איראן נסוגה: "פעילות ארה"ב במפרץ - שגרתית"
לאחר סדרת איומים שעסקו בסגירה איראנית אפשרית של מצר הורמוז, נתיב השיט האסטרטגי, הבהיר סגן מפקד משמרות המהפכה: כוחות אמריקנים מוצבים במפרץ הפרסי ובמזרח התיכון כבר שנים, וגם פעילותם האחרונה אינה מהווה נושא חדש, אלא מתפרשת כחלק מהקשר הזה
ניסיון הרגעה איראני: חילופי האיומים בין איראן לארצות הברית בנוגע לסטטוס-קוו סביב מצר הורמוז הגבירו את המתיחות האזורית, אך הבוקר (שבת), על רקע הפעילות הדיפלומטית האינטנסיבית, נסוגים מעט משמרות המהפכה ומצהירים: פריסת חיל הים האמריקני במפרץ מהווה חלק מפעילות שגרתית, ואין לפרש אותה אלא בהקשר הזה.
עוד בערוץ החדשות :
"ספינות המלחמה האמריקניות וכוחות צבא ארצות הברית שוהים במפרץ הפרסי ובמזרח התיכון כבר שנים רבות", אמר סגן מפקד משמרות המהפכה, חוסיין סלאמי, לסוכנות הידיעות אירנא. "החלטתם להציב באזור ספינה חדשה אינה פותחת נושא חדש לדיון, אלא כפופה לפעילותם עד כה".
השליטה במצר הורמוז - נתיב השיט האסטרטגי, שדרכו עובר רוב הנפט המופק במפרץ הפרסי - היוותה בסיס לדיאלוג אגרסיבי בין הרפובליקה האיסלאמית למערב בשבועות האחרונים. סגן נשיא איראן, מוחמד רזה רחימי, ומפקד חיל הים, חביבוללה סייארי, היו הגורמים שהסלימו את ההצהרות.
רחימי איים כי הכוחות המזוינים של ארצו יחסמו את התנועה בנתיב השיט האסטרטגי אם יוטלו סנקציות על קניית נפט מאיראן, ואילו האדמירל סייארי, שניהל את התמרון הצבאי במימי המפרץ הפרסי, אמר יום לאחר מכן כי סגירת מצר הורמוז היא יעד שיהיה קל לאנשיו להשיג. "איראן יכולה לחנוק את נתיב השיט, אך אין לה כל סיבה לעשות כן", הבהיר.
משמרות המהפכה של איראן, שנחשבים לסמן קיצוני בשיח האנטי-מערבי במדינה, שימשו לאורך הדרך דווקא כגורם המתון שעסק בנושא. הגנרל מסעוד ג'זאיירי, מפקד בכיר בארגון, נסוג מהאיום המפורש לפני כשלושה שבועות ואמר כי "הדיון סביב סגירת המצר שייך לתקופה של לפני חמש שנים. הוויכוח היום ברפובליקה האיסאלמית כולל רבדים חדשים, ואין זה הזמן להעלות את הנושא הזה". דבריו פורסמו באתר האינטרנט של המשמרות.
איומי איראן - שהיוו תגובה לסנקציות החדשות שהטיל עליה המערב - נתקלו בתגובה חריפה לא פחות של ארצות הברית ושל שר ההגנה שלה, לאון פאנטה, שהזהיר כי פעולה ברוח זו תהיה בגדר חציית קו אדום ותיאלץ את ארצו להגיב בהתאם.
המצר הוא רצועת מים צרה שמפרידה בין איראן לעומאן, ומחברת את מפיקות הנפט הגדולות במפרץ הפרסי, סעודיה למשל, עם מפרץ עומאן והים הערבי. בנקודה הצרה ביותר שלו רוחבו מגיע לכ-33 קילומטרים בלבד.
על פי המנהל האמריקני למידע על אנרגיה, ב-2009 עברו במצר כ-33% מהנפט העולמי הנסחר דרך הים, שהם 17% מהנפט הנסחר בעולם בכלל.
Read this article in English