לא רק משחק: היופי של השש-בש נחשף בעכו
רגע לפני שמשחק המזל והאסטרטגיה מתאייד לתוך נבכי האינטרנט, נפתחת בעכו תערוכה המציגה לוחות שש-בש שנאספו מכמה מדינות בעולם. ומה עם טיפ לאיזה מרס טורקי? "אין טיפ מיוחד, במשחק אחד כל אחד יכול לנצח"
מתענגים על תוצרי משחק המזל: במוזיאון "אוצרות בחומה" שבעיר העתיקה בעכו נפתחה היום (ו') תערוכה של אוסף לוחות שש-בש מהעולם. מתברר שלא רק בישראל, אלא גם במקומות אחרים בעולם נוהגים רבים "לחרוש" במשחק הפופולארי וליהנות מקופסת העץ, הנתחבת אצלנו בדרך כלל לתיק בדרך למילואים או לחוף הים. בתערוכה שמוצגת בעכו ניתן להתרשם כי חלק מהלוחות הפכו ליצירות אמנות.
עוד חדשות:
אשה נהרגה בפיצוץ בלון גז בביתה בגליל
והוא עדיין בבונקר. 20 שנות נסראללה קנדה: כלב האסקי סיבירי הרג תינוק בן כמה ימים
את לוחות השש-בש מאמריקה הקווקז ואירופה, צבר אספן מקומי במשך 20 שנה, ורגע לפני שמשחק האבנים העתיק הופך לווירטואלי ונמוג מאחורי מסך המחשב, מוזמן הקהל לבוא ולגלגל קוביות. אריה בירנבאום (60) מעריך אומנות אתנית במקצועו, החל לאסוף משחקי שש-בש בתחילת שנות ה-90' והיום כולל האוסף שלו 35 לוחות. בחלק מהלוחות שמוצגים ניכרת מידת השקעה של עבודת יד מוקפדת, מחומרי גלם איכותיים - כמו עץ מלא או עור.
לשם הניסיון לשוות מראה אותנטי לתערוכה שבמוזיאון, הוצב בכניסה אליה פינג'אן קפה מנחושת, כאייקון ערביסטי למשחק שמקורו בפרס. בארצות הברית המשחק נחשב כיום לנפוץ לא פחות מאשר במזרח התיכון ושם הוא מכונה "בקגמון". בשנת 2004 נמצא בחפירות ארכיאולוגיות במזרח אירן לוח שש-בש מלפני כ-5,000 שנה והוא הוכר כלוח העתיק בעולם.
הלוח העתיק ביותר באוסף של בירנבאום הוא בן כ-100 שנה, ומגיע משבדיה. אולם בירנבאום מודה כי הוא אינו סוג של אינדיאנה ג'ונס, ואת הפריט הכי העתיק שלו רכש דווקא במעוז השופינג המקומי. "קניתי אותו ב'דיזנגוף סנטר', מאזרחית שבדית שהביאה אותו משטוקהולם. הוא עשוי עץ בגילוף איכותי, זו עבודת אמן", מספר בירנבאום. "הוא גם הכי יקר באוסף, שילמתי עליו 200 דולר, אבל הוא שווה להערכתי 1,500 דולר. השש-בש הכי יקר שאני יודע עליו הוא גרמני מהמאה ה-18, והוא נמכר באנגליה תמורת 56 אלף ליש"ט".
באחת הפעמים שרוח ההרפתקנות דווקא פיעמה בו, יצא בירנבאום למסע בירדן בעקבות לוח שש-בש שהיה שייך, לפי השמועה אז, לסדאם חוסיין. "אחרי נפילת סדאם, מישהו אמר לי שמוכרים שם את אחד הלוחות שלו, והוא מעוטר בזהב עם חרבות". אך עד שבירנבאום הגיע אל המוכר, התברר לו שהוא הפסיד במרס טורקי לקונה מהמפרץ הפרסי שהקדים אותו וכבר רכש את המציאה.
בירנבאום אומר שהוא לא מכיר אספני שש-בש נוספים. "היום כבר לא עושים לוחות איכותיים בעבודת יד, אפשר למצוא את זה קצת באיראן, סעודיה ומצרים, אבל כולם משחקים באינטרנט". את הפריטים שלו הוא מוצא בדרך כלל בשווקים. "לא רק ביפו יש שוק פשפשים, אני מסתובב בנתניה ובחיפה. באחד השווקים פגשתי אשה קווקזית זקנה שישבה ומכרה שש-בש". כך הצטבר לאוסף לוח מטשקנט, שהצטרף ללוח מדמשק וללוח שנרקם במחצלת בארצות הברית בשנות ה-50'.
כשבירנבאום מתבקש לתת טיפ של אלופים כדי לתת ליריב מרס, הוא קצת מתקשה. כמו גם להשיב האם שש-בש הוא משחק של מזל או אסטרטגיה. "יש הרבה אפשרויות, זה הרבה יותר מתוחכם - תלוי נגד מי משחקים, מה יצא בהטלה הראשונה, ותלוי אם זה טורניר או משחק בודד. יש בזה 20-30% ידע והיתר מזל. משחק אחד או שניים כל אחד יכול לנצח, אבל בסדרה של משחקים לאדם שמיומן במשחק יש סיכוי טוב יותר".