שתף קטע נבחר
 

חדשות הספרות: חוזרים להוגו, זוכרים את זבאלד

נתן שחם זכה בפרס ישראל, הוצאה חדשה ל"התגלית של הוגו קברה", סרט המבוסס על "טבעות שבתאי" של זבאלד לכבוד עשור למותו וגם יום השירה הבינלאומי. חדשות הספרות

אז מה היה לנו השבוע

הסופר והמחזאי נתן שחם זכה בפרס ישראל בתחום הספרות והשירה העברית לשנת תשע"ב. שחם, 87, נולד והתחנן בתל אביב ופרסם עד היום למעלה מחמישים ספרים ומחזות. בשנת 2013 עתיד לראות אור ספר חדש שכתב בשם "מוציא לאור", ובין ספריו ניתן למנות את "אבן על פי הבאר", "דגן העופרת" "קרן אקסודוס", "הרחק מטשקנט", "גוף ראשון רבים", "לוח חלק", "רביעיית רוזנדורף" וספר ההמשך, "צילו של רוזנדורף", ומחזהו המפורסם "הם יגיעו מחר".

 

זבאלד. עשור למותו, סרט המבוסס על "טבעות שבתאי" (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
זבאלד. עשור למותו, סרט המבוסס על "טבעות שבתאי"(צילום: Gettyimages)

 

השבוע נחשף כי הספר "The Notting Hill Mystery" מאת Charles Felix, שנחשב על-ידי ה British Library כספר הבלשי הראשון שנכתב אי פעם, יראה אור במהדורה מודפסת לראשונה מאז פרסומו ב-1868. הספר פורסם במקור בהמשכים לאורך שנתיים במגזין Once A Week, וכעת הוא יראה אור במהדורה מיוחדת של הספרייה הבריטית, וישולבו בו האיורים המקוריים של George du Maurier.

 

לרגל צאת העיבוד הקולנועי של סרטו של מרטין סקורסזה בישראל, הוצאת "כתר" משיקה מחדש את "התגלית של הוגו קברה" במהדורה מיוחדת עם עטיפה חדשה. הרומן הגרפי, שכתב ואייר בריאן סלזניק זיכה את יוצרו בפרס קלדקוט היוקרתי לשנת 2008 והפך לרב מכר בכל העולם.

 

ועדת השופטים של "פרס פסח מיילין למשורר בתחילת דרכו" מטעם איגוד כללי של סופרים בישראל, הכריזה על הזוכה בפרס, המשורר רועי שניידר, תלמיד כיתה י"א מרעננה. השופטים ציינו כי כתיבתו מצטיינת בשליטה וירטואוזית באמנות השירה על סוגותיה, ובשפה העברית על רבדיה. הפרס בו זכה שניידר הוא הוצאה לאור של ספר שיריו הראשון שנקרא "ושירים אחרים" בהוצאת "ספרא", בית ההוצאה לאור של האיגוד.

 

אירועים קרובים

היום (ד'), 29.2, לרגל יום השירה הבינלאומי, תתקיים קריאת שירה בבית הכנסת במרכז תל-אביב, ברחוב צייטלין. היוזמה הינה של קהילת "יחד", כאשר הקונספט הוא לקרוא שירה חילונית בבית כנסת. באירוע יקראו שירים המשוררים והמשוררות חגית גרוסמן, אלי אליהו, ללי ציפי מיכאלי, נעם פרתום, עודד כרמלי, גלעד מאירי, אמיר מנשהוף ואחרים. לטענתם של המשוררים הם באים ממקום חילוני, "ממקום של איחוי קרעים בעם, ממקום של פיצוח המציאות החדשה בכלים חדשים למקום שהוא קדוש ועם רפרנס לטקסטים קאנונים". יום ד', 29.2, בשעה 20:30. בית הכנסת ברחוב צייטלין, תל אביב. הכניסה חופשית.

 

ביום ב'ה- 5.3, יתקיים ערב השקה לספר "מהפכה של הרוח - נאורות ומהפכה בצרפת של המאה ה-18" מאת עמוס הופמן (רסלינג). ההשקה תיערך בחנות הספרים "סיפור פשוט" בנווה צדק, בהנחייתו של עידן צבעוני, המוציא לאור. במפגש זה, ישוחח הופמן עם הקהל על ספרו ועל הקשרים בין אידיאולוגיה לבין מהפכה. יום ב', 5.3, בשעה 20:00, "סיפור פשוט", רחוב שבזי 36, נווה צדק, תל אביב. הכניסה חופשית.

 

ביום ב', 5.3, ייערך אירוע מיוחד על יצירתו של וו. זבאלד במלאות עשור למותו. הערב יתקיים בסינימטק חולון בשיתוף מכון גתה, מכון שפילמן לצילום והוצאת "כתר", תחת השם "נופי זיכרון". במסגרת האירוע תתקיים בסינמטק הקרנה של הסרט "סבלנות" המבוסס על הספר "טבעות שבתאי" של זבאלד, ובמאי הסרט, גראנט ג'י, יקיים מפגש עם הקהל. כמו-כן, יתקיים פאנל על דימויים ותצלומים ביצירתו של הסופר החשוב בו ישתתפו האמן צבי גולדשטיין, הפסיכולוג, האוצר ומבקר האמנות איתמר לוי, וד"ר רומי מיקולינסקי. בין התאריכים 4-18 במרץ, תתקיים בספריית המדיטק ספרייה זמנית שתוקדש לספריו של זבאלד וליוצרים שהושפעו מכתביו. יום ב', 5.3, בשעה 18:00. מדיטק חולון, רחוב גולדה מאיר 6, חולון. הכניסה חופשית אך מותנית בהרשמה מראש במייל: tammy@thesip.org.

 

המלצת השבוע

החודש ראה אור ספרו של הדי בן-עמר, "הביוגרפיה החולנית של הדי בן-עמר" (הוצאת גוונים). זהו קובץ סיפורים שהופיעו במגזין האינטרנט "אחר", ובכולם ניכר ההומור המושחז של בן-עמר, אשר מציג בקלילות ואירוניה את אי-הנורמליות בחייו ובחיי בני משפחתו. בן-עמר בחר להמליץ על הספר "רמפול, פרקליט פלילי", שראה אור בחודש האחרון בהוצאת אחוזת בית. "חטאתי לספרו של ג'ון מורטימר, 'רמפול, פרקליט פלילי'", הוא מסביר, "משום שראיתי את סדרת הטלוויזיה שמורטימר כתב, על עורך-הדין הפלילי המזדקן האוהב את אולם בית-המשפט ואת עבודתו בזיכוי עבריינים, בכיכובו הבלתי נשכח של ליאו מק'קרן עליו השלום.

 

"חסרונו של השחקן ליאו מק'קרן, שנתן לדמותו של רמפול ציניות ואנושיות ייחודיות שאינן בדמות הכתובה, מורגש בספר היטב. דומה היתה חוויית הקריאה בספר עבורי למי שאכל מהחומוס של אבו-אל-עבד מבקה-אל-גרביה ועכשיו אוכל חומוס 'אחלה' מקופסה. הבן שלי אומר: 'זה לא זה'.

 

"רמפול פרקליט פלילי". הומור אנגלי והפתעות (עטיפת הספר) (עטיפת הספר) (עטיפת הספר)
"רמפול פרקליט פלילי". הומור אנגלי והפתעות (עטיפת הספר)

 

"ואף על פי כן, הבן שלי מחסל קופסאות של חומוס 'אחלה' מהמקרר, כך שאני מניח שגם מרמפול בגלימה הספרותית ייהנו רבים, במיוחד אם לא צפו בסדרה עצמה. זהו ספר קליל, עם הומור אנגלי יבש, עלילות קצרות ונוחות לעיכול עם הפתעה כזו או אחרת בסוף כל סיפור, כמקובל בספר בלשי. ולכך נוסיף את התרגום המצוין של מיכל אלפון".

 

חם מהתנור

השבוע רואה אור בהוצאת הקיבוץ המאוחד ספר מסות של הסופרת והמתרגמת רנה ליטוין. בספר, ששמו "החייל, הרקדנית והמסע", מכונסות המסות שכתבה לאורך השנים במגוון רחב של נושאים. על הצורך בפרסום מסות היא משיבה, "מעניין מדוע השאלה אינה נשאלת לגבי ז'אנרים אחרים, שהרי באותה מידה אפשר היה לשאול מה הצורך בשירה, בסיפורת וכן הלאה בעידן הזה? האם כתיבה עיונית היא דבר מיותר? מבחינת הכותב, זוהי דרך

לברר לעצמו נושא, בעיה שמטרידים אותו, ולשתף במחשבותיו את הקורא. מבחינת הקורא, זוהי לקיחת חלק בעולמו של הכותב, ועיון בבעיות שהוא מעלה, העשויות לעניין גם אותו, או לעורר אותו לעיין בהן.

 

"יתרונה של המסה בהיותה צורה חופשית מאוד המאפשרת גיוון רב בהבעה. היא יכולה להיות אישית מאוד ולשתף את הקורא בעולם פנימי, שכאשר הוא עולם עשיר או שנון או מרתק - הוא מעשיר את עולמו של הקורא". ליטוין מציינת כי הכתיבה המסאית נובעת מגורמים רבים. "לפעמים מצטלצלת באזני שורה שהיא המפתח למה שאני רוצה לומר," היא מבארת. "לפעמים מעסיק אותי נושא מסוים שאני מעיינת בו, חוקרת אותו ומגיבה עליו תגובה אישית, לפעמים הכתיבה היא תוצאה של התנגדות למשהו שקורה בסביבתי".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתן שחם. זוכה פרס ישראל
צילום: נתן פורגייס
לאתר ההטבות
מומלצים