שתף קטע נבחר
 

גרים שנים באותו אזור? אולי תקבלו קרקע בהנחה

מינהל מקרקעי ישראל מתכוון לבחון החייאת תוכנית הטבות לקניית קרקעות באזורים עירוניים עבור תושבים שחיו שנים באזורים אלה. המטרה: להציע פתרון לזוגות צעירים, הנאלצים לעזוב את מקום מגוריהם בשל יוקר הדיור

האם המדינה עומדת להקל מעט את הנטל הנדל"ני על הזוגות הצעירים? מינהל מקרקעי ישראל החליט לבחון החייאת תוכנית למתן הטבות לרכישת קרקעות במקום מסוים לתושביו, כך מסר בשבוע שעבר מנהל המינהל, בנצי ליברמן, בישיבה עם נציגי משרד ראש הממשלה. טרם נקבעו הקריטריונים שיאפשרו למתעניינים העתידיים ליהנות מהתוכנית, כך נודע ל"כלכליסט".

 

 

ההחלטה הנוכחית מגיעה בתום דיונים בני כמה שבועות בין המינהל לבין משרד ראש הממשלה. בדיונים אלו אנשי משרד ראש הממשלה, בראשות סגנית השר לקידום צעירים, סטודנטים ונשים במשרד ח"כ גילה גמליאל, הציגו רשימת דרישות לקידום בנייה למגורים לצעירים ביישובים מסוגים שונים. בליבת דרישות אלו עמד הצורך לבחון פתרון לצעירים, הנאלצים בלית ברירה להעתיק את מקום מגוריהם ולעזוב את היישוב שבו גדלו והתחנכו - בשל מחירי הקרקע.

 

"הקצאה לבני מקום מעלה שאלות משפטיות סבוכות", אמרו אתמול במינהל מקרקעי ישראל. "יש לנו הצעת פתרון שעליה שוקדים משפטנים, ואנו מקווים להיות אנשי בשורות בנושא בזמן הקרוב".

 

הניקוד הגבוה ביותר: זוג נשוי עם שני ילדים ומעלה

עד שיימצא פתרון לשאלת הקריטריונים, כדאי לבחון שני אירועים בולטים בתחום זה מהשנים האחרונות. בראשון ניסה ראש עיריית כרמיאל, עדי אלדר, לקדם מכרז בני מקום ל־74 בתים צמודי קרקע בשכונת מכוש בעיר ב־2007, אך נתקל בהתנגדות מצד המינהל. בסופו של דבר, לפני כשנתיים ראש העירייה אלדר הבין כי לא יוכל לשכנע את המינהל להוציא מכרז עם הטבות לבני המקום. במקום זאת, הוא הפעיל לחץ על גורמים רלוונטיים להפחית את עלויות הפיתוח במקום.

 

אירוע שני שזכה לתהודה גדולה יותר נגע למכרז לשיווק 18 מגרשים בשטח של כ־300 מ"ר כל אחד, לבנייה צמודת קרקע בשכונת עמישב בפתח תקווה. המכרז, שהוצא מטעם המינהל בשיתוף עיריית פתח תקווה וחברת ח.ל.ד הממשלתית, התגלגל לבית המשפט המחוזי בתל-אביב כבר ב־1997, ורק אשתקד הפך למכרז בפועל. המחיר הממוצע במכרז שפורסם ב־2011 היה 565 אלף שקל למגרש - כ־400 אלף שקל פחות ממחיר השוק באזור זה באותם ימים.

 

הצצה על מה שהתרחש במכרז בפתח תקווה, יכולה ללמד דבר מה על האופן שבו עשויים להיראות מכרזים עתידיים שבהם תוצע קרקע לבני מקום בעיר. במכרז בשכונת עמישב החלשה חולקו רוב המגרשים לשלוש קבוצות לפי רמת הזכאות שלהם. הקבוצה שמקבלת את הניקוד הגבוה ביותר היא זו של זוגות נשואים עם שני ילדים ומעלה, הגרים בעמישב מיוני 2008. הקבוצה השנייה כללה זוגות נשואים עם פחות משני ילדים, והשלישית נגעה לשאר תושבי פתח תקווה הנשואים. בנוסף, קבע המינהל כי אם תהיה התנפלות על המגרשים, יוכרע המכרז בהגרלה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שכונת מכוש בכרמיאל. עלויות הפיתוח הופחתו
צילום: גיל נחושתן
מומלצים