ביטול התרגיל: 'מסע הפחדה שנועד לסחוט כספים'
במערכת הביטחון מאשימים את שר האוצר, וטוענים שביטול תרגיל העורף כפי שפורסם ב"ידיעות אחרונות" יירשם על שמו. אבל באוצר טוענים: זה תקציב הביטחון הגדול ביותר. שרים בממשלה: "מערכת הביטחון מנסה להפחיד כדי לקבל עוד כסף"
במערכת הביטחון וברשויות המקומיות מותחים ביקורת על שר האוצר, בעקבות הקיצוצים בתקציב שעשויים לגרום לטענתם לביטול תרגיל העורף הגדול השנה, אבל בממשלה לא מקבלים את הטענות. גורמים במערכת הביטחון אמרו הבוקר (יום ו'): "השר שטייניץ עושה אותה הטעות שעשה עם הכבאות. לא מספיק לו דו"ח מבקר אחד". שרים בממשלה דחו מנגד את הדברים, ואמרו ל-ynet: "מערכת הביטחון יוצאת בקמפיין הפחדה במטרה לסחוט עוד כספים".
תקציב הביטחון - דיווחים נוספים ב-ynet:
סגן הרמטכ"ל: עובדי הקבלן לא חשובים יותר מתקציב הביטחון
הממשלה אישרה את הקיצוץ; תקציב הביטחון יגדל
קצין בכיר: צה"ל זקוק לעוד 7 מיליארד שקלים
פרשנות: תקציב יש, ביטחון איןב"ידיעות אחרונות" פורסם כי תרגיל העורף הלאומי המתקיים מדי שנה, לא יתקיים ב-2012 בשל חוסר בתקציב. בתרגיל השנתי, שאותו מוביל פיקוד העורף, משתתפים גופי חירום נוספים כמו מגן דוד אדום, שירותי הכבאות וההצלה ומשרדי הממשלה. זאת כיוון שהוא אמור לדמות תרחישי רעידות אדמה, ולא נפילות טילים כמו בעבר.
אך במשרד האוצר דוחים את הביקורת: "מערכת הביטחון קיבלה תוספת של מיליארדי שקלים בתקציב 2012. הפעלת האיומים לפיהם לא יהיה רכש צבאי, או שיבוטלו אימונים - זו שערורייה. מדובר בתקציב הגדול ביותר שהיה למשרד הביטחון אי פעם".
התרגיל, המכונה "נקודת מפנה", מתקיים מאז מלחמת לבנון השנייה במטרה לשפר את מוכנות העורף בחירום, בעקבות תפקוד העורף במהלך המלחמה לפני חמש שנים וחצי. בתרגיל מעורבות גם הרשויות המקומיות והוא אורך כמה ימים.
השר להגנת העורף, מתן וילנאי, הבטיח כי יפעל למצוא את התקציב הדרוש לקיומו של התרגיל, ואמר כי מדובר ב"אבן יסוד בהיערכות הלאומית לחירום. מטרתו המרכזית השנה היא לשפר את היערכות מדינת ישראל לרעידת אדמה ואסון לאומי, דבר שלא נעשה עד היום, ולכן לא אוותר על קיומו בשל שיקולים של גורמים במשרד האוצר".
הרשויות: ראש הממשלה חייב להתערב
ברשויות המקומיות הביעו דאגה מביטול התרגיל. יו"ר מרכז השלטון המקומי, שלמה בוחבוט, הזהיר: "אנחנו מתחילים לפשוט את הרגל, כי לפני כן החליטו לבטל הזמנות במפעלים בערי פריפריה. עכשיו רוצים לבטל את התרגיל וכל זאת על מנת לאלץ את האוצר להגדיל את התקציב". בוחבוט, המכהן כראש העיר מעלות תרשיחא שבגליל המערבי, אמר כי ראש הממשלה חייב להתערב.
"מדברים כל הזמן על הבעיות הביטחוניות, ובלי התרגיל המצב יהיה חמור יותר", אמר. "התקציב לא כל כך גדול. מי שמתורגל כאן הן בעיקר הרשויות המקומיות. כאן מדובר במאות מליוני שקלים? אני קורא לאוצר ולממשלה לפעול כדי לא לבטל את התרגיל. הוא חיוני לעורף ולכל המדינה".
הוא הזכיר את דו"חות המבקר בעניין אי מוכנות העורף. "כל הזמן באים בטענות. כולם אומרים שאנחנו לא מוכנים". לדבריו, בכוונתו לפנות לשר הביטחון, נוכח העובדה שבתרגיל בוחנים את מוכנות המקלטים. "מערכת הביטחון נוהגת בחוסר אחריות ומתעלמת מהמלצות הדו"ח. בנוסף, קודם סיפרו שתבוטל כיפת ברזל". בוחבוט התריע: "העורף בישראל חשוף ולא מוגן. אני ממליץ שלא לערוך מלחמות תקציב על חשבון האזרחים. אני מקווה שלא יחזור על עצמו גם במלחמה הבאה המצב בו ראשי ערים והרשויות המקומיות ממלאים את תפקידם של המפקדים ושל הצבא בעורף".
ראש העיר בת-ים, שלומי לחיאני, הזהיר: "אסור לחזור על טעויות העבר. ברור לכולם כי עידן מלחמות השריון והרגלים עבר מן העולם, והקרב האמיתי הוא על חוסנו ומוכנותו של העורף. צריך להשקיע בתרגול שלו ובמוכנות שלו".
ראש המועצה המקומית בית אריה-עופרים ויו"ר ועדת הביטחון במרכז השלטון המקומי, אבי נעים, אמר: "בימים אלו שבהם נשקף איום ממשי ומוחשי לעורף מדינת ישראל ולמרכזי הערים הן ממדינות ציר הרשע על ידי טילים והן בהיבט של רעידת אדמה אפשרית, על מדינת ישראל לאפשר לגורמי החירום ובראשם פיקוד העורף להמשיך במאמצי ההצטיידות, הכשרות והאימונים כדי להיות מוכנים בעת פקודה, בכל עת ולכל תרחיש אפשרי".
שרים בממשלה: הצבא מהלך אימים
שרים בממשלה דחו מנגד את הטענות ואמרו ל-ynet: "במקום לכבד את ההכרעה שנפלה בממשלה, מערכת הביטחון יוצאת בקמפיין הפחדה במטרה לסחוט עוד כספים. זהו דבר מסוכן מבחינה דמוקרטית כשהצבא ומערכת הביטחון רומזים לציבור שהממשלה מפקירה את ביטחון המדינה".
השרים ציינו כי בתחילת ינואר נתקבלה בממשלה הכרעה סופית בדבר תקציב הביטחון, שבמסגרתה מערכת הביטחון קיבלה תוספת של שני מיליארד שקל. "לא ייתכן שהצבא יהלך אימים על מדינה שלמה. הניסיון לחלוב עוד מיליארדים יבוא בהכרח על חשבון מערכת החינוך, מערכת הרווחה והפריפריה".
בשירות הכיבוי לא התרגשו מהאיומים בביטול התרגיל. טפסר בכיר שמעון בן נר, סגן הנציב במערך הכבאות ומפקד תחנת
בני ברק, אמר ל-ynet: "אם לא יהיה תרגיל זה יפגע בנו, אבל לא משמעותית. בכבאות אין כוחות מילואים, בדרך כלל התרגילים הללו הם יותר של מטות וגם - הצגות לתקשורת".
הוא סייג את דבריו באומרו כי תהיה פגיעה בתפקוד בזמן חירום: "זה יפריע בתיאום בין ארגונים חוץ גופיים, למשל תיאומים בין צה"ל ומד"א, שיחד מורידים בתרגילים הללו אבק וחלודה. כלומר בתפקידי במטה בנציבות זה יפריע יותר מאשר למפקד באיגוד ישיר. אנחנו כוח אורגני שמתאמן בשגרה".
Read this article in English