שתף קטע נבחר

שרי התיירות והסביבה: נצביע נגד הסכם ים המלח

ארדן ומיסז'ניקוב הודיעו כי יתנגדו בהצבעה בממשלה להסכם בין האוצר לחברת כימיקלים לישראל על מימון קציר המלח בים המלח. הסיבה: ההסכם לא מבטיח משאבים לפיתוח סביבתי ולמניעת הנזקים הסביבתיים לאזור הים כתוצאה מהתייבשות האגן הצפוני אלא מתמקד רק בשיקומו בקציר המלח

שרי התיירות והגנת הסביבה סטס מיסז'ניקוב וגלעד ארדן הודיעו אחר הצהרים (ד') שיתנגדו בממשלה לאישור ההסכם של האוצר עם כימיקלים לישראל על מימון קציר המלח בים המלח. זאת, בגלל שהוא לא מבטיח משאבים למניעת הנזקים הסביבתיים לאזור ים המלח כתוצאה מהתייבשות האגן הצפוני, ולפיתוח הסביבתי בכלל, אלא מתמקד רק בשיקום הים בקציר המלח. "נתנגד לכל הסכם שאין בו דאגה לסביבה", אמר ארדן.

 

 

השרים הדגישו את החלק החסר בהסכם (שהוא חלק מהצעת ההחלטה שלהם שהוגשה לממשלה ומעוכבת בלחץ האוצר) המחייב להקים קרן של מיליארד שקל מהכנסות מפעלי ים המלח למימון הפעולות הדרושות להגנת הסביבה ולפיתוחה. השר ארדן ציין לדוגמה את הצורך בהחייאת תוכנית תעלת הימים כדי להחזיר לאגן הצפוני את המים שהוא קיבל בעבר מהכנרת דרך הירדן ואת הכמויות שמתאיידות היום. "מישהו צריך לשלם על ביצוע התכנית, והקרן יכולה להיות אחד המקורות העיקריים", אמר ארדן.

 

ארדן (מימין) ומיסז'ניקוב (צילום: נועם מושקוביץ) (צילום: נועם מושקוביץ)
ארדן (מימין) ומיסז'ניקוב(צילום: נועם מושקוביץ)

 

בנוסף הדגיש ארדן כי ההסכם של האוצר עם כיל חסר את התמריץ השלילי החיוני אשר יגביל את שאיבת היתר של המים מהאגן הצפוני לבריכות האידוי בחלק הדרומי, שהיום תורמת לפחות ל-20% מירידת מפלס המים בצפון וליצירת מפגעי הבולענים לאורך החופים. "אנחנו תובעים לחייב את המפעלים בהיטל מיוחד על שאיבת היתר, כי הגדלת התמלוגים לא משיגה את המטרה", אמר ארדן. "שאיבת היתר מגדילה את ריכוז המלחים במים וממריצה את השאיבה כך שרווחיות המפעלים גדלה בלי שחלקו של הציבור יגדל בהתאמה".

 

השר מיסז'ניקוב תמך בארדן והדגיש, "הפיתוח הסביבתי חייב להיעשות יחד עם שיקום הים בקציר המלח. הקרן לפיתוח הסביבתי דרושה כדי להפריח את השממה הגדולה שמסביב לים כשאצלנו עדיין מתייחסים אליה כמו למדבר. שר האוצר, שכבר אמר לי פעם כי הוא לא מבין על מה אנחנו מדברים, מכשיל בגישה שלו את משיכת היזמים ופיתוח התעסוקה. במקום להיות מנהיג הוא נגרר אחרי הפקידים שלו שמשנים את דעתם ואת דעתו ואחר כך פורשים אתם יודעים לאן".

 

השר ארדן הוסיף, "אני לא חושב ששר האוצר נוהג באופן לא אחראי, אבל הוא מעניק גיבוי יתר לפקידות שלו על חשבון האינטרס של הציבור למרות שהוא חוזר ונופל למלכודת שהפקידים שלו הכניסו אותו בעבר עם ההערכות המוגזמות של קציר המלח שהיו קודם כפליים מהעלות האמיתית". השר ציין כי הלחץ שלהם תרם להורדת המחיר כך שהמדינה תחסוך עכשיו לפחות 1.5 מיליארד שקל, שיכולים להיות הסכום הבסיסי הדרוש להקמת קרן הפיתוח.

 

"מסיבה זו אנחנו לא יכולים לסמוך על האוצר שהוא יקציב בעתיד את הכסף הדרוש להשקעה במניעת הנזקים הסביבתיים", אמר ארדן. "הגשנו לשר האוצר את הפתרון על מגש של כסף", הוסיף מיסז'ניקוב. "מה שאמרנו לו לפני כמה חודשים וכתבנו בהצעת ההחלטה שלנו שהוא טרפד, הוא מקבל היום, אבל במחיר של אובדן זמן יקר במריחת זמן וגרירת הרגליים.

 

"אבל אם עכשיו, בהצתה מאוחרת, שר האוצר מרגיש ומדבר כאילו הוא שותף שלנו, שישלים את המלאכה וישחרר את הצעת ההחלטה שלנו כדי שתתקבל בישיבת הממשלה הקרובה ותשלים את ההסכם שלו עם כימיקלים לישראל ובכך יושג הפיתרון הנכון והמלא להצלת ים המלח וסביבתו". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ארדן (מימין) ומיסז'ניקוב
צילום: נועם מושקוביץ
מומלצים