פשרה: המדינה תשקיע 845 מיליון ש' בים המלח
הוסר המכשול האחרון בפני ההסדר בין המדינה למפעלי ים מלח. שרי התיירות והגנת הסביבה ייסוגו מדרישתם להקים קרן של מיליארד שקל מרווחי התמלוגים של כיל, בתמורה לתוספת תקציב שיוקצה לפיתוח התיירות והסביבה באזור
845 מיליון שקלים יוקצו לשיקום ים המלח ב-5 השנים הבאות, כך הכריז היום (ב') שר התיירות בכינוס שדולת התיירות בכנסת. על פי החלטת צוות בראשותו של מנכ"ל משרד ראש הממשלה, הראל לוקר, משרד התיירות יקבל 725 מיליון שקל לתקציבו והמשרד להגנת הסביבה יקבל עוד כ-120 מיליון שקל.
- גפני על הסכם ים המלח: "מגיע פיצוי הולם יותר"
- ארגוני סביבה: "עוד תהיה כאן ועדת חקירה"
- קציר ים המלח: הממשלה אישרה ההסכם עם כיל
בתמורה, יוותרו שר התיירות, סטס מיסז'ניקוב, והשר להגנת הסביבה, גלעד ארדן, על דרישתם כי תוקם קרן ייעודית שתרכז את רווחי המדינה מהתמלוגים שישלמו מפעלי ים המלח בשנים הקרובות, בהיקף של מיליארד שקל.
הדרישה להקמת הקרן, שתממן את שיקום ים המלח ואת פיתוח התיירות, באה בעקבות ההחלטה להעלות את התמלוגים שמשלמים המפעלים מ-5% ל-10% על ייצור עודף.
השרים מיסז'ניקוב וארדן טענו בעקבות ההסכם, כי יש לנתב את הרווחים ממנו לתקציבי משרדיהם, על מנת לממן פעולות בים המלח עצמו. באוצר התנגדו עקרונית לדרישה, בטענה שמדובר ב"צביעת כספים".
"ביצוע פתרון ארוך טווח להגנת האגן הדרומי של ים המלח לצד ההשקעה האדירה בפיתוח תיירותי וסביבתי, יפיחו רוח חיים באזור שאומות עולם רבות מחשיבות כפלא העולם ויעמידו את ים המלח במקום הראוי לו במפת התיירות הישראלית", אמר שר התיירות מיסז'ניקוב, שחשף את דבר ההסכם בדברים שנשא בפני שדולת התיירות בכנסת.
על פי התוכנית, הפתרון המוצע יכלול את פיתוח אזורי התיירות חמי זוהר ועין בוקק והאזור שבינהם, וכן שיקום וטיפול באזורים ובתשתיות קיימות שנפגעו או מצויים בסיכון. כמו כן, יתבצע טיפול בנזקים הסביבתיים באגן ים המלח באמצעות שיקום האגן הצפוני ופיתוח שמורות טבע שניזוקו כתוצאה מירידת המפלס.
בהסכם שעליו חתומים משרד התיירות, משרד האוצר, המשרד להגנת הסביבה ומשרד התמ"ת נקבע, כי תוקם וועדת היגוי, בראשות מנכ"ל משרד התיירות, נועז בר ניר ונציגים ממשרד להגנת הסביבה ואגף התקציבים. צוות ההיגוי יפעל על מנת לעקוב אחר ביצוע וקידום האמצעים הנדרשים למימוש התוכנית לשיקום ופיתוח ים המלח, יפקח ויאשר את התקציב השנתי ויעקוב אחר מימוש התוכנית.
בנוסף, משרד התיירות נדרש להגיש תוכנית לקידום מתווה הפעולה לאישור צוות ההיגוי תוך 60 יום ממועד אישורה הסופי של ההחלטה. ההסכם יובא בשבוע הבא לאישור הממשלה.
ממשרד האוצר נמסר, כי למרות ששר התיירות הודיע שהוא מוותר על דרישתו להקמת קרן ייעודית לרווחי התמלוגים של כיל, אין קשר בין אישור התקציבים לבין דרישה זו. באוצר טוענים כי הם קבעו את היקף התקציבים וייעודם עוד לפני חתימת ההסכם עם כיל וללא קשר אליו. אישור התקציבים נדחה עד לאחר מועד חתימת ההסכם עם כיל, שכן מדובר בפרויקטים שיש לתאם את ביצועם עם ביצועו של פרויקט קציר המלח.