שתף קטע נבחר

פיילוט מהפכני: שיקום במקום אישום

פרויקט "הטיה מהליך פלילי" יוצא לדרך כפיילוט. במסגרתו, תפנה הפרקליטות חשודים בעבירות מסוג עוון, כמו למשל הטרדה מינית, תקיפת שוטר או הונאה בכרטיסי אשראי - ישירות לשירות המבחן. שם תותאם להם תוכנית שיקום, שתכלול פיצוי נפגעים וטיפול קבוצתי. נגד אותם חשודים לא יוגשו כתבי אישום

טיפול קבוצתי ופיצוי נפגעים במקום כלא: משרד המשפטים הודיע בצהריים (יום ב') על אימוץ פיילוט של "הטיה מהליך פלילי". הפרויקט, המוגדר במשרד כ"מהפכה תפישתית", יוביל לכך שאזרחים שביצעו עבירה המוגדרת עוון (שעונשה בין שלושה חודשים לשלוש שנים) לא יורשעו, ותחת זאת יטופלו בידי שירות המבחן של משרד הרווחה.

 

מהלכים נוספים של שר המשפטים לאחרונה:

נאמן תומך: ילדי גרושים לא יועברו אוטומטית לאם

נאמן המליץ: חנינה לשוטר שירה למוות בגנב רכב

הצעת חוק: לפקח על שופטים גם מחוץ להיכל

 

הפיילוט, שיימשך שנתיים, יתמקד במספר תחנות במחוז מרכז ובמחוז תל-אביב של המשטרה בעבירות מסוג עוון, למשל: הטרדה מינית, תקיפת שוטר, הונאה בכרטיסי אשראי וסעיף שנקרא "תקיפה סתם". כאשר מבצעי העבירה הם בגירים ותושבי ישראל, והחשד הוא סביב אירוע עברייני אחד. בתיקים שייבחרו, החשוד יודה בעיקר העובדות, והוא בדרך כלל יהיה ללא הרשעות קודמות.

 

אם יצליח, יורחב המהלך למחוזות נוספים. בכל מקרה שיקול הדעת יהיה של התובע והוא שיחליט אם החשוד יועבר לטיפול שירות המבחן. התוכנית גובשה בתום עבודת מטה ממושכת ומורכבת במשרד המשפטים בשיתוף משרד הרווחה והשירותים החברתיים והמשרד לביטחון הפנים, משטרת ישראל, שירות המבחן, לשכת עורכי הדין, הסנגוריה הציבורית ומשרד האוצר.

 

עבירות עוון. למנוע הטבעת סטיגמה פלילית (צילום ארכיון) (צילום: עמית מגל) (צילום: עמית מגל)
עבירות עוון. למנוע הטבעת סטיגמה פלילית (צילום ארכיון)(צילום: עמית מגל)
 

החלופות שיוצעו באמצעות שירות המבחן של משרד הרווחה, יכללו: צדק מאחה (גישה המתמקדת בצורכי הקורבנות והפושעים במקום בענישה), פיצוי נפגעי עבירה, טיפול קבוצתי, של"צ (שירות לתועלת הציבור) תוכניות חינוכיות ועוד. 

 

המודל שנבחר מבוסס על מודלים דומים שמתקיימים בארה"ב, ומאפשרים לתובע אלטרנטיבה נוספת: החלופות הן לא רק הגשת כתב אישום או גניזת התיק, אלא קיימת אפשרות לפתרון מקיף, הוליסטי, שבסופו של דבר עשוי לתרום לחברה בכך שיוציא חשודים ממעגל הפשיעה. עם תחילת הפעלת התוכנית לגבי עבירות מסוימות, יוכל תובע להפנות את עניינו של חשוד למסלול חלופי במקום להגיש כתב אישום. בתום המסלול ניתן יהיה לסגור את התיק נגד החשוד, בכפוף להמלצת שירות המבחן.  

 

שמים דגש על שיקום 

הבחירה בהליך השיקומי נועדה למנוע הטבעת סטיגמה פלילית. גם כיום, בהליך הפלילי, מסתיימים תיקים מסוימים ללא הרשעה ובטיפול של שירות המבחן של משרד הרווחה. מטרת המודל החדש היא בין היתר לאתר מראש תיקים, שעל-פי הניסיון המקצועי של רשויות התביעה צפויים להסתיים ללא הרשעה, ולהעביר אותם מראש לשירות המבחן של משרד הרווחה מבלי לעבור את ההליך הפלילי. הנחת העבודה היא שהתרומה החברתית, כמו גם התיקון לנפגע העבירה, צפויים להיות טובים יותר מאשר בהליך פלילי.

 

תפקידו של שירות המבחן בתוכנית מרכזי ומהותי. עליו לבנות תוכניות שיקום ופיצוי עבור המופנים ולעקוב אחר ביצוען. אם המופנה יעמוד בתוכנית, ייסגר התיק.

 

שר המשפטים, פרופ' יעקב נאמן, בירך על הפיילוט והביע תקווה כי צעד זה כמו צעדים נוספים שננקטים, יביא להקצאת משאבים יעילה יותר ולשיפור האפקטיביות בעבודתה של מערכת אכיפת החוק, תוך שימת דגש על שיקום עבריינים.

  

מנכ"ל משרד המשפטים, ד"ר גיא רוטקופף, ציין כי הוא רואה חשיבות עליונה בקידום הפרויקט, והביע תקווה כי הצלחת הפיילוט תוביל להרחבתו ולהקצאת משאבים יעילה יותר בהליכים הפליליים, תוך שכלול האכיפה, על ידי מתן פתרונות מגוונים שיובילו לשיקום עבריינים והשתלבותם בחברה. לדבריו, זהו חלק ממהלך רחב של מתן אמצעים חלופיים להליך הפלילי שמקדם משרד המשפטים.

  

מנכ"ל משרד הרווחה נחום איצקוביץ אמר כי התוכנית מהווה פריצת דרך בטיפול בעבריינים, ומשרד הרווחה יעשה את הפעולות הנדרשות על מנת להבטיח את הטיפול הטוב ביותר עבורם. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אימץ את ההחלטה. יעקב נאמן
צילום: ירון ברנר
גיא רוטקופף. חלופות להליך הפלילי
מומלצים