מיחזור פסולת אלקטרונית - המהפכה בפתח?
כספית, ארסן וקדמיום - אלה הם רק חלק קטן מהחומרים הרעילים שמצויים במוצרי חשמל שאנו משליכים מעת לעת לפח האשפה. כדי שנפסיק לחשוש מרעל במי התהום, מקדמת הממשלה הצעת חוק למיחזור פסולת אלקטרונית. מה מתכנן לנו החוק, האם זה יעלה לנו כסף ומה הסיכוי שנאמץ אותו?
אזרחים רבים בישראל כבר אימצו לעצמם הרגלי מיחזור בכל הקשור לבקבוקי הפלסטיק או הניירת, אבל החשיבות במיחזור מוצרי אלקטרוניקה, טרם הופנמה. הצעת החוק למיחזור פסולת אלקטרוני, שאושרה השבוע בממשלה, מבקשת לשנות זאת. האם היא תצליח?
גלעד אוסטרובסקי, ראש תחום פסולת ומיחזור באדם טבע ודין שגיבשו עם המשרד להגנת הסביבה את הצעת החוק, סבור שהחוק החדש יצליח להביא למהפכה בתחום. "החוק יגרום לקפיצה של מאות אחוזים באיסוף הפסולת האלקטרונית למיחזור", הוא מצהיר.
על פי נתוני הארגון, כיום נאספים בישראל אלפים בודדים של מוצרים אלקטרוניים למיחזור בשנה, זאת בזמן שהישראלי הממוצע מייצר 14 ק"ג פסולת אלקטרונית בשנה, והיקף המתכות, הפלסטיק והכימיקלים המושלכים למטמנות הפסולת, יכול להגיע לכ-100 אלף טון בשנה.
חובת היצרנים והיבואנים
הצעת החוק, שעברה להכנה לקריאה ראשונה, מטילה על יצרני ויבואני מוצרי אלקטרוניקה, סוללות ומצברים, את האחריות למימון הפינוי והטיפול בפסולת שנגרמת מהמוצרים אותם הם משווקים. הרשויות המקומיות יחויבו להעמיד לרשות הציבור נקודות לאיסוף הפסולת.
כיצד זה יתבצע? "בדומה לחוק האריזות, היצרנים והיבואנים יחוייבו להקים ולממן מערך לאיסוף, פינוי ומיחזור, המוצרים שהופכים לפסולת, בשיתוף פעולה עם הרשויות המקומיות ועם החנויות שמשווקות את המוצרים, כמו רשתות חשמל", מסביר אוסטרובסקי. "החובה שתחול על המוכרים תהיה לקבל בחזרה את המוצרים, גם אם שווקו על ידי חברה אחרת".
בתוך כך, נקבע כי יצרנים ויבואנים יחויבו למחזר 50% מסך משקל הציוד האלקטרוני שמכר בשנה, ובתי עסק המוכרים מוצרים אלקטרונים יחויבו להעניק שירות החזרת מוצרים אלקטרונים ללא תשלום בעת רכישת מוצרים חדשים מאותו סוג.
בנוסף, יצרנים ויבואנים של סוללות ומצברים, יחויבו למחזר 25% עד 35% מסך משקל המוצרים שמכרו בשנה, ובתי עסק המוכרים סוללות ומצברים יחויבו להתקין מכלים ייעודיים למוצרים המשומשים וליצור נקודות החזרה זמינות לציבור. החל משנת 2020, תיאסר הטמנת פסולת ציוד אלקטרוני שאינה תוצר לוואי של מיחזור או השבה.
הטמנה - מה הבעיה?
כיום אין בארץ מערך מסודר לאיסוף הפסולת האלקטרונית. רוב מוצרי האלקטרוניקה מושלכים לפח האשפה הביתי, נאספים יחד עם כל הפסולת הרגילה ומוטמנים באתרי סילוק פסולת. הבעיה: מוצרים אלה מכילים חומרים מסוכנים ורעילים, שעלולים לגרום להשלכות סביבתיות ובריאותיות קשות.
"במצב הנוכחי, הפסולת האלקטרונית נדחסת, נשברת ומתפרקת", מסביר אוסטרובסקי. "מתכות כבדות, ביניהן כספית, קדמיום ועופרת, נפלטים לסביבה וגורמים לזיהום קרקעות ומי תהום". על פי מחקר שנערך בארה"ב, משקל הפסולת האלקטרונית הוא רק אחוז אחד מכלל הפסולת הביתית, אולם היא מהווה את רוב תכולתה הרעילה.
מלבד מניעת פיזור חומרים מסוכנים, מיחזור הפסולת האלקטרונית מאפשר גם לחסוך משאבים, שכן מוצרים אלה מכילים גם מרכיבים יקרי ערך דוגמת זהב, כסף, פלדיום ונחושת. במקום להטמין אותם באדמה - ניתן להשתמש בהם בשנית. אך למרות כל אלה - מומחים מעריכים כי רק 10% מסך זרם הפסולת האלקטרונית בעולם זוכה לטיפול נאות.
גם הציבור ישלם?
איסוף ומיחזור מוצרי אלקטרוניקה מתבצע כיום באופן וולנטרי על ידי רשויות שבוחרות בכך. התוצאה לדברי אוסטרובסקי, היא איסוף מאוד דל, ואם לא די בכך - הרוב המוחץ של התושבים אינם מודעים בכלל לתחנות איסוף פסולת אלקטרונית שנפתחות באזור מגוריהם.
החוק החדש אמור לפתור גם את הבעיה הזו באמצעות יצירת שפע של נקודות לאיסוף הפסולת. "הצעת החוק תאפשר לכל תושב למסור למיחזור את הפסולת האלקטרונית בצורה פשוטה ונוחה, ללא מאמץ וללא עלויות, תפתח יזמות בתחום ותועיל לתעשיית הנמיחזור של הפסולת האלקטרונית", אומר אוטסרובסקי.
בתגובה לחששות לפיהם היצרנים והיבואנים יגלגלו אל הצרכנים את עלויות הטיפול בפסולת, הוא אומר, כי "הניסיון באירופה מלמד, שחלק מהמוצרים לא התייקרו כלל ובחלקם נרשמה רק עלייה קטנה. מחירי מחשבים למשל, עלו רק ב-2 אירו".
אז עד שייכנס החוק החדש לתוקף, ורגע לפני שאתם זורקים את הטלפון הסלולרי שנשבר, המחשב הישן או הטלוויזיה ששבקה חיים אל הצפרדע שמתחת לבניין - המתינו רגע, ובדקו אם יש באזור מגוריכם נקודת איסוף פסולת אלקטרונית. לרשימה המלאה של נקודות האיסוף .