זן נדיר: 12 יינות ישראליים לא רגילים
ארגנטינאי, איטלקי ופורטוגזי נפגשים בכרם. זו לא בדיחת קרש, אלא רשימת מוצא חלקית של זנים חדשים בישראל. לרגל תערוכת ויין אקספו, ליבי שפרלינג ממליצה על 12 יינות מקומיים ומסעירים שמככבים כעת על המדף, ממלבק אסלי ועד נביולו כחול-לבן
עוד בערוץ האוכל:
שחור, חזק ועם כפית סטייל: בתי הקפה הפריזאיים
תרמיל הקסמים: רפי כהן עושה כבוד לאפונה
ועוד על יין - בערוץ האלכוהול של ynet אוכל
עם השנים, גם יקבי רמת הגולן הצטרפו לחגיגה והשיקו נביולו מוצלח, סנג'ובזה זני ופינו נואר משגע. לפני עשור החל לפעול יקב ויתקין מתוך פילוסופיה מהודקת היטב כשבאמתחתו השאיפה לייצר יינות זניים משובחים מזנים מרעננים – ביניהם פטיט סירה - ובחודשים האחרונים הושקו בישראל יינות המשלבים זנים שווה לשים אליהם לב וכן ניטעו כרמים של מרסלן, טאנאט, מורבדרה ואפילו טוריגה נסיונל פורטוגולי , ככה שיש למה לצפות.
לפניכם כמה המלצות ליינות שווים מזנים לא רגילים, שיש לכם הזדמנות קרובה לפגוש בוויין אסקפו 2012 (21-23.2) כמו גם עוד יינות חדשים ומסקרנים ושלל הדרכות וסדנאות. עשרות יקבים ייקחו חלק בתערוכה שמטרתה המרכזית לייצר מפגשים של אנשים יין מישראל ומהעולם, לפתוח ולהרחיב את תרבות היין בארץ גם לעולם.
שילה | ברברה 2008, סדרת שור
הברברה של יקב הבוטיק הזה נותנת פייט לברברה האהובה עליי (של יקב הרי גליל). היין מופק מ- 100% ענבי ברברה מכרם בכפר יובל ומתיישן בחביות אמריקאיות וצרפתיות במשך 16 חודשים. צבעו סגול כהה וטעמו עמוק ומשתלב נהדר לצד אוכל אמיתי. יין למתקדמים במחיר למתחילים. 85 שקלים.
יקבי רמת הגולן | גמלא נביולו 2006
זן איטלקי אציל שניטע בכרם אודם, 1200 מטרים מעל פני הים וסיפור הצלחה נוסף בסדרת הזנים האקספרימנטליים של יקבי רמת הגולן. הענב, שמגיע מאזור פיימונטה ולומברדיה ומשמש אבן הבניין ליינות ברולו וברברסקו, נקלט גם כאן ומפגין פרחוניות, דובדבנים ובקצוות - קסם של אדמתיות. בחיי. גוף מלא, עושר מעניין בפה ובעיקר יופי של יין ללוות איתו אוכל. לסקרנים ולמתקדמים. 75 שקלים.
יקבי כרמל | הסדרה האזורית - קריניאן 2007 מכרמים בוגרות
שם ארוך שמבטיח וגם מקיים. הקריניאן נחשב משך שנים זן עממי נחות, הנותן יבולים גדולים ויינות קטנים. השנים האחרונות מחזירות אותו למרכז הבמה כי בזכות טיפול יינני הולם אפשר לעשות ממנו פלאים (סעו לטעום מה עושים ממנו ביקב צ'ילאג. פלאים).
בכרמל משתמשים בכרמים בוגרות על אמת (בנות 30-40 שנים, לא חודשים) ומדללים את היבולים. התוצאה: מניב יין עמוק ומרוכז, מתובל בפטי ורדו, שבולטים בו טעמי פטל וסיומת ארוכה של מוקה. יין ים תיכוני באופיו ומהנה. תמורה נהדרת למחיר. 80 שקלים.
תשבי | מלבק 2009
הענב הסגול הכהה נולד בבורדו ומשם נדד גם לצ'ילה וארגנטינה. הוא מיטיב להיקלט בישראל ותחת השמש בכרם גבעת עדה ויישון של שנה בחבית, הוא מספק ניחוח קליל וטעמו מאוזן ופירותי . טיפ מאיתנו: פתחו את הבקבוק לפני שתשתו אותו, כי ככל שהיין נפתח יותר, כך הוא משמח יותר. 130 שקלים.
דומיין ונטורה | קברנה פרנק 2009
הזן שנולד בבורדו, נדד משם לכל העולם וכיום אפילו מככב בתעשיית היין ההונגרית, נקלט היטב גם בישראל. הוא מככב בתפקידים ראשיים, כיין זני וגם בתפקידי משנה, כשהוא מתבל יינות בלנד שונים. בונטורה בוצרים אותו בכרמים מאזור הרי ירושלים, מיישנים 20 חודשים והתוצאה – יין נוכח מאד, בטעמים של פירות אדומים בשלים עם וקצת ירוק. הרבה אופי. 139 שקלים.
בנימינה | קריניאן רזרב 2010
אסף פז, אחד מיינני היקב, גם אמון על תוצרי יקב הבוטיק המוערך ויתקין. כאן כמו שם, ניכר מגע הקסם הזני שלו, עם קריניאן יצרי ויצירתי.
בעיניי הוא עולה על כל קודמיו כבר עכשיו, אבל מצד שני – כדאי לתת לו שפע של זמן לנשום ולהיפתח, גם לפני ששותים (כלומר – לפתוח את הבקבוק זמן-מה לפני השתייה) וגם בכלל – 5 שנים התיישנות יעשות לו רק טוב . הטעם מזכיר פירות יער, ניחן בסיומת ארוכה משכנעת ובריחו ניתן להבחין בניחוחות קלייה נעימים. 91 שקלים.
ברקן | אסאמבלאז' צפית 2009
לברקן יש כרמים הסמוכים לתל צפית, ליד קריית גת. משם מגיעים הענבים לפינוטאז' השווה שלהם וגם לצפית, יין ישראלי מסעיר ומרגש ובעיקר מעניין מאד.
הוא מורכב מ-51% מרסלאן (זן צרפתי שהינו הכלאה בין קברנה סוביניון וגרנאש), 20% קלאדוק (הכלאה בין גרנאש ומלבק) וקצת פינוטאז' וקריניאן. כולם מעניקים לו אופי, צבע כהה מאד וגוף מלא, חוויית שתייה סמיכה שהולכת ומתפתחת ככל שהיין שוהה בכוס. יין מרגש במחיר מצויין. 90 שקלים.
טוליפ | סירה רזרב 2008
סירה (שבאוסטרליה קרוי שיראז) הוא זן ענבים המנפק יינות עשירים מאד עם נטייה פירותית ברורה. הסירה של טוליפ הוא יין זני-קלאסי. מקורו בענבים שנבצרו מהכרם גלעד שבגליל העליון. יין אופייני לזן, בעל צבע כמעט סגול, מעניק הרבה עומק. יין צפוף, שממלא את חלל הפה וניכרת בו ההתיישנות משך 16 חודשים בחביות (גם אמריקאיות).
טעמים בולטים של פרחים סגולים ואקליפטוס. כבד, עגול ומאוזן. יין חורף ששווה להתענג עליו עכשיו אבל גם לקנות ארגז ולפתוח כל חצי שנה. 98 שקלים.
צובה | הרמוני 2009
בלנד חינני של 60% ענבי סנג'ובזה ו- 40% ענבי סירה שגדלו בחלקות הנסיון של כרם צובה בהרי ירושלים. הסנג'ובזה, ענב איטלקי שמח ונפוץ שמשמש בעיקר לבלנדים מאזור קיאנטי, מקבל בהרי ירושלים צבע סגול, נוכחות מודגשת של דובדבנים ושזיף שחור ובעיקר הרבה עניין בפה. מומלץ לקרר את היין קמעה לפני השתיה, גם בעונה זו של השנה. 72 שקלים ראויים.
דלתון | עלמה SMV
בלנד בסגנון יינות עמק הרון שמאגד בתוכו את כל הטוב הזה: סירה, מורבדר וויונייה. הענבים מגיעים מ-4 חלקות שונות ומתיישנים 14 חודשים בחבית. ליין צבע סגול עמוק, טעמים שמזכירים פטל ומוקה עם רמזים לליקריץ. יופי של יין. 85 שקלים.
אמפורה מורבדר 2007
כוכב הטעימה הזאת מגיע מיקב שמתפתח ללא הרף. הייננים ארקדי פפיקיאן ואלון דומבויה עושים פלאים במבנה היפהפה. שווה לטייל ולבוא לבקר - אל תוותרו על טעימת הסדרות הגבוהות של היקב.
המורבדר הוא זן עוצמתי, כהה ומלא טעם שגדל במקומות רבים בעולם, ונעשה בו שימוש נרחב ביינות דרום צרפת, ספרד ואוסטרליה. היין הזני שהניבו הכרמים בגליל התחתון נהנה מיישון ארוך בחביות צרפתיות ומסינון גס. יין מסעיר, מפתיע, שעוטף את הפה ברכות של פירות אדומים אבל מוביל לסיומת עוצמתית וכהה. 200 שקלים אבל שווה כל שקל. להשיג במסעדת מול-ים, תל אביב.
הרי גליל | ויונייה 2010
הלבן היחיד ברשימה ולא בכדי. הויונייה הוא זן לבן, מלא קסם ונוכחות אבל לא ארומטי כמו הגוורצטרמינר. נהוג לשייך את מקורו לאזור בקרואטיה, משם נדד על ידי הרומאים לאזור הרון בצרפת. ענב מוצלח אשר בישראל מפיקים ממנו יינות "חמים", נוטפי עץ ווניל.
הרי גליל יצרו יין חגיגי ונגיש, אשר בולטת רעננות של אגסים עם רמזים לדבש וקלייה עדינה. נהדר קר בקיץ אך יתחבב גם על חובבי אדומים בשל נוכחות האלון המודגשת שבו. למתקדמים מומלץ לנסות את אחיו הבכור ויונייה אביבים 2008. 42 שקלים ו- 72 שקלים, בהתאמה.