אבטלת מפוני ההתנתקות - הנמוכה מאז 2005
שיעור האבטלה בקרב מפוני ההתנתקות עומד כיום על 16% בלבד, לעומת 73% בשנה הראשונה שלאחר הפינוי. עם זאת, רק 9.5% מבעלי המשקים החקלאיים בגוש קטיף העתיקו את משקיהם למקום מגוריהם החדש. והשכר? עדיין נמוך מהממוצע
שיפור משמעותי חל במצב התעסוקה בקרב מפוני גוש קטיף וצפון השומרון. על פי נתונים שפירסמה עמותת "תעסוקטיף", שיעור האבטלה כיום בקרב מפוני תוכנית ההתנתקות הינו הנמוך ביותר מאז הפינוי ב-2005 ועומד על 16% בלבד, לעומת 73% בשנה הראשונה שלאחר הפינוי.
- לכל הכתבות בנושא "ימי ההתנתקות"
העמותה היא הגוף היחיד כיום המחזיק בנתונים המלאים על מצב התעסוקה של כלל ציבור מפוני גוש קטיף. מהנתונים עולה, כי רק 9.5% (38 מתוך 400) מבעלי המשקים החקלאיים בגוש קטיף, העתיקו את משקיהם למקום מגוריהם החדש, רובם באזור הדרום.
שיעור האבטלה בקרב חקלאים לשעבר עומד על 26%. יתר החקלאים עברו הסבה מקצועית ועובדים כיום בתחומים אחרים. כמו כן, מבין דורשי העבודה בקרב המפונים, 80% הם גברים ו- 20% נשים.
עמותת תעסוקטיף קמה מיד לאחר תוכנית ההתנתקות, ובהמשך הפכה לזרוע ביצוע רשמית של מנהלת תנופה לשיקום המפונים, בכל הקשור להחזרתם של התושבים למעגל העבודה.
דוד בנג'ו, מנכ"ל העמותה, אמר: "למרות השיפור בשיעור האבטלה בקרב מפוני גוש קטיף, היום, 6.5 שנים מאז הפינוי, שילובם בשוק העבודה, במיוחד של חקלאים, הוא סוגייה מורכבת. רק טיפול מערכתי כולל המשלב ליווי אישי נפשי, כלכלי ומקצועי, יסייע בהחזרתם של ציבור המפונים למעגל התעסוקה".
השכר - עדיין נמוך מהממוצע במשק
בעמותה מציינים שלמרות הירידה בשיעור האבטלה, מצבם הכלכלי של רבים מהמפונים ממשיך להיות לא פשוט. שכרם של העובדים השכירים מקרב המפונים עומד כיום על 5,000 שקל בממוצע (בהשוואה לשכר הממוצע במשק העומד על 8,571 שקל), בעוד שההוצאות של משקי בית במשפחות שכירים נעות סביב 12 אלף שקל בממוצע.
תמונת מצב דומה קיימת גם בקרב ציבור החקלאים והעצמאיים. אלה מדווחים על שכר חודשי שנע בין 9,000 ל-12 אלף שקל ועל הוצאות חודשיות שנעות בין 15 אלף שקל ל-17 אלף שקל.
הפתרון - הסבה מקצועית והקמתם של עסקים קטנים
מאחר שרבים מהמפונים עבדו בעבודות שונות במקום מגוריהם או בחקלאות, רבים מהם התקשו לשחזר את הצלחתם המקצועית לאחר המעבר. על כן, אחד הפתרונות הנפוצים לשילובם בעבודה היה יצירת מודל של הסבות מקצועיות או מתן תמריצים על ידי העמותה להקמת עסקים קטנים.
ב-6.5 השנים שעברו מאז ההתנתקות, 786 תושבי גוש קטיף לשעבר עברו הסבה מקצועית בסיוע העמותה, בהשקעה של 5.2 מיליון שקל. המקצועות המובילים מבין המפונים הם בעיקר כאלה המאפשרים למצוא עבודה מיידית, כמו מורים, גננות, מחשבים (תכנות), טכנאים, קוסמטיקאיות, מנהלי משקים (חקלאות) והנהלת חשבונות.
כחלק מהסיוע שמעניק מרכז ההשמה של העמותה, מקבלים המפונים גם סיוע במימון לימודים לשם יצירת קריירה חדשה - מהלך שהוכיח את עצמו מאוד בקרב האוכלוסייה. עובדי עמותת תעסוקטיף הם חלק בלתי נפרד מאוכלוסיית המפונים, וקואצ'רים ויועצים עסקיים, יוצאי קהילת המפונים, פונים באופן אקטיבי למובטלים ומסייעים להם לצאת ממעגל האבטלה.