שתף קטע נבחר

 
צילום: shutterstock

6 תירוצים שמונעים מכם לאכול בריא - ופתרונות

אתם כאילו רוצים לאכול בריא אבל מספרים לעצמכם שהילדים לא יאהבו ירקות, שהקניות נורא יקרות ושאי אפשר בלי סוכר? אפשר לטפל בקלות בפחד משינוי, פשוט על ידי הכנת אוכל טעים ומגוון. כתבה שנייה בסדרה שעושה מהפך במטבח

כולנו מכירים את רגעי המשבר: החלטנו לעשות שינוי, וכשאנו חדורי מוטיבציה (ולעתים אחרי שגם פתחנו את הארנק) אנו מסתערים על המטרה - ספורט, דיאטה, אוכל בריא. ואז זה קורה - אנחנו מתחילים לזייף. לפעמים מדובר בזיוף קטן, כביכול חד-פעמי, שמוביל לוויתור על העניין כולו ולתחושת כישלון צורב ואכזבה שמרחיקה אותנו עוד יותר מהיעד.

 

ההחלטה שקיבלנו ל"הבריא את המטבח", בין שהיא אישית או משפחתית, משפיעה על השגרה שלנו, על המוכר והבטוח, ולכן היא גם כל כך מאיימת. 

 

איך עוברים לתזונה בריאה ?

 

החשש נובע ברובו מהעובדה שחסר לנו ידע על מה הוא באמת אוכל בריא, ובעיקר איך יתקבל השינוי בבית - אולי נעבוד קשה, אבל האוכל לא יהיה טעים ו"הילדים לא יאכלו את זה"? התפיסה הזו היא גם דרך להביע את הפחד שלנו משינוי. אז איך בכל זאת מתגברים על החסמים?

 

יש רק דרך אחת לטפל בפחד, והיא פשוט לדאוג שהאוכל יהיה טעים. טעים פירושו קולע לטעמם של בני הבית, טעים פירושו מגוון, צבעוני ויפה.

 

לפעמים אני מרגישה שהאוכל הבריא נאלץ "להתחנף" לסועד, אבל ככה זה כשיחסי הציבור שלך הם לא משהו.

 

ברור לגמרי שלא הכל יהיה טעים לכולם, ובכל זאת אין סיבה להרים ידיים. חפשו מתכונים נוספים שחומרי הגלם או התבלינים שבהם יעשו בשבילכם את העבודה, ונסו גם "להבריא" מתכונים אהובים. למשל, אל תוותרו על סלט החצילים, אבל אפו את קוביות החציל במקום לטגן אותן. 

 

הנה שישה דברים שאנחנו מספרים לעצמנו ומונעים מאיתנו לחולל שינוי אמיתי בהרגלים בבית: 

 

1. "אין מצב שיאהבו אורז מלא"

כשמתחילים בתהליך אנו מכירים חומרי גלם וטעמים חדשים. אורז מלא וקינואה משמשים בדרך כלל כדוגמה ששולפים מיד לחומרי גלם פחות מוכרים, או כאלה שיש לנו ניסיון לא טוב איתם.

 

שני כללים למדתי בעניין הזה: הראשון הוא שנכון להכניס טעמים וחומרי גלם חדשים למטבח בהדרגה, ולא את כולם יחד, בדיוק כפי שנכון להוציא את הדברים הלא בריאים בהדרגה ורק אחרי שמצאנו להם אלטרנטיבה טעימה.

 

הכלל השני הוא שמדובר בטעם נרכש. אם לא אוהבים אצלכם אורז מלא שבושל במים, נסו לבשל אותו כשחצי מכמות הנוזלים היא מרק או חלב קוקוס. אם לא התלהבו מסלט הקינואה שהכנתם, נסו ליצור מהקינואה לביבות עם ירקות, כך שתהיה פריכה מבחוץ וטעימה להפליא.

  

2. "אצלנו לא אוכלים ירקות"

למרות השפע האינסופי של ירקות ופירות שיש לנו, משפחות רבות מתקשות להכניס אותם לתפריט היומי. הסיבה העיקרית היא שאנחנו מסתפקים במלפפון, עגבנייה, פלפל וחסה, שהם אמנם טעימים אך לא היחידים, ושוכחים שירקות הם עולם ומלואו של אפשרויות: ברוקולי, אספרגוס, תרד, מנגולד, לפת, צנון, צנונית, כרובית, כרוב לבן או סגול, קולורבי, שעועית ירוקה או צהובה, לוביה, דלעת, דלורית, קישוא, ארטישוק, גזר, שורשים, עשבי תיבול טריים, סלק ופטריות.

 

מכל ירק אפשר להכין מרק, מאפה או גראטן בתנור, בסיר אידוי או כתבשיל, ולסרבנים קשים במיוחד אפשר תמיד להוסיף ירקות לקציצות.

 

ברור לגמרי שאם תקראו שוב את הרשימה (החלקית) שמניתי כאן, תמצאו לפחות שני סוגי ירקות שגם הילד הסרבן ביותר יסכים לאכול. גם כאן סוד ההצלחה הוא בגיוון הניסיונות: בשבוע הראשון הכינו כרובית בתנור, בשבוע השני כרובית עם טחינה, בשלישי מרק כרובית וכן הלאה.

 

נכון להוציא את הדברים הלא בריאים בהדרגה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
נכון להוציא את הדברים הלא בריאים בהדרגה(צילום: shutterstock)

 

3. "אין לי זמן לבלות במטבח"

לבישול בריא יש דימוי מורכב, רב-שלבים ויקר. תוסיפו לכך את העובדה שאוכלים יותר ארוחות בבית והרבה פחות אוכל קנוי ומעובד, ואולי גם אתם תחששו ש"השינוי הבריא" עומד לגזול את מעט הזמן הפנוי שאין לכם. בהשוואה של בישול ביתי מול חימום שניצל קפוא במיקרוגל וסיר פתיתים, אין לבריא סיכוי לנצח.

 

עם זאת, מרבית המתכונים כמו גם חומרי הגלם ואפילו שיטות הבישול, מהירים וידידותיים למשתמש, כמו בורגול גס שמוכן לאחר חליטה במים רותחים בקערה, עדשים כתומות וירוקות או כל ירק שיכול פשוט להיכנס לתנור עם מעט שמן זית, מלח גס ותימין.

 

ההצלחה היא בתכנון. צריך לתכנן את התפריט השבועי (כן, לכתוב תפריט) וממנו לגזור רשימת קניות ורשימת משימות. יש אינספור פטנטים לניצול הזמן, כמו בישול כמות כפולה של עדשים שחורות ושמירה במקרר למשך השבוע, כדי להכין סלט משביע של עלים ירוקים, עדשים וקוביות בטטה.

 

4. "נורא יקר בחנויות טבע"

פעם המושג "בריא" היה מחובר לחנויות טבע ייחודיות ויקרות, אבל היום ניתן למצוא כמעט כל מוצר של כל חברה בכל מרכז קניות: מוצרים מחלב עזים של מחלבות בוטיק או של יצרניות גדולות, דגנים מכל הסוגים באריזות או במשקל, קטניות וכולי.

 

אם מחליטים לרכוש ירקות אורגניים, ניתן ליצור קשר עם מגדלים בסביבה שמביאים ארגזים עונתיים של ירקות עד לפתח הבית. בראייה הכוללת, בישול ביתי ומתוכנן מראש זול יותר מכל מסעדה, רשת מזון מהיר או אוכל מוכן לחימום - והוא גם טעים יותר.

 

פעם המושג "בריא" היה מחובר לחנויות טבע ייחודיות ויקרות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
פעם המושג "בריא" היה מחובר לחנויות טבע ייחודיות ויקרות(צילום: shutterstock)

 

5. "ארוחה בלי בשר? זה כאילו לא לאכול"

בריא הוא לאו דווקא צמחוני או טבעוני. זו החלטה אישית ומשפחתית, שיכולה להיות גם היא מדורגת. חשוב למנן את כמות הבשר, לנסות יום או יומיים ללא בשר, ולהקפיד על איכותו.

 

בימים ה"צמחוניים" חשוב לאכול חלבון מלא, שילוב של דגן וקטנייה כמו מג'דרה של בורגול ועדשים שחורות או פילאף קינואה ועדשים כתומות, להתחיל עם מרק מלא כל טוב ולהוסיף תבשיל ירקות וסלט חי.

  

6. "אני לא יכולה בלי מתוק"

גם אני לא יכולה בלי מתוק. תפוז, תפוח או תמר אהובים עליי, אבל לא במקום פרוסת עוגה. אפייה בריאה מרתיעה את מומחי האפייה שבינינו: קמח מלא, קמח כוסמין, קמח שיפון, שיבולת שועל, שמן קוקוס וסילאן או מייפל כממתיק מוכרים פחות ולכן מעוררים חשש.

 

שווה לנסות את הלא מוכר הזה, כי התוצאות מעולות. התחושה באכילת משהו מתוק שהכנתי לבד וממרכיבים בריאים דומה לתחושת ההצלחה של כל מתכון לעוגה רבת שכבות ומוסים למיניהם.

 

אם אתם בדרך להבריא את המטבח שלכם, קחו אוויר, הרבה סבלנות ואמונה. וכמו שאמר רבי נחמן מברסלב "אם אתה מאמין שאפשר לקלקל, האמֵן שאפשר גם לתקן".

 

הכותבת היא שפית המתמחה בבישול בריא ובאימון אישי למטבח בריא .

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שוכחים שירקות הם עולם ומלואו של אפשרויות
צילום: shutterstock
חסר לנו ידע על מה הוא אוכל בריא. כרמית אלקיים
צילום: אסף רונן
ד"ר רק שאלה
מומלצים