אכזבה פלסטינית: "אובמה רץ לבחירות בישראל"
נאום נשיא ארצות הברית באיפא"ק גרר ביקורת חריפה מצד בכירי הרשות. "הצהרותיו מאכזבות, היה ברור שמדובר בנאום בחירות", תקפה עשראווי. עריקאת הדגיש: הנושא המרכזי אינו איראן
"הפלסטינים תוהים אם נשיא ארצות הברית רץ לבחירות בארצו או בישראל", זוהי תמצית התגובות המאוכזבות שנשמעו הבוקר (יום ב') לנאומו של ברק אובמה באיפא"ק מפי הנהגת הרשות הפלסטינית. זו הביטה אמש בנשיא האמריקני מגן על מעמדו כ"נשיא שעשה הכי הרבה למען ישראל", והתעוררה ליום נוסף של דיונים מדיניים שיעסקו באיראן ולא בתהליך השלום.
עוד בערוץ החדשות:
"ההצהרות של הנשיא אובמה אינן רק מאכזבות, אלא גם חסרות חזון לעתיד השלום", אמרה חברת הוועד הפועל של אש"ף, חנאן עשראווי. לדבריה, "היה ברור לכול שנאומו של אובמה היה נאום בחירות".
בתדרוך לעיתונאים שקיימה ברמאללה, תקפה עשראווי בציניות את הנאום והביעה ספק באשר ליכולת האמריקנית לתווך בין ישראל לפלסטינים, "בשעה שהממשל בוושינגטון עושה הכול כדי לרצות את ישראל".
עשראווי התייחסה גם לסוגיה האיראנית והביעה את דאגתה בנוגע לשיח שמתנהל בעניין בין ישראל לארצות הברית. "השפה הדומיננטית עכשיו היא איום ואלימות, וזה רציני ביותר, משום שהאזור הזה היה חשוף בעבר למלחמות רבות. קל מאוד להתחיל הרפתקה צבאית כאן, אך קשה מאוד להכיל אותה". לדבריה, השלכות של מהלך צבאי כזה יכולות להיות הרסניות.
גם ראש צוות המשא ומתן הפלסטיני, סאאב עריקאת, התייחס להתפתחויות המדיניות לקראת פסגת אובמה-נתניהו, והבהיר כי אין לשניים אפשרות להתעלם מהנושא הפלסטיני. בראיון לעיתון "אל-איאם", הדגיש עריקאת כי סיום הכיבוש הישראלי בשטחים הערביים הוא המפתח לשלום וליציבות באזור. "ללא קשר לתוכן השיחה בין נתניהו לאובמה, נושא השלום ופתרון שתי המדינות יישאר הנושא המרכזי שיש לדון בו כדי להשיג שלום ויציבות באזור", אמר, תוך שהוא רומז לדיווחים כי הנושא האיראני יעמוד במוקד המפגש.
"איני סבור כי קיים אדם רציני שיכול לדבר על שלום ויציבות באזור מבלי לדבר על סיום הכיבוש הישראלי בשטחים הערביים" , הוסיף עריקאת. "כבר ראינו מה קרה בעיראק ומה קרה באפגניסטן ובמקומות נוספים. המפתח לשלום וליציבות הוא סיום הכיבוש הישראלי, ואין ספק שהתעלמות מנושא זה משמעותה ערעור השלום והיציבות באזור".
בדבריה, התייחסה עשראווי גם לאיגרת שעתידה להעביר הרשות הפלסטינית לידי ישראל. לדבריה, זו תסכם את כל המאמצים שנעשו בעשורים האחרונים להגיע לשלום בין שני הצדדים ותהווה "מאמץ אחרון של אבו מאזן לחדש את תהליך
השלום".
על פי עשראווי, אם האיגרת לא תזכה למענה, אש"ף יבחן ויגדיר מחדש את היחסים בין שני הצדדים. היא הבהירה כי כל החלטות בעניין ההסכמים שנחתמו ובנוגע לשיתוף הפעולה הביטחוני ייבחנו כך שיועילו לפלסטינים ולא רק לישראל, כפי שהם עכשיו, כהגדרתה.
Read this article in English