שתף קטע נבחר

 

יום חמישי לשביתה: יש רכבת, שיבושים באוטובוס

גם הלילה לא הגיעו יו"ר ההסתדרות ושר האוצר לפתרון מוסכם בסוגיית עובדי הקבלן, עד 10:00 הם ידווחו לבית הדין. הרכבות חוזרות לעבוד, גם נתב"ג פועל, אבל באוטובוסים של אגד ודן צפויים שיבושים. "בלי אוטובוס, זה כמו נכות", אומרים בצפון

מיליוני ישראלים חיכו לתוצאות בתוכנית הריאליטי הכי אמיתית שיש, אבל גם הלילה לא הייתה פריצת דרך: במשרד האוצר בירושלים דנו הלילה (יום א') יו"ר ההסתדרות עופר עיני ושר האוצר יובל שטייניץ, כדי לנסות לגשר על הפערים בסוגיית העסקת עובדי הקבלן. הם לא הגיעו עדיין להסכמות והשביתה הכללית במשק נמשכת גם היום, אבל כוללת שינויים לעומת רשימת השובתים בשבוע החולף. עם זאת, השיחות בין האוצר וההסתדרות עדיין נמשכות והצדדים צריכים לדווח עד 10 בבוקר לבית הדין.

 

הרכבות שבו לפעילות סדירה החל מ-6:00, בבוקר יום ראשון העמוס במיוחד. נמל התעופה בן גוריון ונמלי הים עובדים אף הם. לעומת זאת, האוטובוסים של חברות אגד ודן, שעד כה נסעו כרגיל, מושבתים ברובם. מערכת החינוך פועלת כהרגלה, אבל עובדי המנהלה והתחזוקה שובתים, ולא באים מאבטחים. לגנים העירוניים לא הגיעו הסייעות. הבנקים שובתים וכך גם משרדי הממשלה והרשויות המקומיות. הזבל בינתיים נערם ברחובות.

 

עיני בכניסה למשרד האוצר. "מקווה שזה ייגמר" (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
עיני בכניסה למשרד האוצר. "מקווה שזה ייגמר"(צילום: גיל יוחנן)

 

העיצומים מטרידים במיוחד בפריפריה, שם גם אין רכבות. "היום תודה לאל אני לא אזדקק לאוטובוס, אבל ביום שני אני צריך לנסוע כדי לראות את הילדים שלי בצפת". אמר ל-ynet ירון בן עזרי מקריית שמונה, גרוש ואב לילדים. "באזור שלנו, בלי אוטובוס או רכב, זה כמו נכות, כאילו לקחו לך את הרגליים".

 

חנה כהן, מורה מחיפה שמלמדת בשני בתי ספר ומגיעה אליהם בשלושה אוטובוסים לכל כיוון, אמרה שהיא מבינה את מהות השביתה, ומקווה שהיא אכן תעזור לעובדי הקבלן, אבל "נמאס שכל שני וחמישי המדינה בהפסקה, אי אפשר לנהל חיים שגרתיים ונורמליים. אני רק מקווה שמזג האוויר יהיה לטובתנו, ההולכים ברגל, אם לא הממשלה".

 

הפגנה מחוץ למשרד האוצר. "מי זה בא? מדינת הרווחה" (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
הפגנה מחוץ למשרד האוצר. "מי זה בא? מדינת הרווחה"(צילום: גיל יוחנן)

 

מרים חיטוב מכפר סבא נוסעת בכל יום ללמוד בפתח תקווה. "אני לא יודעת מה לעשות, אפילו אם אסע ברכבת זה עולה לי יותר כסף, כי אני צריכה לקחת מונית עד הרכבת הלוך וחזור", היא אמרה. "מספיק כבר לשחק בנו - פעם הרופאים, ועכשיו האוטובוסים".

 

בהסתדרות אומרים שההסעות המיוחדות לחיילים, שלא מורשים לנסוע בחינם ברכבת בין 6:00 ל-9:00 צפונה לתל אביב, לא יושפעו, מכיוון שאינן קשורות לאגד ולדן. אבל רבים מהם מגיעים לבסיס באוטובוסים, כמו דניאל, שגרה בחולון ונוסעת כל יום לקריה. "אני מאוד מקווה שלא יענישו אותי על האיחור שכנראה יהיה ולא באשמתי, ויתחשבו בנסיבות", אמרה. "עכשיו גם אין אוטובוסים וגם אין רכבת אלא אם כן אשלם, זה מצב ממש בעייתי לחיילים".

 

האוצר לוחץ ל"שקט תעשייתי"

"אני מקווה שהשביתה תסתיים", אמר עיני לפני תחילת הפגישה עם שטייניץ. "יש שני סעיפים במחלוקת - 'כתף לכתף' (היקף קליטת העובדים המועסקים באותו ארגון באותה משרה - ע.א) והדרישה של האוצר לשקט תעשייתי. האוצר דורש שזה לא יהיה רק על שכר אלא גם על קליטה של עובדים, אין סיכוי שאחתום על סעיף כזה. אני מצטער שהציבור סובל, אבל זו מטרה נעלה ועובדי הקבלן הם חלק גדול מהציבור".

 

תחנת רכבת נטושה, בשבוע החולף. היום חוזרים להמולה (צילום: בן קלמר) (צילום: בן קלמר)
תחנת רכבת נטושה, בשבוע החולף. היום חוזרים להמולה(צילום: בן קלמר)

 

ראש אגף התקציבים במשרד האוצר, גל הרשקוביץ, אמר מנגד כי "דרישתנו לשקט תעשייתי מתייחסת לעובדי השמירה והניקיון בלבד וזאת התמורה לתוספות שניתנו".

 בכך הוא התייחס לדרישת האוצר כי עובדי הקבלן שקיבלו שכר מינימום

של 4,500 ושיפור של התנאים הסוציאליים לא יעלו דרישות לקליטה להעסקה ישירה בארבע השנים הקרובות.

 

בהסתדרות מתנגדים נחרצות לדרישה זו בטענה שהיא מכשילה את מטרתו המוצהרת של המאבק - להניע תהליך שיביא לצמצום הדרגתי של תופעת עובדי הקבלן בשנים הקרובות. "אין לנו שום דרישה לפגיעה בחופש ההתארגנות וההתאגדות", הוסיף הרשקוביץ. "אנחנו רוצים להביא לשקט תעשייתי במערכת יחסי העבודה ולמנוע פגיעה במשק וסבל מיותר לאזרחים".

 

חלק מהאוטובוסים לא ייסעו בבוקר

בדן למעלה מ-90 אחוז מהנהגים שכירים, ואילו באגד קצת מעל 50 אחוז. מאגד נמסר כי לאור הצטרפותם הצפויה של הנהגים השכירים לשביתה הכריז הקואופרטיב על גיוס כללי בקרב כל חבריו בעלי רישיון הנהיגה מענפי המנהל והמשק, כולל גמלאים, על מנת לנסות למזער את נזקי השביתה.

 

עד מתי תיערם האשפה ברחובות? (צילום: רוני גל) (צילום: רוני גל)
עד מתי תיערם האשפה ברחובות?(צילום: רוני גל)

 

"הציבור מתבקש לגלות סובלנות וסבלנות ומוזמן להתעדכן במרכז שירות הלקוחות של אגד במספר 2800* ובאמצעי התקשורת השונים", אמר דובר אגד. גם בדן אמרו שיעשו מאמצים למזער נזקים. מוקד המידע של דן: 3456*.

  

הצדדים אמורים לדווח עד 10:00 בבוקר על ההתקדמות במו"מ לבית הדין הארצי לעבודה. נכון לאתמול, הצדדים לא הצליחו להגיע לפתרון בשתי הסוגיות העיקריות שנותרו במחלוקת: דרישת האוצר ל"שקט תעשייתי" בנושא עובדי הקבלן למשך ארבע שנים,

 והיקף קליטת עובדי קבלן המוגדרים "עובדי כתף אל כתף", כלומר שעושים את אותו התפקיד של עובד מדינה מקביל, במגזר הציבורי.

 

במקביל לפגישת עיני-שטייניץ, כמה עשרות פעילי "הפורום לצדק חברתי" הפגינו מול משרד האוצר. הם נשאו שלטים וקראו: "אמא תגידי לי למה יש עובדי קבלן במדינה שלי", "או-אה מי זה בא, מדינת הרווחה" ו-"עובדי קבלן זה פשע מאורגן".

 

בארגון כוח לעובדים המייצג אלפי עובדי קבלן הביעו התנגדות להסכם המתגבש בין ההסתדרות והאוצר והוסיפו כי על פי הפרטים המדווחים "ההסכם פגום מיסודו".


פורסם לראשונה 11/02/2012 21:15

 

בהכנת הידיעה השתתפו אביטל להב, מאור בוכניק, חסן שעלאן, גלעד מורג ושירי הדר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: לירן תמרי
הרי זבל ברחובות תל אביב
צילום: לירן תמרי
שר האוצר יובל שטייניץ
צילום: אלי אלגרט
גל הרשקוביץ בכניסה לשיחות. "לא פוגעים בחופש ההתארגנות"
צילום: גיל יוחנן
מומלצים