המנכ"ל עוזב - איך זה משפיע עלינו?
לעובד נתונה הזכות להתפטר ולקבל פיצויים במקרה שבו יוכיח כי נפגע מהותית כתוצאה משינוי המעסיק שלו. על פי רוב, בעזיבת מנכ"ל, תשאף החברה להגיע להסכמה עם המנכ"ל המפוטר לפיה תוצג חזית אחידה כלפי מנהלי ועובדי החברה
לאחרונה אנו עדים להפסקת העבודה של לא מעט מנכ"לים בכירים במשק. מנכ"ל בנק לאומי, גליה מאור, מסיימת את תפקידה, מנכ"ל טבע, שלמה ינאי, מסיים תפקידו בטבע, מנכ"ל כיל, עקיבא מוזס, עזב לאחר שנים רבות בתפקיד, ובעוד מקומות רבים עזב המנכ"ל את תפקידו.
כאשר בכיר פורש או מפוטר מהארגון, הדבר נעשה בדרך כלל בתבונה רבה ובמחשבה מעמיקה, אולם לא תמיד זה מצליח. בדרך כלל פיטורים כאלו הם בעיתיים ויכולים להשפיע על הארגון כולו. מיותר לציין כי כרוך במהלך שכזה גם לא מעט כסף.
עו"ד שלומי ארבל ממשרד באו הנגבי, העוסק במשפט מסחרי, מסביר: "פיטורי מנכ"ל הם בדרך כלל צעד דרמטי בחיי כל חברה, שכן הם משקפים אובדן אמון של דירקטוריון החברה ובעלי מניותיה, הן בכישורי הניהול של המנכ"ל והן בביצועי החברה".
"החלפת המנכ"ל במנכ"ל חדש (בייחוד אם הוא מוצנח מחוץ לחברה) יכולה לגרור סבב מינויים ופיטורים של מנהלים נוספים. רצון המנכ"ל החדש להראות שיפור מיידי בתוצאות הכספיות של החברה, יכול להביא לקיצוץ תפעולי ולפיטורי עובדים ועוד".
עו"ד איתי בסיס, שותף במשרד רוזן בסיס ומומחה בדיני עבודה, מוסיף: "מאחר שכעובד בכיר המנכ"ל נחשף למידע רב ורגיש אודות החברה, עולה החשש כי מידע זה עלול לדלוף החוצה ולתפרסם. במצב שכזה, ותדמית החברה, הן בעיני הציבור והן בעיני עובדיה, עלולה להיפגע. במקרה של פיטורים בניגוד לרצונו של העובד הבכיר, החשש כאמור מתגבר, ואינטרס החברה שהליך סיום ההעסקה של העובד יתבצע לשביעות רצון העובד, מתחזק".
מה קורה כאשר המנכ"ל עוזב?
עו"ד בסיס מסביר: "לעובד נתונה הזכות להתפטר ולקבל פיצויי פיטורים במקרה שבו יוכיח כי הוא נפגע באופן מהותי כתוצאה משינוי המעסיק שלו. כלומר, יצטרך להראות שהמנכ"ל החדש מסרב לקבל עליו את זכויות העבר של העובד, או מבקש להרע את תנאי עבודתו (לדוגמא מבחינת שעות העבודה, מהות התפקיד ותשלום שכר)".
"עזיבת המנכ"ל והגעת מנכ"ל חדש במקומו יכולה להשפיע על עובדי החברה במספר מישורים, במיוחד כאשר המנכ"ל החדש מוצנח מבחוץ", מסביר עו"ד ארבל. "הדבר יכול לגרור סבב פיטורים ומינויים של מנהלים נוספים, לאור רצון המנכ"ל לאייש משרות אלו באנשי אמונו. בנוסף זה יכול לגרור גם סבב של התפטרויות של מנהלים בכירים, אשר ראו עצמם מוקודמים לתפקיד והתאכזבו מכך שהנחיתו עליהם מישהו מבחוץ. במצב זה, הגעתו של מנכ"ל חדש היא מעין הבעת אי אמון של החברה בכישורי הניהול שלהם. גם רצון המנכ"ל החדש להראות שיפור מיידי בתוצאות הכספיות של החברה, יכול להביא לקיצוץ תפעולי ולפיטורי עובדים".
האם זכויות העובדים יושפעו מעזיבתו של המנכ"ל?
זכויות עובד ורצף זכויות העבודה נשמרים. בתי הדין פסקו כי קיימת זיקה בין העובד לבין מקום העבודה. זיקה זו היא מרכזית ומשמעותית ביחסי העבודה ומחייבת הגנה. גם בפסיקה ניתן ביטוי לכך שזכויותיו של עובד, על פי החוק, יישמרו גם כאשר הוא עובר ממעביד למעביד באותו מקום עבודה.
"על מנת למנוע טלטלות של ממש במהלך הרגיל של עסקי החברה", אומר עו"ד בסיס, "מומלץ לשמר את גרעין העובדים אשר מניע את עסקיה של החברה. לשם כך, יש להבטיח כי עם כניסתו של המנכ"ל החדש, לא יבוצעו מיד שינויים חדים בתנאי עבודתם או בתפקידם של העובדים, וזאת כדי למנוע ממסה של עובדים להתפטר בו בזמן, ואף להיות זכאים לפיצויי פיטורים - דבר שעלול לפגוע בהתנהלות החברה ולהסב לה הוצאות משמעותיות".
איך נעשים פיטורי בכירים?
עו"ד דפנה שמואלביץ, מומחית בדיני עבודה ממשרד רובין – שמואלביץ, מסבירה: "כשהמעסיק קורא למנכ"ל לשיחת 'יחסינו לאן' הוא עושה זאת במטרה להימנע מההליך הפורמאלי של פיטורים רגילים. בדרך כלל זה הליך שנעשה בהסכמה. כשהדרג המפטר קרוב לדרג המפוטר, הדבר קשה יותר כי אתה לא מחוסן. אתם יודעים דברים אישיית זה על זה, ואין גורם ביניים שמבצע את הפיטורים. בכל הקשור לשימוע, הרי שהתועלת בכך אצל עובד בכיר היא יחסית שולית. די ברור שאם יש אובדן אמון , שימוע לא יוכל לשקם אותו".
"צריך להבין שהנראות החיצונית של הדברים חשובה לעובד הבכיר יותר מאשר לעובד הזוטר, כי הוא מתחיל ממקום קשה בחיפוש אחר ג'וב נחשק חדש. יש תפקידים מאוד ספציפיים בשוק שזמינים לו ואם יש תפקיד שעליו מתמודדים עוד שני מנכ"לים שעזבו חברות, כבר סיכוייו נמוכים".
מה אומרים למנהלים ולעובדים
עו"ד שלומי ארבל: "לרוב, תשאף החברה להגיע להסכמה עם המנכ"ל המפוטר לפיה תוצג חזית אחידה כלפי מנהלי ועובדי החברה (והתקשורת) ותוצג הסכמה משותפת והדדית לסיום ההתקשרות ביניהם "ברוח טובה". בהסכמי פרישה רבים מותנית חבילת הפרישה בהתחייבויות נוספות של המנכ"ל היוצא לשמור על מוניטין החברה ולא לפגוע בשמה הטוב".
עו"ד איתי בסיס אומר: "קיימת חשיבות רבה לשמירה על כבודו של העובד הבכיר לאורך כל הליך הפיטורים. לכן, יש להימנע מהתבטאויות לא מחמיאות על נסיבות פיטוריו של המנכ"ל בפני כלל עובדי החברה. כדאי אף להימנע מלהיכנס לפרטי פרטים אודות סיבות הפיטורים של העובד הבכיר, ולעתים קרובות מעדיפה החברה להציג את סיבת העזיבה כלפי חוץ כאילו שהעובד החליט לעזוב את החברה מרצונו".