שתף קטע נבחר
 

מחירי השכירות בת"א עלו בחודשיים ב-15% ‬

בדיקת לוי יצחק ו‭:WIN WIN-‬ המחאה קיפלה אוהלים ובעלי הדירות מקפיצים מחירים. גם המשבר הכלכלי משפיע: המשקיעים מוכרים. לוי יצחק: "מעולם לא הייתה עלייה כה דרמטית בזמן כה קצר"

בעוד השרים מתקוטטים על הקריטריונים לדיור בר-השגה, נוצרה בועת נדל"ן חדשה: מתחילת נובמבר 2011 החלה עלייה הדרגתית במחירי השכירות בתל-אביב, שהגיעה לשיאה בימים אלה - עלייה של עד ‭15%‬ ויותר תוך חודשים ספורים. "מעולם לא הייתה עלייה כה דרמטית בזמן כה קצר‭,"‬ אומר עורך מחירון הדירות, לוי יצחק.

 

 

בדיקת "ממון‭,"‬ באמצעות לוי יצחק ואתר ‭,WIN WIN‬ מגלה כי בחוזים שנסגרו החל מ‭20-‬ בנובמבר 2011 ועד 20 בינואר 2012 בשכונות השונות של תל-אביב נמדדה עליית מחירים של עד ‭.15%‬ וזה עוד בחודשי החורף, שבדרך כלל נחשבים חודשים "מתים" ובעלי דירות בדרך כלל אינם אוהבים לחדש בהם חוזה, מפני שהביקוש אינו רב והם אינם יכולים לדרוש מחירים גבוהים.

 

אז מה השתנה? מה שקורה הוא שזוגות ומשפחות ממתינים להקלות ולדירות מוזלות ולא רוכשים דירות, ויוצאים לשכירות. ההיצע להשכרה אינו רב, משום שחלק מבעלי הדירות מעדיפים למכור דירות כדי לזכות בהטבות במיסוי, העתידות להסתיים בשנת הכספים הבאה, ולא להעמיד אותן להשכרה. ומה עם השפעת המחאה? "היא השפיעה מאוד בחודשיים-שלושה הראשונים, אבל ההשפעה חלפה, והמחירים הזולים יותר חלפו עימה‭,"‬ אומר לוי יצחק.

 

המשכירים מתעדכנים

הנה כמה דוגמאות לעליית המחירים: ברחוב לסקוב הושכרה בימים אלה דירת 3 חדרים משופצת, ללא מעלית וחנייה, ב‭5,500-‬ שקל. בנובמבר הושכרה דירה דומה באותו רחוב ב‭5,000-‬ שקל. עלייה של ‭.10%‬ ברחוב יחזקאל מבקשים עבור דירת 3 חדרים משופצת ומרוהטת חלקית ‭5,750‬ שקל. לפני חודשיים הושכרה דירה זהה באותו בניין ב‭5,200-‬ שקל. שוב עלייה של ‭.10%‬

 

העלייה אינה פוסחת על דרום העיר, אחרי תקופה ארוכה של ירידות מחירים: דירת 3 חדרים בשכונת נווה עופר, קומה 2 ללא מעלית וחנייה, מוצעת ב‭3,800-‬ שקל. באוקטובר הושכרה דירה זהה באותו בניין ב‭3,300-‬ שקל. עלייה של ‭.15%‬ דירת ‭3.5‬ חדרים ברחוב וולפסון, קומה 3 ללא מעלית וחנייה, הושכרה לאחרונה ב‭4,400-‬ שקל. בספטמבר הושכרה דירה זהה באותו בניין ב‭3,750-‬ שקל. למעלה מ‭17%-‬ עלייה במחיר. מדובר באותו בעל בית, שמחזיק ברוב הבניין. הוא מצטער על החוזה שערך לפני מספר חודשים במחיר הנמוך, "אבל זה היה המחיר אז‭,"‬ הוא אומר "ואלה המחירים היום. כל פעם שמתפנה דירה אני בודק מה המחיר, ומשכיר לפי מחיר השוק‭."‬ יש לו גם בניין ברח' בנבנישתי בפלורנטין, שכולו דירות קטנות בנות 2 חדרים, וגם שם היום המחיר גבוה ב‭15%-10%-‬ מהמחיר בקיץ.

 

השוכרים מתגוששים

מי שמשכיר דירה מעט יותר מושקעת, אפילו קוסמטית, דורש ‭5%‬ עד ‭10%‬ יותר מדירות דומות אחרות. דירות חדשות באותו אזור מושכרות ב‭25%-‬ יותר. על דירת 3 חדרים בבניין ברחוב יוסף אליהו ליד הבימה, ללא מעלית וחנייה, מבקשים ‭7,500‬ שקל. בתקופת המחאה, רק לפני חצי שנה, הושכרה דירה דומה באותו בניין, קרוב מאוד לאוהלי המחאה של רוטשילד, ב‭5,500-‬ שקל.

 

אז מה הסיבה שמבקשים על דירה דומה באותו בניין כ‭30%-‬ יותר מאשר בקיץ? "זה המקום הכי טוב בתל-אביב‭,"‬ אומר בעל הדירה. "קרוב להבימה, ואפשר להגיע לכל מקום ברגל. הדירה הזאת משופצת, והשנייה הייתה פחות מושקעת. והכי חשוב, אז היה הסיפור הגדול של המחאה, ולבעלי דירות לא היה נעים לבקש את המחיר הנכון. היום יודעים שצריך לקבל תמורה הולמת על מה שמשכירים‭."‬

 

אבל מתברר שהמחירים גם "צומחים" תוך כדי משא ומתן. זוג צעיר, שניהם עורכי דין, הגיעו לדירת 3 חדרים בשדרות דוד המלך לאחר שקבעו פגישה עם בעל הדירה. מדובר בדירה בת 3 חדרים בבניין ותיק, ללא מעלית וחנייה. המחיר המבוקש היה ‭5,750‬ שקל. הם התבייתו על הדירה מפני שהיא ממוקמת סמוך לבית המשפט ובמרחק הליכה מהמשרד שבו הם עובדים. כשהגיעו לדירה גילו שהם לא לבד. היה שם זוג נוסף שהביע התעניינות בנכס. בעל הדירה ניהל מין מכרז קטן, שבסיומו הם אמנם מצאו את עצמם עם מפתח לדירה המושכרת, אבל עם "חור" של 250 שקל נוספים, שנאלצו להוסיף על שכר הדירה הראשוני שבו נקב המשכיר.

 

בעל הדירה שלהם לא המציא את הפטנט. משכירים במיקומים אטרקטיביים מציעים את הדירה במחיר סביר, אך בבוא העת השוכרים מוצאים את עצמם בזירת התגוששות, כשהם נאלצים להוסיף על המחיר המוסכם, אם ברצונם "לזכות" בנכס.

 

המשקיעים בורחים

בשנה החולפת הורחב הפטור ממס שבח למוכרי דירות במטרה להגדיל את היצע הדירות ולהוריד את המחירים. ואמנם משקיעים רבים, ביניהם גם כאלה שהיו בעלי מספר דירות שהושכרו, ניצלו את חלון ההזדמנויות והוציאו לשוק את הדירות שרכשו לצורך השקעה.

 

רוב עסקאות המכירה בתל-אביב נעשו בחודשים האחרונים בדירות שנרכשו להשקעה. אבל קצב המכירה היה נמוך יחסית, והדירות שהו ושוהות בשוק תקופה ממושכת עד מכירתן.

 

חלק גדול מהדירות נרכשו בעבר על ידי תושבי חוץ, שנפגעו מהמשבר הכלכלי באירופה ובארה"ב ומבקשים בחודשים האחרונים להיפטר מהדירות, בירידה של ‭15%-10%‬ במחיר. רוב הדירות האמורות מצויות באזור רמת-אביב החדשה והגוש הגדול.

 

אבל רוב הדירות האלה אינן נרכשות על ידי ישראלים למטרת השקעה והשכרה, אלא למטרת מגורים. משקיעי החוץ מגיעים בימים אלה רק טיפין טיפין.

 

יש עדיין את המשקיעים ה"מסורתיים‭,"‬ אלה שרוכשים דירות בעיר במנותק ממצב השוק. תנו להם דירה במיקום טוב ובמחיר ריאלי, והם קונים. קוראים לזה "דירה לילד, דירה לנכד" ועוד מיני כינויים. בפועל מדובר במשקיעים שאוספים דירות במיקום טוב, מודעים לכך שדירה טובה בתל-אביב לעולם אינה מאכזבת ומשכירים אותה במחיר גבוה בהתאם.

 

הידיעה התפרסמה במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים