שתף קטע נבחר
 

האוצר: ת"א מחזיקה מיליונים שנועדו לדיור ציבורי

בכירים באוצר טוענים כי חלמיש, החברה העירונית לדיור של עיריית ת"א, מחזיקה בקופתה יותר מ-200 מיליון שקל אותם היא הרוויחה ממכירת נכסים. לפי החוק, הסכום מיועד למימון הרחבת הדיור הציבורי במדינה, אך חלמיש לא העבירה אותו. מנכ"ל החברה הגיב: האוצר הוא זה שבכלל חייב לנו כספים

האוצר טוען כי חברת חלמיש, החברה המשכנת הממשלתית-עירונית של תל-אביב, מחזיקה בקופתה שלא כדין 260 מיליון שקל שמתוכם היא חייבת להעביר למדינה יותר מ-200 מיליון שקל המיועדים למימון הרחבת הדיור הציבורי.

 

 

הטענה נשמעה היום (ג') בוועדת הכלכלה מפי ראש ענף שיכון ומקרקעין באגף החשב הכללי, אביחי יפת. לדבריו, הכספים

הגיעו לחברה ממכירת דיור ציבורי כשמדובר בדיור שהוא רכוש המדינה, וחובת חלמיש, שמכרה את הדיור בשם המדינה, להעביר את הכספים לאוצר.

 

מנכ"ל החברה, גיל סער, טען בתגובה כי הכסף שבקופתה מיועד למימון התחזוקה של יחידות הדיור הציבורי שבאחריותה, ובחשבון הסופי האוצר הוא זה שחייב כספים לחברה. אבל יפת ציין כי השופט בדימוס תיאודור אור התמנה למגשר במחלוקת הכספית שבין האוצר לחלמיש, והוא קבע כי החברה צריכה להעביר למדינה כ-80 מיליון שקל ממכירת הדיור ועוד כ-120 מיליון שקל שנגבו כשכר דירה וכן סכומים נוספים.

 

לדברי יפת, המחלוקת הייתה לגבי פריסת התשלומים והביטחונות שתעמיד חלמיש, "אבל היום החברה מתנערת מחובה ולא מוכנה לשלם". רפרנט שיכון ובינוי באגף התקציבים באוצר, אריאל יוצר, אישר כי הכסף שמקבלות החברות המשכנות העירוניות דוגמת חלמיש ממכירת הדירות צריך להגיע חזרה למדינה לרכישת דיור ציבורי לזכאים שממתינים בתור.

 

יוצר ציין כי בשנה האחרונה נקנו כ-200 דירות לזכאים בעלות של כ-200 מיליון שקל (מיליון שקל לדירה בממוצע). הוא טען כי אם הכסף הגדול יישאר בידי חלמיש רק 10% ממנו יילך לדיור ציבורי לנזקקים ואילו 90% מהסכום ילכו לטובת דיור במחיר למשתכן - שמיועד לאוכלוסיות חזקות יותר.

 

המחלוקת נחשפה בדיון מהיר על מכירת נכסי חלמיש, שנערך לבקשת הח"כים דב חנין (חד"ש) ואורלי לוי-אבקסיס (ישראל ביתנו). הנתונים שסיפק חנין בראשית הדיון היו נמוכים מאלה שהתגלו בעימות שהתפתח בין האוצר לחלמיש. חנין אמר כי חלמיש נדרשת לשלם לאוצר רק 100 מיליון שקל ולדבריו פירעון החוב יאלץ אותה "לממש נכסים, כולל קרקעות שיועדו לבניית דיור ציבורי, דווקא בימים שבהם מצוקת הדיור חריפה".

 

חנין הוסיף ואמר: "אני מבין שיו"ר חלמיש, רחל תורג'מן, ניסתה למנוע את המהלך והציעה להשתמש בכספים האלה לבניית דיור ציבורי בשטחים שבאחריות חלמיש, אבל האוצר מסרב. לדעתי זו שערורייה כי בזמן שהמדינה והאוצר צריכים להשקיע יותר כסף בדיור ציבורי, מוחזק כסף גדול בקופת החברות לדיור ציבורי וממשיך לשמש למטרות אחרות, שונות ומשונות, או שהולך לקופה הכללית של האוצר".

 

לוי-אבקסיס אמרה כי "כל עניין הדיור הציבורי הוא קטסטרופה, ולא רק הבעיה שחברת חלמיש מחזיקה בקופתה 260 מיליון שקל שנועדו לסייע לאוכלוסיות החלשות ביותר". היא גם טענה כי מתוך תקציב של 4 מיליון שקל המיועד למתן שירות לדיירים, השתמשה חלמיש ב-3 מיליון שקל לפינוי דיירי כפר שלם.

 

הוועדה הזכירה למנכ"ל חלמיש כי לפני חודש התבקשה החברה להגדיל את מספר הדירות שיוקצו לטובת דיור ציבורי בפרויקט שהיא מתכוונת לבנות בשכונת נווה עופר ביפו. סער השיב כי החברה הוסיפה 50 יחידות דיור. אולם לטענתו משרד השיכון לא מאפשר להקצות יותר מדירה אחת או שתיים בכל בניין לדיור ציבורי.

 

לכך השיבה מנהלת אגף נכסים ודיור במשרד השיכון, שרה צימרמן, באומרה כי מדיניות המשרד היא לפזר ככל האפשר את יחידות הדיור הציבורי כדי לא ליצור שכונות עוני.

 

חנין ביקש מיו"ר הוועדה, ח"כ כרמל שאמה-הכהן (ליכוד) לסכם את הדיון בהצהרה לפיה "צריך להיות ברור שכספים שנגבו תמורת מכירת דירות מהדיור הציבור צריכים לשמש אך ורק לרכישת דיור ציבורי, אחרת יתגלגלו למטרות אחרות. כי הניסיון מלמד שהחלטות ממשלה (דוגמת זו שהציעה למכור את הדירות לדיירים ותיקים) לא מספיקות וצריך לעגן זאת בחקיקה. בינתיים המדינה נכשלה בקיום התחייבותה ואת זה צריך לתקן".

 

ח"כ שאמה-הכהן התמקד בסיכום במחלוקת שנחשפה בין חלמיש לאוצר על כספי הדיור הציבורי שמחזיקה החברה. הוא אמר שהוועדה תשקול לקיים דיון נוסף, בנושא חלמיש בפרט ובנושא הדיור הציבורי בכלל, בהשתתפות שר הבינוי והשיכון אריאל אטיאס.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באדיבות חברת חלמיש
פינוי שכונת כפר שלם בת"א
באדיבות חברת חלמיש
מנכ"ל חלמיש, גיל סער
מומלצים