האוצר: צניחה של 27% ברכישת דירות
משרד האוצר מדווח על צניחה בביקוש לדירות, בעיקר דירות חדשות. המשקיעים מוכרים את הדירות שלהם כדי ליהנות מהפטור הזמני ממס וחלקם בשוק הולך ויורד. האם מרגישים כבר ירידת מחירים? לא בהכרח. המחירים ירדו ב-1% בלבד
בחודש דצמבר 2011 נרכשו בישראל כ-7.4 אלף דירות, ירידה בשיעור של 27% לעומת דצמבר 2010. כך עולה מהסקירה החודשית של ההתפתחויות במשק שמפרסם משרד האוצר.
מהסקירה עולה, כי הירידה ניכרת בעיקר ברכישת דירות חדשות, עם כי גם דירות יד שנייה כבר לא נחטפות. מכירת הדירות החדשות בדצמבר 2011 הייתה נמוכה בשיעור של 46% בהשוואה לדצמבר 2010, בעוד שבמכירת דירות יד שניה נרשמה ירידה בשיעור של כ-18%.
כמו כן, ניכר כי נמשכת המגמה של בריחת משקיעים משוק הנדל"ן, בעקבות החלטות הממשלה לאפשר מכירת דירה שנייה בפטור גורף ממס עד לסוף שנת 2012 ולאחר מכן לבטל את הפטור כליל.
מספר הדירות שנרכשו להשקעה (כלומר, נרכשו בידי אנשים שכבר מחזיקים בדירה אחת בבעלותם) בדצמבר האחרון היה נמוך ב-41% ממספר הדירות שנרכשו להשקעה בדצמבר 2010.
בנובמבר האחרון נמדדה ירידה חדה יותר בנתון זה, כאשר מספר הדירות שנרכשו להשקעה היה נמוך ב-50% לעומת נובמבר 2010. בעקבות הירידה בביקוש לדירות להשקעה, ולאחר שמשקיעים כבר מכרו קרוב ל-14 אלף דירות ב-2011, ירד חלקם של המשקיעים בשוק הנדל"ן מ-33% בסוף 2010 ל-26% בסוף 2011.
המחירים יורדים? לא בהכרח
שאלת השאלות היא, כמובן, האם בעקבות הירידה בביקוש לדירות יורדים גם המחירים. התשובה, כרגע, היא - לא בהכרח. על פי נתוני השמאי הממשלתי הראשי שפורסמו אתמול, ברבעון הרביעי של 2011 ירדו מחירי הדירות בישראל בשיעור ממוצע של 1% בלבד.
בלשכת השמאי הראשי ציינו כי הירידה המתונה גם כך אוזנה על ידי התייקרויות של 0.4% של כל המוצרים למעט הדירות. בשלב זה, נראה כי השוק ממשיך במגמת הקיפאון שמאפיינת אותו מאז המחאה החברתית בקיץ, לפיה הצרכנים נמנעים מלרכוש דירות בציפייה לירידות מחירים והקבלנים נמנמעים מהורדת מחיר, תוך הבנה שבמוקדם או במאוחר הצרכנים יחזרו לקנות.