חדשות הספרות: פרידה מש. שפרה
המשוררת וחוקרת הספרות ש. שפרה הלכה לעולמה בגיל 80, הצעת חוק הספרים ממשיכה להתקדם ושרית גורן שואבת השראה מספרות מכושפת בספר ילדים חדש
אז מה היה לנו השבוע
המשוררת, המתרגמת וחוקרת הספרות שפרה שמואלביץ, הידועה בשם העט ש. שפרה, הלכה לעולמה בגיל 80, לאחר מחלה ממושכת. לצד כתיבת שירה ופרוזה, עסקה שפרה גם בתרגום לעברית של שירת המזרח הקדום מהמקור השומרי והאכדי. האנתולוגיה שפרסמה - "בימים הרחוקים ההם" (1997) - הביאה לדפוס 15 שנים של מלאכת תרגום. בהמשך שימשה גם כמרצה לספרות המזרח הקדום באוניברסיטת תל-אביב ועסקה במחקר של ספרות ישראלית וספרות המזרח הקדום. שפרה זכתה בפרס נשיא המדינה לספרות על מפעל חיים בשנת 2004, ופרסים רבים לאורך שנות עבודתה. השבוע ראה אור הספר "עלילות איננה-אישתר בשאול" (עם עובד), שתרגמה מהמיתולוגיה של מסופוטמיה.
השבוע אישר משרד המשפטים את הצעת חוק הספרים, שתוגש בקרוב לוועדת השרים לענייני חקיקה, זאת לאחר שהוכנסו שינויים בחוק. השרה לימור לבנת ויו"ר התאחדות המו"לים, ירון סדן, ציינו כי מספר סעיפים עדיין מצויים במחלוקת, אך שחלה התקדמות באופן גיבוש החוק. פרסום הידיעה עוררה מחדש את הדיון בחוק, וגורמים שונים בענף טענו כי נושא השותפות הצולבת ומערכי הפעולה בין הרשתות הגדולות להוצאות לאור הן הבעיה האמיתית, וכי לא קיימת לכך התייחסות בחוק הנוכחי.
אירועים קרובים
ביום ב', ה-20.2, ייערך האירוע הראשון בסדרת "טרללה - חגיגות ימי הולדת פואטיים לגיבורי תרבות", המתקיימת במסגרת "מקום לשירה במרתף" בתיאטרון המרתף. האירוע יתקיים לכבוד יום הולדתו ה-184 לסופר ז'ול וורן. לצד מוזיקה של יוסי בבליקי ואלי שאולי, והקראת שירה בידי רחל חלפי, עודד כרמלי ונמרוד בר-עם, ידברו החוקר אלי אשד והמתרגם רונן סוניס על היבטים שונים ביצירתו של וורן. בשעה 20:30. תיאטרון המרתף, רחוב עמק רפאים 7, ירושלים.
ביום ג' ה-21.2, יתקיים ב"בית הסופר" אירוע השקה לספר "אהרון מגד: חסד החיים" מאת פרופסור נורית גוברין (הוצאת כרמל). באירוע ישתתפו מגד וגוברין, רוני סומק, יעל מדיני והעורכים אלי אייל ויערה בן דוד. במסגרת התוכנית האמנותית יוצג עיבוד בימתי של הסיפור "ערבה" מאת אהרון מגד. את הערב ינחה גדעון טיקוצקי. בשעה 20:00. "בית הסופר על שם שאול טשרניחובסקי", רחוב קפלן 6, תל-אביב. הכניסה חופשית.
במסגרת חגיגות מאה שנה למשוררת והסופרת לאה גולדברג, יתקיים בטבעון אירוע מוזיקלי לילדים בשיתוף הקהל, בו יופיעו המוזיקאים אורי ביתן ושחר מרנין-דיסטלפלד עם שיריה של גולדברג לילדים. יום שבת, ה- 18.2, בשעה 10:00. מרכז ההנצחה ביישוב טבעון.
המלצת השבוע
גיל כהן הוא מורה לטאי צ'י צ'ן ומטפל ברפואה סינית. ספרו "זיקוקי די-נור בעלטה" יצא לאור לאחרונה במסגרת החממה הספרותית של סטימצקי. כהן בחר להמליץ על ספרו של הרוקי מורקמי, "1Q84". "אני רגיל שבזמן הקריאה בספרי מורקמי קורים לי דברים מוזרים," הוא מספר. "עד לסיום הספר הבטתי לשמיים וראיתי שם שני ירחים במקום אחד. מבחינתי, הייתי מוציא חוק שאוסר על הסופרים האהובים עליי לכתוב יותר משש מאות עמודים בספר".
"אבל מורקמי, שידוע ביכולתו לברוא עולמות חדשים, ובעיקר עולמות שמקבילים למציאות, היה ודאי יוצר עולם שבו מגבלה זו לא הייתה מתקיימת. הספר1Q84 איננו מורקמי למתחילים, ולא הייתי ממליץ עליו למי שעדיין לא נחשף לספריו. הוא אינו אפוף באווירה המכושפת של 'קורות הציפור המכנית', אבל גם סופר מוכשר כמורקמי לא יכול להיות בשיאו תמיד. יחד עם זאת,"1Q84" הוא ספר מדהים, ומעריצי מורקמי אינם יכולים להרשות לעצמם לוותר עליו.
חם מהתנור
החודש ראה אור ספר הביכורים של שרית גורן, "גילי והמכשפה הקטנה" (הוצאת כתר).
הספר מיועד לקוראים בתחילת דרכם ומספר את קורותיה של הילדה גילי, שלה בעיות חברתיות בבית הספר, שלעולמה מגיחה מכשפה קטנה ודעתנית, העושה את צעדיה הראשונים באמנות הכישוף. "הרעיון לספר עלה לי כשגרתי באוקספורד," מספרת גורן. "אולי בגלל אווירת הפנטזיה במקום, שבו כתבו טולקין, לואיס קרול ואחרים; אולי בגלל שהבתים שם נראו לנו כמו בתי הוביטים מ'שר הטבעות'. המכשפה הקטנה שלי נולדה במקום בו מכשפות נולדות. רציתי לכתוב על מכשפה קטנה שרוצה לגור בבית בובה, אבל הייתי עסוקה והנחתי את הרעיון בצד".
לאחר מכן עברה לגור בסיאטל, שם נתקלה בספר מאת סופר ילדים בשם ריצ'ארד פק. "הספר מתאר בחום והומור עיירה קטנה בארצות הברית", היא מספרת. "משהו בתיאור הזה הזכיר לי את המקום בו גדלתי - אבן יהודה - כשעוד היתה מושבה קטנה. רציתי שהמכשפה שלי תגיע למקום כזה ותפגוש ילדה בשם גילי. כך נולד לו הספר "גילי והמכשפה הקטנה", שהוא שילוב של סיפור פנטזיה שנולד במקום רחוק, ומציאות מאוד קרובה ומוכרת, שהיתה לי באותו הרגע רחוקה".