הממשלה: דיור בר השגה יכלול שכירות מפוקחת
פרק הדיור בר השגה בחוק התכנון והבנייה יכלול גם פיקוח על דמי השכירות - כך הסכימה הממשלה. על פי המתווה שהובא לאישור הוועדה המשותפת לוועדת הכספים והכלכלה, דמי השכירות יעמדו על 80% משכר הדירה הממוצע בכל אזור. עדיין אין הסכמה על פיקוח של מחירי הדירות
יש מקום לאופטימיות: הממשלה הסכימה היום (ג') להכניס לחוק הרפורמה בתכנון הבנייה פרק של דיור בר השגה שיינתן בשכירות, תוך פיקוח על דמי השכירות. ההחלטה ניתנה במהלך דיון שעורכת בשעות אלה הוועדה המשותפת לוועדות הפנים והכלכלה, בראשות ח"כ אמנון כהן (ש"ס).
- דיור בר השגה: האם השכירות באמת תרד?
- אופטימיות זהירה: דיור בר השגה בחוק הרפורמה
- בשורה או ספין? דיור בר-השגה רק 'מוזכר' בחוק
לפי הנוסח שאמור להיכנס לחוק, דמי השכירות לזכאים יהיו בשיעור של 80% משכר הדירה הממוצע בכל אזור. החוק יקבע שדיור בר השגה בשכירות ייכנס לתוכניות המתאר וייכלל ברישום המקרקעין, ולא ניתן יהיה לשנות את ייעודו. תנאי הזכאות לדיור המפוקח יקבעו על ידי ידי צוות שימנו ראש הממשלה, שר האוצר ושר השיכון.
ח"כ כהן, יו"ר הוועדה המשותפת שמכינה את חוק הרפורמה לקריאה שנייה ושלישית, הציג את השינוי שנכנס לחוק בלחץ הוועדה. הוא ציין כי קיימת כוונה להכניס לחוק גם סעיף פיקוח על מחירי הדירות למכירה, אולם המגעים עם הממשלה בעניין זה עדיין נמשכים. כמו כן, מנגנון הפיקוח על הדיור בשכירות, על שכר הדירה ועל כך שהדיור יינתן לזכאים בלבד - ייכלל בתוספת לחוק.
ח"כ חנא סוויד (חד"ש) טען כי תוכנית זו איננה תואמת את תנאי הדיור במגזר הערבי, שבו אין בנייה רבויה. על כך נענה כי אם יבוא יזם וירצה להקים בנייני מגורים להשכרה - הוא יוכל לעשות זאת על פי הוראות החוק והחוקים הקיימים.
רוצים את התמונה השלמה
ח"כ כהן הגיב לטענות שהעלה ח"כ דב חנין (חד"ש), שלפיהן הוא מתרשם כי לחברי הוועדה לא יינתן זמן ללמוד את תוכן החוק המורכב והארוך לפני ההצבעות הקרובות, על מאות סעיפיו. כהן הבהיר בתגובה כי לא יתבצעו הצבעות במחטף. הכוונה להציג באתר האינטרנט של הוועדה כל פרק של החוק בנפרד, ולתת לחברי הוועדה שבועיים ללמוד אותו ולהגיש הסתייגויות שיעלו לדיון יסודי - ולאחר מכן תתקיים ההצבעה. מדובר בתהליך שימתח את ההצבעות על החוק על פני שבועות אם לא חודשים רבים.
ח"כ חנין ביקש שפרקי החוק יוצגו קודם במלואם במשך שבועיים-שלושה, כדי שחברי הוועדה יוכלו לקבל את התמונה השלמה, ורק לאחר מכן ייפתח התהליך של דיון נפרד בכל פרק. זאת בתוספת שבועיים להכנת ההתנגדויות וההסתייגויות לכל פרק, שכאמור יידונו ויעלו להצבעה בנפרד. כהן ציין כי במתכונת זו תינתן לכל בעל עניין להעלות את השגותיו ולגבש את התמיכה הדרושה בפרק זמן סביר, לפני שיעלו לדיון ולהכרעה בהצבעה.
לגבי הביקורת על כך, שבעלי עניין לא נכללים במוסדות התכנון ולא נקבע ייצוג לארגוני הירוקים, אמר כהן כי "השתדלנו להיענות לבקשות של הגורמים השונים לשיתוף פעולה, אבל ברור שלא ניתן לתת ייצוג לכולם". עוד הוסיף כי "מתגבש הנוהל שכל בעלי העניין בכל תחום ישותפו בישיבות של ועדות התכנון בשלב הדיונים הראשון בכל תוכנית בניין, כדי שיעלו את כל הערותיהם והשגותיהם מראש - כך שיובאו בחשבון בהמשך הדיונים על אישור התוכניות".
כהן ציין גם תיקון מהותי שהוחלט להכניס בפרק החוק הנוגע להפקעות מקרקעין. בנקודה זו התקבלה עמדת הוועדה ליישר קו עם חוק שהתקבל לא מכבר בנושא, שלפיו המדינה תחויב להחזיר את המקרקעין שהופקעו לבעליהם כעבור פרק זמן של מספר שנים - אם מטרת ההפקעה לא התגשמה.
אטיאס: "יוזמה מבורכת אך לא מספקת"
בתוך כך, נערך היום דיון בוועדת המשנה לפריפריה של ועדת הכספים בנושא דיור בר השגה. במהלך הדיון הודיע סמנכ"ל משרד השיכון, ישראל שוורץ, כי בתוכנית המשרד להוציא מכרזים לקרקע לבניית דיור בר השגה בשכירות בירושלים, בכפר סבא, בבאר שבע ובמודיעין. הקרקע תינתן ליזמים שיציעו את דמי השכירות הנמוכים ביותר. נציג המשרד הסביר את מספר היישובים הקטן במגבלות על סבסוד הפרויקט.
שמעון גפסו, ראש עיריית נצרת עלית שלא נכללת בפרויקט, הציע לעקוף את מגבלת הסבסוד בפטור ממע"מ ליזמים, כנהוג בפרויקטים דומים בחו"ל. נציגים של ארגוני הסטודנטים במכללות ספיר שבשדרות ותל חי ביקשו להרחיב את פרויקט הדיור גם עבור קהילות הסטודנטים שבפריפריה.
שר הבינוי והשיכון, אריאל אטיאס, אמר בתגובה להסכמה לכלול את הפיקוח על מחירי השכירות לדיור בר השגה בחוק הרפורמה בתכנון ובנייה כי "ההתערבות במחירי השכירות מבורכת, אך אינה מספקת. אני שמח שהתקבלה עמדתי בעניין דמי שכירות מופחתים ב-20% ממחיר השוק, אולם לא די בכך. אמשיך להיאבק גם לטובת זוגות צעירים שרוכשים דירה במחיר מפוקח ומופחת ממחירי השוק".
ח"כ אבישי ברוורמן (עבודה) הציע לעודד את הגופים המוסדיים להתחיל להשקיע בבנייה להשכרה. יו"ר הוועדה, ח"כ מירי רגב (ליכוד), הציעה להקים את הדיור בר השגה בשיטת BOT - כלומר במימון היזמים.