נאמן תומך: ילדי גרושים לא יועברו אוטומטית לאם
שר המשפטים אימץ את מסקנות ועדת שניט, שהמליצה לבטל את "חזקת הגיל הרך". לפי ההמלצות, ילדים עד גיל 6 לא יועברו אוטומטית לחזקתה של האם
האם הסכמי הגירושים עומדים לשנות את אופיים בעתיד הקרוב? שר המשפטים פרופסור יעקב נאמן קיבל הבוקר (יום ה') את המלצות ועדת שניט, הוועדה הציבורית לבחינת ההיבטים המשפטיים של האחריות ההורית בגירושים. על פי החוק כיום, ילדים עד גיל 6 נתונים למשמורת אצל אמם אלא אם בית המשפט החליט אחרת. הוועדה המליצה לבטל סעיף זה: ילדים להורים גרושים לא יעברו אוטומטית לחזקת האם, אלא כל מקרה ייקבע לגופו בבית משפט לענייני משפחה. זאת במקרים בהם ההורים אינם מגיעים להסכמה בדבר חזקה על הילד.
השר יעביר את מסקנות הוועדה ליועץ המשפטי לממשלה, לשם הכנת הצעת חוק בנושאים אלו בהתאם להמלצות.
ועדת שניט - היבטים נוספים ב-ynet:
בוויצו מתנגדים להצעה: השוויון יהיה מלאכותישינוי חזקת הגיל הרך - לא לטובת הילד / דעה
ועדת הגירושים: גם לסבים ולסבתות יש זכויות
הוועדה קבעה כי בשל העובדה שכל ילד הוא אדם עצמאי, הרי שטובתו ואופן מימוש זכויותיו על ידי הוריו במשותף צריכה להיבחן באופן אינדיבידואלי בעת קביעת הסדרי ההורות בגירושים. עוד הוחלט כי אין מקום לקבוע חזקה כללית כמו חזקת הגיל הרך לאופן מימוש טובת הילד וזכויותיו, וממליצים לקבוע בחוק קווים מנחים לקביעת טובת הילד על ידי בית המשפט כאשר ההורים אינם מגיעים להסכמה.
לדברי הוועדה, קווים מנחים אלו נועדו לתת מענה הולם לנוכח החשש שהועלה לפיו ביטול חזקת הגיל הרך עלול להגביל את יצר ההתדיינות ואת השימוש לרעה בהליכים המשפטיים.
עוד קובעת הוועדה, כי יש לעודד הידברות בין ההורים באמצעות גישור או ייעוץ טיפולי שיאפשר לממש את זכויות הילד בדרכי שלום ולמנוע ממנו פגיעות הכרוכות בהתדיינות בבית המשפט בעניינו. הוועדה ממליצה כי ההורים יחוייבו להשתתף בפגישה ביניהם לפני הגשת תביעה בענייני האחריות ההורית על מנת לנסות ולהגיע להסכמות. לדברי הוועדה, כאשר ההורים לא הגיעו להסכמות, כל אחד מהם יידרש להגיש לבית המשפט הצעה להסכם הורות בעניין אופן מימוש אחריותם ההורית כלפי הילד שלהם.
בנוסף, ממליצה הוועדה כי על מנת לצמצם את משך ההתדיינות בענייני הילדים, בית המשפט לא יורה על עריכת תסקיר של עובד סוציאלי, אלא אם כן יתרשם כי יש בו צורך. בדרך זו יצומצמו המקרים שבהם מופנים בעלי דין לתסקיר ללא הצדקה אמיתית.
בקרוב בחקיקה: איך הורה ינהג בילדיו
המלצות הוועדה נוגעות גם לאחריות הורית: מוצע להשית בחוק מערכת יחסי גומלין בין הורים ובין ילדיהם על האחריות ההורית המשותפת למימוש זכויות הילדים. החוק למעשה יקבע איך על ההורים לנהוג עם ילדיהם, כדי להטיח את שלומם. זכויות אלה כוללות את כל תחומי חייו של הילד, והן באות להבטיח את שלומו ורווחתו ואת הקשר הממשי בינו ובין שני הוריו, גם כשהם מתגרשים. הוועדה מצאה לנכון לכלול בחוק במפורש את זכותו של הילד לקשר משפחתי עם אחיו, אחיותיו והורי הוריו.גם טובת הילד זכתה להתייחסות הוועדה, כאשר ההורים והמדינה נדרשים להעמיד בראש מעייניהם את טובת הילד באופן שיהווה שיקול ראשון במעלה בכל פעולה שהם נוקטים בענייניו. הוועדה קובעת כי עקרון העל של טובת הילד מבטא תפיסה שעל ההורים לתת משקל מועדף לזכויות הילד וצרכיו ההתפתחותיים.
הוועדה עסקה בנושא שמעורר מחלוקת כבדה בין ההורים, בהם אחד מההורים מבקש להגר מהארץ עם הילד. הוועדה קובעת כי יש להסדיר נושא זה בחוק על מנת להבטיח את שמירת הקשר של הילד עם שני הוריו, וזאת בהתאם למתווה הכללי שהציעה הוועדה לגבי אופן מימוש האחריות ההורית שבחוק.
לבסוף מציעה הוועדה, לקבוע בחוק זכות להפעיל אמצעי אכיפה משפטיים לפי שיקול דעת בית המשפט כלפי הורה המפר את אחריותו ההורית, כולל זכות לפיצויים מהורה שמתרשל במילוי אחריותו ההורית.