"המחירים בשוק המשרדים ירדו - אך לא יקרסו"
מנכ"לית גיאוקרטוגרפיה בוועידת הנדל"ן המסחרי של מידע כנסים ולוח winwin: "החשש מפני הצפה בשוק המשרדים במחוז ת"א אינו מוצדק, התחלות הבנייה ב-2011 היו גבוהות ב-80 אלף מ"ר מהנדרש"
האם הבועה בשוק הדיור הגיעה גם לשוק המשרדים ? לפי מנכ"לית מכון גיאוקרטוגרפיה, ד"ר רינה דגני, התשובה היא שלילית. בוועידת הנדל"ן המסחרי של מידע כנסים ולוח winwin, שנערכה היום (ג') בתל-אביב בהנחיית עופר פטרסבורג, כתב "ידיעות אחרונות", הציגה דגני נתונים שלפיהם החשש הקיים מפני הצפה בשוק המשרדים במחוז תל-אביב אינו מוצדק. "תהיה ירידת מחירים בשוק המשרדים, אך לא קריסה״, אמרה דגני. "נכון ל-2011, התחלות הבנייה היו גבוהות בכ-80 אלף מ"ר מהנדרש בעשור האחרון".
עוד בערוץ הנדל"ן:
- גרים שנים באותו אזור? אולי תקבלו קרקע בהנחה
- צניחה של 84% במכירת דירות חדשות בתל-אביב
- גיאוקרטוגרפיה: ירידה של 4.4% במחירי הדירות
דגני ערכה ניתוח כלכלי בנושא והוסיפה כי "אין הצדקה לנבואות השחורות - לא תהיה קריסה בשוק המשרדים בשנים הקרובות. לדבריה, החשש מפני קריסת מחירים בשוק ההשכרה של המשרדים יהיה זמני בלבד. "כדי לספק את הביקוש השנתי רק למשרדים במרחב תל-אביב, נדרשים מידי שנה 200 אלף מ"ר. כיום יש עודף של 80 אלף מ"ר המיועדים למסחר, למשרדים ולמבני ציבור.
עוד הוסיפה כי "בעשור האחרון, בין 2000-2011, התחלות הבנייה למסחר, לשירותים עסקיים ולבנייני ציבור היה 2,850,000 מ"ר. גמר הבנייה באותן שנים היה 2,770,000 מ"ר. כלומר, יש עודף בהתחלות בנייה בעשור האחרון של 80 אלף מ"ר בלבד. פער זה קטן מהגידול השנתי הממוצע הנדרש לעסקים צרכני משרדים במחוז תל-אביב".
התחלות הבנייה של שטחי התעשייה פחתו
מספר העסקים בישראל עמד ב-2010 על 480 אלף, מתוכם צרכני משרדים באופן ישיר כ-85 אלף. בשנים האחרונות חל גידול עקבי במספר העסקים הצורכים שטחי משרדים בשיעור ממוצע של כ-5% בשנה. מאז 2008, ממוצע התחלות הבנייה למסחר, לשירותים ולבנייני ציבור הגיע ל-310 אלף מ"ר בממוצע שנתי. זאת לעומת הרבה פחות בשנים קודמות מתחילת העשור: בין השנים 2001-2011 נבנו בממוצע 225 אלף מ"ר. לשם השוואה, בין השנים 1995-2000 נבנו 380 אלף מ"ר בממוצע שנתי. כלומר, התחלות הבנייה בשלוש השנים האחרונות התאימו עצמן להיצע החסר בשנים שקדמו להן.
גם התחלות בנייה של שטחי תעשייה פחתו מאוד בעשור האחרון באזור המרכז, וירדו מ-200 אלף מ"ר ל-42 אלף בארבע השנים האחרונות. בעשור הקודם נבנו בממוצע שנתי 311 אלף מ"ר שפחתו בעשור האחרון לכ-200 אלף בממוצע שנתי.
"בארבע השנים הבאות תשתחרר כמות גדולה של שטחי מסחר, שתענה על הביקושים העתידיים, ולכן אזורים כמו בני ברק שמחליפים את רמת גן יזכו לעדנה", הבהירה דגני.
לין: "יימאס לעשות כאן עסקים"
נשיא איגוד לשכות המסחר, עו"ד אוריאל לי, התייחס בוועידה ליחס המדינה לנדל"ן המסחרי. "במדינת ישראל מובילים לכך שיימאס לעשות עסקים", טען לין.
לדבריו, "מישהו החליט שאדם שחוסך את כספו לא יקבל תמורה, לכן אילצו את החוסכים למצוא אפיקי השקעה אחרים - ובאופן טבעי בעקבות הטבות מס, רבים נהרו לשוק הדיור. הנדל"ן המסחרי נותן הזדמנויות בלתי רגילות, הבעיה היא רשויות המדינה שרואות בנדל"ן המסחרי כאובייקט שניתן לסחוט כל הזמן".
לין מתח ביקורת על התערבות הממשלה בשוק. "אני מאמין יותר בשוק חופשי, שבסך הכל מי שרוצה לבנות להשכרה שיבנה להשכרה. אבל יש מקומות שבהם חייבת להיות התערבות ממשלתית: היכן שיש אוכלוסייה שזקוקה לעזרה למגורים, צריך לבקש מהממשלה שתשחרר את המשק, שקצת תתנתק מהניהול ומההכתבה לעסקים עד כדי החנקתם", אמר.
"הקרקע נסדקת מתחת לרגלינו", הוסיף לין. "יש תהליכים שיגרמו לכל המגזר העסקי לא לעשות פה עסקים. ההכרה הזאת לא מספיק מובנת. בשנים האחרונות העבירו 30 תיקונים בתחום דיני העבודה, וכל מעסיק הוא עבריין בפוטנציה. כל הזמן יוצרים לנו עברות חדשות".