שתף קטע נבחר
 
צילום: index open

אל תבשלו, תאכלו: רו פוד צמחוני

פלאפל, פסטה, נודלס, עוגת פירות ופאי תפוחים - התאמינו שלא צריך לבשל או לאפות שום מרכיב? שירלי בר מסבירה על יתרונות הרו-פוד (Raw Food), תזונה טבעית המבוססת על מזון בריא שלא עבר תהליך בישול, ומצרפת מתכונים

ברור לכולנו שגופנו זקוק לערך תזונתי גבוה על מנת להתקיים, להשאר חזק, בריא וחיוני. אך כשאנחנו מכניסים לגופנו אוכל שלא מספק את צרכיו של הגוף, אנו למעשה מאיצים את קצב ההזדקנות שלו וגורמים לתופעות לוואי ואף למחלות שונות.

 

עוד בערוץ האוכל:

 

שיטת Raw food דוגלת באכילה של מזונות חיים ולא מבושלים, ללא מזון מעובד המכיל כימיקלים ותרופות. כיון שהבישול וצורות מזון אחרות הורגות את האנזימים שבאוכל, מומלץ לחמם ולבשל את המזון בטמפ' של לא מעל ל-48 מעלות. השיטה דוגלת בשימור המזון במייבשי מזון מיוחדים ולא בתנורים. ככל שהתפריט מורכב יותר מנבטים, ירקות, פירות, קטניות מונבטים, אגוזים, שקדים, גרעינים ופירות יבשים שלא עברו בישול, אפייה או טיגון כלשהו, כך המזון תורם יותר לבריאותנו והנזק לתאים בגוף קטן יותר.

 

כשאנו ניזונים מאוכל שלא בושל ולא עובד, הוא נשאר איכותי ועוצמתי, אינו מאבד את ערכו התזונתי, והוא נושא עימו שפע של ויטמינים, מינרלים, אנזימים ואנטי אוקסידנטיים התורמים לבריאותנו. מנגד, כשאנו מבשלים, מטגנים, ומעבדים את האוכל, אנו לוקחים ממנו את ערכו התזונתי, משאירים אותו ללא חיות בכלל, ואפילו הופכים אותו למזיק -  גופנו נאבק עם אוכל שקשה לעיכול (בגלל חוסר אנזימים), דבר הגורם להאטת פעילות מערכת העיכול ובכך להחלשת מערכת החיסון. כשהמערכת החיסונית שלנו ירודה, אנו חשים תשישות, עייפות, חולשה וחולי.

 

רבים נוטים לחשוב שאכילת רו פוד בלבד קשה עד מאוד ואפילו בלתי אפשרית, אך לא כך הדבר, תתפלאו לגלות כמה סוגים של מטעמים אפשר להכין מבלי לבשל את האוכל, מאכלים כמו פסטה, פיצה, עוגות, עוגיות, ממרחים, סלטים, לחמים, קרקרים, גלידות ואפילו סושי. 

 

חומוס "חי"

המרכיבים:

5-6 קישואים קלופים וחתוכים

1/2 כוס טחינה גולמית

4 שיני שום

1/4 כוס לימון

3 כפות שמן זית

1/2 1 כפיות מלח

 

אופן ההכנה:

  1. מערבבים את כל החומרים במעבד מזון עד לקבלת מרקם חומוס חלק.
  2. אפשר להוסיף מלמעלה זעתר או פפריקה, לפי הטעם.

 

פטה דמוי טונה

המרכיבים (ל-2-4 מנות):

 

2 כוסות אגוזי מלך לא קלויים

3 גבעולי סלרי

1 חופן כוסברה (ניתן להחליף בפטרוזיליה למי שלא אוהב)

3 בצלים ירוקים

1/4 כוס רוטב סויה אורגני טבעי

2 שיני שום

 

אופן ההכנה:

  1. טוחנים היטב את אגוזי המלך, ולאחר מכן מוסיפי למעבד המזון את שאר המצרכים.
  2. במידה והתערובת לא מצליחה להסתובב במעבד מזון באופן אחיד, הוסיפו מעט מים. המרקם המיועד אמור להראות כמו טונה במיונז, אך הוא כמובן בהרבה יותר טעים ובריא.

 

פטה טבעי וצמחוני (צילום: דנה מאירזון ) (צילום: דנה מאירזון )
פטה טבעי וצמחוני(צילום: דנה מאירזון )

 

פלאפל

המרכיבים:

 

1 כוס גרעינים לבנים מקולפים

2 כפות שמיר, חתוך דק

1 כפית תבלין כוסברה

2 כפות כמון

8 עגבניות מיובשות

3 כפות כוסברה קצוצה

1 שן שום

1 בצל קטן קצוץ

2 כפיות אורגנו

מלח/פלפל

1 כפית מיץ לימון טרי

 

אופן ההכנה:

  1. במעבד מזון טוחנים היטב את כל המצרכים עד לקבלת עיסה במרקם סמיך.
  2. יוצרים כדורים קטנים של פלאפל ומניחים על משטח מייבש מזון. מייבשים למשך 7-8 שעות. אפשר לבשל בתנור שחומם מראש לטמפ' נמוכה כשדלת התנור פתוחה.
  3. מגישים בליווי ירקות טריים וטחינה.  

 

פסטו פסטה

המרכיבים:

 

6-8 קישואים (או זוקיני) קלופים

2 כוסות בזיליקום טרי

1/2 כוס אגוזי מלך

4 כפות שמן זית בכבישה קרה

1/2 כפית מלח ים טבעי או לפי הטעם

1 שן שום

קמצוץ פלפל שחור טחון

1 כפית מיץ לימון סחוט טבעי

 

אופן ההכנה:

  1. קולפים את הקישואים, ולאחר הקילוף ממשיכים "לקלף" ומייצרים רצועות דקות וארוכות. מניחים בצד.
  2. מכניסים את שאר המצרכים למעבד מזון ומערבבים עד שהפסטו אחיד אך לא מיימי מידי.
  3. שופכים את הפסטו מעל רצועות הקישואים ומערבבים היטב. במידה ורוצים לחמם את המנה, מניחים בתחתית המייבש מזון למשך 10-20 דקות או אופים בתנור שחומם לחום נמוך כשדלת התנור פתוחה.

 

פסטה פסטו ובלי לבשל (צילום: דנה מאירזון ) (צילום: דנה מאירזון )
פסטה פסטו ובלי לבשל(צילום: דנה מאירזון )

 

סושי "אורז" וירקות

 המרכיבים:

4 אצות נורי

1/2 ראש כרובית לבנה

1 אבוקדו, חתוך לרצועות

1 גזר, חתוך לרצועות

1 מלפפון, חתוך לרצועות

 

אופן ההכנה:

  1. טוחנים במעבד מזון את הכרובית. 
  2. מורחים שכבה דקה של הכרובית הטחונה על אצות הנורי ומוסיפים את רצועות האבוקדו, הגזר ומלפפון. מגלגלים את האצות ומהדקים היטב אחרי הגלגול.
  3. חותכים בעזרת סכין חדה את הגליל לכ-6 חתיכות.
  4. מגישים בליווי ג'ינ'גר, וואסבי ורוטב סויה טבעי.

 

סלט נודלס ברוטב שומשום

המרכיבים:

לרוטב:  

1/2 כוס טחינה גולמית

3 כפות שמן שומשום

3 כפות מיץ לימון טרי

2 כפות מיסו כהה

1/4 כוס מים

3 כפות שומשום שחור

 

לירקות:

1 פלפל אדום, חתוך לרצועות

1 פלפל צהוב, חתוך לרצועות

3 קישואים/זוקיני קלופים וחתוכים לרצועות ארוכות (בעזרת מקלף)

3 גזרים קלופים וחתוכים לרצועות ארוכות (בעזרת מקלף)

 

1 חופן יד כוסברה קצוצה

1 חופן נבטי חמניה

קמצוץ מלח ים טבעי

 

אופן ההכנה:

  1. הכנת הרוטב: בקערה גדולה מערבבים את כל המצרכים מלבד השומשום השחור עד לקבלת רוטב אחיד וחלק. הוסיפו את השומשום השחור ושוב תערבבו בעדינות.
  2. הכנת הירקות: מערבבים היטב את כל הירקות.
  3. הגשה: מגישים את נודלס הירקות עם הרוטב בצד.  

 

 

נודלס מירקות (צילום: דנה מאירזון ) (צילום: דנה מאירזון )
נודלס מירקות(צילום: דנה מאירזון )

 

כדורי שוקולד

המרכיבים:

1 כוס שקדים

2 תמרים

2 כפות דבש טבעי לא מחומם

2 כפות אבקת קקאו טבעית

1 כפית תמצית וניל טבעית

 

לציפוי:

1/2 כוס פתיתי קוקוס לא ממותקים או 1/4 כוס אבקת קקאו טבעית

 

אופן ההכנה:

  1. מכניסים למעבד מזון את השקדים ומעבדים עד שהשקדים טחונים לגמרי.
  2. מוסיפים את התמרים וממשיכים לעבד. מוסיפים את אבקת הקקאו וממשיכים לערבב עד שהעיסה הופכת להיות כהה באופן אחיד.
  3. לבסוף מוסיפים את הדבש והווניל ומעבדים עד להגעת תערובת סמיכה ואחידה.
  4. מגלגלים את הכדורים לגודל הרצוי ומצפים בקוקוס או באבקת קקאו, אפשר גם להשאירם ללא ציפוי. 
  5. מקפיאים למשך שעתיים ומגישים. 

 

כדורי שוקולד בלי שוקולד (צילום: דנה מאירזון ) (צילום: דנה מאירזון )
כדורי שוקולד בלי שוקולד(צילום: דנה מאירזון )

 

טארט פירות מרענן

המרכיבים (לתבנית פאי עמוקה בקוטר 24 ס"מ):

לתחתית:

2 כוסות שקדים לאחר שהושרו 8 שעות במים 

7-8 תמרים

1 כף תמצית וניל טבעית

 

לשכבת הפירות:

2 בננות חתוכות לפרוסות

2 כוסות תותים חתוכים לפרוסות

ניתן ורצוי להוסיף כל פרי שבעונה

 

לקרם:

1 בננה

1 כוס תותים

1 מנגו

1 קיוי

 

ניתן להוסיף 3-4 טיפות סטיביה במידה ורוצים להמתיק יותר

 

אופן ההכנה:

  1. מעבדים את השקדים היטב, מוסיפים את התמרים והווניל וממשיכים לעבד יחד. את העיסה שהתקבלה משטחים בתחתית התבנית.
  2. מניחים את פרוסות הבננה באופן שווה מעל התחתית ואת פרוסות התותים באופן שווה מעל שכבת הבננות. בשלב זה ניתן להוסיף איזה פרי שמתחשק.
  3. במעבד מזון טוחנים היטב את כל מרכיבי הקרם עד לקבלת מוס סמיך ואחיד.
  4. שופכים את הקרם מעל שכבת הפירות כך שינזל פנימה בין כל השכבות.
  5. מקפיאים למשך חצי שעה ומגישים.

 

טארט פירות מרענן (צילום: דנה מאירזון ) (צילום: דנה מאירזון )
טארט פירות מרענן(צילום: דנה מאירזון )

 

פאי תפוחים

המרכיבים (ל-2-4 מנות ברינגים אישיים):

 

1 כוס אגוזי מלך טחונים

5 תמרים

2 כפות קינמון

3 תפוחים

1 כוס צימוקים

2 כפות דבש/סילאן או 6 כפות סטיביה

 

אופן ההכנה:

  1. טוחנים במעבד מזון את אגוזי המלך, התמרים, ו-1 כפית קינמון עד לקבלת העיסה אחידה.
  2. משטחים את העיסה שהתקבלה על תחתית הרינג האישי ושומרים במקרר עד להכנת השכבה העליונה.
  3. מעבדים בפולסים קצרים את התפוחים על מנת שהתפוח לא יהיה מיימי מידי. חשוב שהתפוח יהיה גרוס ולא טחון.
  4. מעבירים את התפוחים לקערה ומוסיפים את הצימוקים, הדבש ו-1 כפית קינמון. מערבבים היטב ידנית. כשהתערובת אחידה, שופכים מעל התחתית, מקררים למשך שעה לפחות.
  5. מפזרים מעל מעט קינמון ומגישים. 

 

פאי תפוחים ללא אפייה (צילום: דנה מאירזון ) (צילום: דנה מאירזון )
פאי תפוחים ללא אפייה(צילום: דנה מאירזון )

 

  • שירלי בר מרצה ומנחת סדנאות בישול בשיטת רו-פוד במכללת מהות 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דנה מאירזון
פאי תפוחים ללא אפייה
צילום: דנה מאירזון
צילום: דנה מאירזון
פסטה שלא צריך לבשל
צילום: דנה מאירזון
מומלצים