פרי גליל: מתגבש פתרון חלופי למשבר במפעל
התמ"ת גיבש מסלול מענקים חדש שיתגמל רוכשי מפעלים על סף פשיטת רגל, לפי מספר העובדים בהם. בהתאם לו, בעלי פרי גליל שנקלע לקשיים, יקבל 10 מיליון שקל. יו"ר ועדת הכספים גפני עצר בינתיים את תהליך אישור הצעת החוק שהייתה אמורה להבטיח לבעלים מענק של 18 מיליון שקל
מסתמן פתרון שיאפשר את מתן המענק הממשלתי שהובטח למפעל פרי הגליל וימנע את הצורך בהסדרתו בחקיקה. סביב המענק שהובטח נסובה פרשת סגירתו ופתיחתו מחדש של המפעל . הפתרון המתגבש מוגדר בוועדת הכספים כ"מסלול חדש ויצירתי" במסלולי המענקים שבחוק לעידוד השקעות הון, שיהיה מיועד ליזמים שרכשו מפעל מכונס נכסים או שהיה על סף פשיטת רגל.
כתבות נוספות אודות המשבר בפרי גליל :
- גפני: לא התחייבתי להשיג משהו לפרי הגליל
- בעלי פרי גליל הסכים לחדש את פעילות המפעל
- חבל הצלה לפרי גליל: "מקווים שזו פעם אחרונה"
לפי המתווה המוצע, יקבלו היזמים תשלום עבור כל עובד של העסק שהם ימשיכו להעסיק במפעל המשוקם. לפי המסלול הזה, בחישוב מספר העובדים שמעסיק פרי הגליל, המענק המגיע לו יהיה לפחות כ-10 מיליון שקל. סכום זה אמנם נמוך מהמענק שהובטח ליזם במסלול של עידוד השקעות (כ-18 מיליון שקל), אבל יהיה גבוה מהמענק לפי מסלול התעסוקה שעומד על כ-9 מיליון שקל.
המתווה התגבש במשרד התמ"ת לקראת סוף השבוע שעבר. הוא מקובל בעיקרון על יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני, המתווך במשבר שהביא לסגירת המפעל לפני 10 ימים.
לפיכך, גפני לא הגיש היום (א') את הצעת החוק של חברי הוועדה לאישור ועדת השרים לחקיקה, כפי שהחליט בראשית השבוע שעבר, כדי לשכנע את בעל המפעל אושיק אפרים לחדש זמנית את העבודה.
לא מכבר, הבעלים של פרי הגליל היה מוכן להתפשר על מסלול זה על פי הצעת ח"כ עמיר פרץ (עבודה), אבל התברר שהוא לא אפשרי כי הוא דחה בעבר את החלופה כששר התמ"ת הקודם בנימין בן אליעזר העמיד לפניו את הברירה בין מסלול ההשקעות למסלול התעסוקה.
השר בן אליעזר הבטיח לו את מענק ההשקעות הגדול בניגוד לתנאי שבחוק המזכה בו רק מפעל שמייצא לפחות 25% מתוצרתו. פרי הגליל לא מייצא כמות זו ובן אליעזר קיווה לוותר לו על תנאי זה בהחלטת ממשלה או בחוק מיוחד. אלא שהוא הוחלף בעקבות פירוק מפלגת העבודה והמשרד לא כיבד את הבטחתו. כך החל המשבר שהביא לסגירת המפעל, כשלא הועילה התערבות ועדת הכספים לטובתו.
יו"ר הוועדה גפני אמנם החתים את חברי הוועדה על הצעת חוק פרטית שתסדיר את המענק, אבל האוצר הודיע שיטרפד אותה בגלל השלכות הרוחב שלה. לפי ההצעה, מפעל בפריפריה יזכה במענק השקעות גם אם הוא לא מייצא את מכסת ה-25%. האוצר טען כי עלות החוק תגיע לעשרות אם לא למאות מיליוני שקלים לכל המפעלים שבפריפריה.
אבל אחרי סגירת המפעל חידש גפני את לחציו וגייס לעזרתו את ראש הממשלה נתניהו. הוא הודיע שיעלה את הצעת החוק לוועדת השרים בראשית שבוע זה ונתניהו נענה לבקשתו לפנות לשרי האוצר והתמ"ת שלפחות לא יכשילו את החוק בוועדת השרים, אם לא ימצאו פתרון אחר. נראה שהתערבות ראש הממשלה הניעה את משרד התמ"ת, שמרכז ההשקעות פועל בתחומו, לגבש את מתווה המסלול החדש שאין לו השלכות רוחב.
גפני מצדו החליט לעכב בינתיים את הליכי החקיקה של הוועדה עד הגיבוש הסופי של המסלול והסכמת בעלי פרי הגליל. ביום ג' שעבר הוא עוד הזהיר כי המשבר טרם חלף ועם זאת קיווה כי החוק שלו יעבור השבוע בתמיכת הממשלה לפחות בקריאה טרומית. "זו תהיה פריצת דרך ועלייה על דרך המלך, ואני אצא מעורי כדי שיתקבל", אמר לוועדה. אבל כשנוכח לקראת סוף השבוע כי הלחצים עשויים להשיג את מטרתם בדרך אחרת, הוא הסכים להמתין ולראות מה ילד יום ובינתיים לא לגנוז את השוט של הצעת החוק.