אשפה, וכן ייגרמו שיבושים קשים במערכת החינוך - בתי ספר, גני ילדים עירוניים ומתנ"סים. המורים והגננות עצמם יעבדו כרגיל אבל כל עובדי העירייה והחברות השייכות לעירייה ישבתו ולא יגיעו לעבודה: מאבטחים, סייעות, הסעות, עובדי תפעול, מנקים, אב הבית ומדריכים.

 

באופן רשמי, אסור לפתוח גנים ובתי ספר ללא אבטחה. בפועל, ההערכה היא שההורים והמורים יתארגנו ביניהם בחלק מהגנים ובתי הספר ויאבטחו בעצמם, ואילו מקומות אחרים יפעלו בלית ברירה שלא לפי הנהלים.

 

בעיה קשה יותר תיווצר במוסדות שחייבים הסעה כדי להפעיל אותם, כמו בתי ספר אזוריים וחינוך מיוחד. ההערכה, לפי שביתות בשנים קודמות, היא שחלקם יופעלו בעזרת הורים ומתנדבים - וחלקם יישארו סגורים. חלק מהמתנ"סים ייסגרו גם הם, ואחרים יפעלו במתכונת חלקית.  

 

חשש למחסור בבשר ודגים וחנייה חופשית 

עוד במסגרת השביתה, עובדי הרשויות לא יענו לטלפונים ולא יבצעו קבלת קהל; עובדי הרווחה לא יתנו שירותים לנזקקים; הספריות העירוניות וחלק מבריכות השחייה העירוניות יהיו סגורות; השיטור העירוני, שבחלק מהערים החליף את המשטרה בפועל, לא יפעל.  

 

בנוסף, לא יינתנו אישורים וטרינרים, כולל אישורים למזון מן החי. המשמעות היא שאם השביתה תימשך יותר מיומיים-שלושה, עלול להיווצר מחסור בבשר ודגים בחנויות ובמסעדות.

 

ויש גם "צ'ופרים" לאזרח: פקחים לא יתנו דו"חות חניה בכחול לבן ונהגים יוכלו לחנות בכחול לבן בלא תשלום לחברות האיזיפארק והסלופארק. בנוסף, יופסקו לזמן השביתה כל עבודות השיפוצים העירוניות, דבר שמשמעותו שקט לתושבים - אך גם סכנה בטיחותית. החניונים העירוניים יפעלו כרגיל, וכך גם התיאטראות העירוניים.

  

שירותי הכיבוי יפעלו במרבית הערים כרגיל, מאחר ועברו לאחריות המשרד לביטחון פנים, אך במספר ערים שבהם הכבאים הם עדיין עובדי עירייה, הם יעבדו במתכונת שבת.  

 

יש לציין שבניגוד לשביתות שעורכת ההסתדרות, הרשויות ימשיכו לשלם שכר כרגיל לאורך כל זמן השביתה, גם לעובדים שלהן וגם לעובדי הקבלן.  

 

לצד ההחלטה על הלאמת תרומות מפעל הפיס, החלטת ממשלה נוספת שפגעה בהכנסות הרשויות היא התקנות שהוציא היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, שמכבידות על בעלי הון שמחלקים תרומות לרשויות. התקנות, שנועדו למנוע סיוע שמהווה צורה מעודנת של שוחד, גרמו לרוב היזמים להפסיק לתרום לרשויות, מה שגרם להן להפסד הכנסות של כמיליארד שקל.  

 

בנוסף, טוענים ראשי הרשויות כי הם סובלים ממילא ממחסור של כחצי מיליארד שקל בתקציבי החינוך, עקב מטלות שהממשלה הערימה על הרשויות מבלי לגבות אותה בתוספת תקציב. זאת, עוד לפני יישום התוכנית לבניית 1,500 גני ילדים בעלות של כ-1.5 מיליארד שקל לצורך יישום חינוך חינם מגיל שלוש, שאמור להתבצע על ידי הרשויות במימון ממשלתי - מה שמעורר אצל ראשי הרשויות חשש שהמטלה תתבצע אבל הכסף, כרגיל, לא יגיע.

 

בוחבוט: "חוקים חדשים ומטורפים"

יו"ר מרכז השלטון המקומי, שלמה בוחבוט, אמר: "אנו מצויים תחת מתקפה קשה וחסרת תקדים מצד הממשלה והכנסת, ולכן אנו נאלצים לצאת למאבק של אין ברירה כדי לשמור על איכות החיים של תושבינו. חבל ששרי הממשלה והח"כים לא מגלים את אותה נחישות לקדם נושאים חברתיים בוערים כמו הוזלת מחירי המים לאזרח. הודעתי ליועץ המשפטי לממשלה שלא נעלה ארנונה כדי ליישם את החוקים החדשים והמטורפים, ובמקום זאת, אנחנו פשוט לא מתכוונים לבצע אותם".  

 

יו"ר פורום 15 הערים המבוססות, רון חולדאי, הוסיף: "מבול החוקים והפטורים מארנונה שמעלים על שולחן הכנסת ח"כים ושרים משמעותם קיצוץ של מיליארדים בהכנסות הרשויות, והכול לאחר שתקציביהן לשנת 2012 כבר אושרו ונסגרו. כל אלה יביאו להפסקה וקיצוץ שירותים משמעותי. הציבור יקבל פחות שירותים, פחות חינוך, פחות שעות לימוד ואמצעי לימוד, פחות רווחה ובפועל יצטרך לשלם יותר ארנונה כדי לפצות על האובדן הזה. מי שטוען אחרת פשוט משלה את הציבור".

 

ממשרד הפנים נמסר בתגובה: "משרד הפנים פועל לפתרון בעיית התקציב של הרשויות ומקווה שהנושא ייפתר ללא פגיעה בתושבים".


פורסם לראשונה 14/01/2012 18:19

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ניב קלדרון
שביתה בעיריית ת"א. לא יינתנו דו"חות
צילום: ניב קלדרון
מומלצים