הפגישה: נתניהו ידרוש תוכנית לפעולה מול איראן
לקראת פגישת אובמה-נתניהו, בירושלים מרוצים מהעובדה שהנשיא האמריקני הדגיש בנאומו באיפא"ק את האפשרות להשתמש בדרכים צבאיות כדי לטפל בתוכנית הגרעין האיראנית. מנגד, אובמה יבקש להפסיק את הדיון התקשורתי על תקיפה
אחרי הנאום שבו אמר נשיא ארצות-הברית, ברק אובמה, לאזרחי ישראל לסמוך עליו - הוא ייפגש הערב (יום ב') עם ראש הממשלה, בנימין נתניהו, בבית הלבן בוושינגטון. בירושלים מצפים להגיע להבנות שקטות עם ארצות-הברית, שלא אמורות להתפרסם בפומבי. נתניהו מעוניין לשמוע מאובמה, מעבר להתחייבות הפומבית שהציג בנאומו בוועידת איפא"ק, תוכניות מפורטות יותר לפעולה מול איראן.
שבוע מדיני בוושינגטון - עדכונים אחרונים:
רומני: אם אובמה ייבחר שוב, איראן תשיג גרעין
"איראן ביצעה ניסוי גרעיני בצפון קוריאה ב-2010" פרס נפגש עם אובמה: "הלך יותר רחוק מכל נשיא" אובמה על איראן: לא אסיר אף אופציה מהשולחן פרס באיפא"ק: איראן היא מרכז הטרור העולמי
בירושלים מרוצים מאוד מהעובדה שאובמה הדגיש בנאומו באיפא"ק את האפשרות להשתמש בדרכים צבאיות כדי לטפל בתוכנית הגרעין האיראנית - אם הסנקציות לא ישפיעו על השלטון בטהרן. הנשיא האמריקני הדגיש את מחויבותה של ארה"ב ושלו עצמו לשמור על ביטחונה של ישראל ולהגן עליה מפני כל איום. "אני לא אהסס להשתמש בכוח כדי להגן על ישראל ועל האינטרסים שלה".
גורמים מדיניים בירושלים אמרו ל-ynet לפני נאום אובמה כי "אם הוא ינסה
לעמעם את המסרים, זו תהיה בעיה מבחינת ישראל. ככל שנאומו ברור יותר, כך תגבר בישראל ההבנה כי ניתן לפעול בדרכים שהן לא צבאיות".
בצד האמריקני, אובמה ימשיך לבקש מישראל להוריד את גובה הלהבות ולהפסיק את הדיון התקשורתי על תקיפה אפשרית באיראן. הנשיא האמריקני ינסה לשכנע את ראש הממשלה לאפשר לקמפיין הסנקציות הבינלאומי נגד איראן להתנהל תוך דממה תקשורתית, כדי שיישא פירות - אולי כבר בשבועות הקרובים.
הממשל האמריקני מקווה שהלחץ הבינלאומי יביא את איראן לשולחן המשא-ומתן בלי תנאים מוקדמים, עוד לפני הפעלת חוק הסנקציות על עסקאות נפט באמצעות הבנק המרכזי, שייכנסו לתוקף בארצות הברית ובאיחוד האירופי בסוף חודש יוני. אובמה ינסה לשכנע את ראש הממשלה שהתקפה ישראלית מוקדמת תחבל במאמץ האמריקני המתקרב לשיאו של חרם עולמי על איראן.
בנאומו אתמול מול חברי איפא"ק אמר אובמה כי הכותרות המלחמתיות שיוצאות מירושלים גורמות לעליית מחירי הדלק ותורמות לכלכלה האיראנית ולפרויקט הגרעין שלה. בפגישה הוא יבהיר לנתניהו כי הוא מכיר בזכותה של ישראל להגן על עצמה, אבל ינסה לשכנע אותו שאין היגיון לפגוע בקואליציה הבינלאומית ובמשטר הסנקציות שהושגו במאמץ רב.
במהלך ביקורו בקנדה בימים האחרונים, אמר נתניהו כי הוא מצפה מארצות הברית להציג תנאים לפני שתיכנס למשא-ומתן עם איראן, אבל האמריקנים סבורים שצריך להגיש לאיראן סולם כדי שתוכל בעצמה "לרדת מהעץ שעליו טיפסה", בלי הכבדה נוספת מעבר לסנקציות.
גורם ישראלי בכיר אמר ל-ynet ששום ראש ממשלה לא יוכל להבטיח לנשיא האמריקני שישראל לא תתקוף את אתרי הגרעין באיראן. זאת, מכיוון שאובמה לא יוכל להבטיח תקיפה אמריקנית לפני סגירת חלון ההזדמנויות. "על הנושא הזה מדברים ברמזים, בקריצת עין, לא בהתחייבות", אמרו גורמים בוושינגטון והבהירו כי לשם כך דרוש אמון בין המנהיגים - לאו דווקא תחושה רווחת ביחסים בין נתניהו לאובמה.
אובמה משוכנע בצדקת הטיעונים שלו. "כשאנחנו מציגים את עמדתנו ואת
הגישה האסטרטגית שלנו, אנחנו מנסים לשים את כל הקלפים שלנו על השולחן, לתאר כיצד אנחנו חושבים על הנושאים. אנחנו מנסים לגבות אותם בעובדות. אנחנו משווים את ההערכות שלהם ושלנו ואיפה הפערים. אנחנו מנסים לצמצם את הפערים. אנחנו מנסים להבליט את הרצינות שבה ארה"ב מתייחסת לנושא", אמר אובמה בראיון לשבועון "אטלנטיק". "אני חושב שאהוד ברק מבין את זה. אני מקווה שראש הממשלה נתניהו יבין כשהוא יראה אותי".
Read this article in English