לראשונה: מניין קונסרבטיבי בבית הכנסת שבכנסת
רבנים, רבות ומנהיגי קהילות קונסרבטיביות מצפון אמריקה נפגשו עם שרים וח"כים, ואז פנו לתפילת מנחה בבית הכנסת במשכן. החזנית הייתה הרבה ג'ן גורמן. ומה היה לח"כים נסים זאב וישראל אייכלר לומר על כך? תופתעו
יחד-יחד: קבוצת מנהיגים מהתנועה המסורתית (קונסרבטיבית) בצפון אמריקה, שהגיעה לסדרת פגישות עם שרים וח"כים, קיימה בצהריים (יום ג') מניין תפילה משותף לגברים ולנשים בבית הכנסת במשכן, שבו מתפללים בדרך כלל על פי מנהגי האורתודוכסים.
עוד בערוץ היהדות - קראו:
-
לזרוב, צייר לי בית כנסת
- קנאה ועוד קינה בבית הרב עובדיה יוסף
- הרב של אמסטרדם התנגד לנישואי הומואים - והודח
המשתתפים – רבנים, רבות ומנהיגי קהילות קונסרבטיביות מארה"ב וקנדה - נפגשו עם השרים דן מרידור ועוזי לנדאו, חברי הכנסת יוחנן פלסנר, אורית זוארץ ויצחק (בוז'י) הרצוג, ודנו עמם בנושאי דת ומדינה. לאחר הפגישות הם פנו, כהרגלם, לתפילת מנחה - כשכולם נאספים באולם עזרת הגברים. שליחת הציבור הייתה מנכ"לית הקרן המסורתית בקנדה, הרבה ג'ן גורמן.
"זו הייתה תפילה מרגשת ומעוררת השראה", סיפר נשיא הקרן המסורתית בארה"ב, הרב ד"ר אלן סילברשטיין, "שמחנו להתפלל בבית הכנסת היפה של בית המחוקקים של מדינת היהודים. מידי שבת אנו מתפללים, בקהילות של היהדות הקונסרבטיבית ברחבי העולם, לשלומה של מדינת ישראל - והנה נזדמנה לנו המצווה לעשות זאת בבית הכנסת של כנסת ישראל, אחד מסמליה החשובים של הריבונות היהודית".
האדרת נשים
באופן מפתיע, במפלגות החרדיות לא התרגשו משבירת הסטטוס-קוו בבית הכנסת במשכן. ח"כ נסים זאב (ש"ס) אמר כי מבחינתו מדובר בחדר תפילה ציבורי שכולם רשאים להשתמש בו – "גם אם יבוא מוחמד להתפלל שם אני אגיד לו 'תפאדל'". לדבריו, אם חברי הקבוצה היו מבקשים לקיים מניין שוויוני בשעת התפילה הקבועה, זו הייתה נחשבת הפרעה ופרובוקציה, אך בזמנים אחרים, כפי שעשו, אין לו בעיה עם "האדרת הנשים הזו".
"ברוך השם שאין בארץ הרבה מהקהילות האלה, שזורעות את הפירוד בעם ישראל", אמר. "אבל כשהם באים – אתה לא יכול למנוע את זה
מהם במקום ציבורי כמו הכנסת. פה אנחנו בתוך מסגרת. אם זה היה בבית כנסת אורתודוכסי 'פרטי' – לא הייתי חושב אפילו לרגע לאפשר למישהו לעשות דבר כזה, תפילה עם אישה". גם ח"כ ישראל אייכלר (יהדות התורה) אמר כי אינו מתרגש מהעניין: "לצערי, אני יודע איפה אנחנו חיים. אין מה לעשות נגד זה".
הפגישות שקיימה קבוצת המנהיגים הקונסרבטיבים עם הח"כים והשרים התמקדו בעיקר בהקצנה הדתית בארץ ובהשפעתה על התדמית של ישראל בעולם, ובצפון אמריקה בפרט. "כולנו אוהבי ישראל ותומכי ישראל", סיכם מנכ"ל הקרן המסורתית בארה"ב, דיויד ליסי, "אך מדינת ישראל מבזה אותנו פעם אחר פעם כאשר היא אומרת לנו שאנחנו יהודים סוג ב', שרבנינו לא יכולים לחתן כאן ושהגרים שלנו לא נחשבים יהודים מספיק בשביל מדינת היהודים. האפליה נגד הזרמים הלא-אורתודוקסים בישראל מסבה נזק עצום לתדמיתה של מדינת ישראל כמדינת היהודים כולם".