הסגל הזוטר התאהב ברעיון השביתה
מדוע פתח הסגל הזוטר בשביתה לאחר שכבר הושגו הבנות משמעותיות במשא ומתן? התנהגות זו מוכיחה שלא טובת הסטודנטים עומדת לנגד עיניהם
נציגי הסגל הזוטר שכחו את המטרה לשמה הם נשלחו. הם התאהבו ברעיון השביתה ובמקום לדאוג לאלפי חברי הסגל, שאותם הם מתיימרים לייצג, הם עושים בדיוק ההיפך: זורקים לפח הישגים משמעותיים שהושגו בעמל רב במשך חודשים רבים של משא ומתן.
כבר לפני מספר שבועות הגיע ועד ראשי האוניברסטאות לסיכום עם הסגל הזוטר על תוספות שכר. הפתרונות עליהם סוכם נמצאים בימים אלה בבחינה של הממונה על השכר במשרד האוצר מול הסגל הזוטר, בדומה לכל הסכם שכר במשק. גם בנושא הביטחון התעסוקתי הושגה בשבועות האחרונים התקדמות משמעותית ביותר וניתנו מענים ראויים והוגנים לצרכים השונים שהועלו על-ידי הארגון.
עוד בערוץ הדעות של ynet:
חרדים, עזבו את הלסביות וההומואים / רועי לחמנוביץ'
מה מפחיד את שלום עכשיו בסיורים בחברון? / אורלי שרגא
הבנות אלה הושגו בנוסף להסכם הקיבוצי שנחתם ב-2008 במסגרתו הוסדרו כל התנאים הסוציאליים של העובדים ואף ניתנו העלאות שכר של בין 20 ל-30 אחוזים. הסגל האקדמי הזוטר כולל תחתיו קבוצות שונות זו מזו של "מורים" באקדמיה: מאסטרנטים ודוקטורנטים, עמיתי הוראה ומורים מן החוץ.
המאסטרנטים, והדוקטורנטים, הם סטודנטים הלומדים לתואר שני ושלישי, ליבת המחקר והעתודה המדעית של האוניברסיטאות, העוסקים רוב זמנם בלמידה ובמחקר. משרת ההוראה באוניברסיטאות עבורם היא הכנסה זמנית המסייעת בידיהם לקיים עצמם בתקופת לימודיהם הקצובה. עם סיום הלימודים הם יעזבו את האוניברסיטאות כבעלי תארים מתקדמים, ייהנו מאפשרויות תעסוקה איכותיות יותר בשוק העבודה, או יקלטו באקדמיה על בסיס מצוינות מחקרית.
המורים מן החוץ הם אלו שעיקר עיסוקם מחוץ לאקדמיה. מדובר בעורכי דין, מהנדסים, רואי חשבון ושאר מקצועות חופשיים המשתכרים מעל 15,000 שקלים לחודש והבאים ללמד באוניברסיטה כעיסוק נוסף מתוך עניין בהוראה או בהכרה אקדמית.
יש הסכמות, צריך רק לחתום
הקבוצה השלישית והקטנה (פחות מ- 15%) הם עמיתי ההוראה, המובילים את המאבק הנוכחי. מדובר בעובדים המרוויחים כ-500 שקלים לשעת הוראה. על אלו מתווספות כמובן כל הזכויות הסוציאליות וכן קרן נסיעות לכנסים בחו"ל (קרן קשרי מדע) של עד 1,250 דולר, צבירת שבתון וקרן השתלמות. הם מקבלים שכר שנתי של 12 חודשים עבור הוראה של שני סמסטרים המתפרסת על פני 8 חודשים בלבד. הם מלמדים רק 10 שעות בשבוע במשך 15 שבועות עבור משכורת שנתית מלאה, וחלקם אף מלמדים במספר מוסדות ומשתכרים מספר משכורות.
בחודשים האחרונים התנהל מו"מ מעמיק עם נציגי הסגל הזוטר מתוך רצון אמיתי למצוא פתרונות לסוגיות שהועלו. למרות ההטרוגניות בסגל הזוטר, הושגו הבנות בנוגע לתוספות השכר שדרש הסגל הנמצאות כיום על שולחנו של הממונה על השכר. בנוסף, הושגו הבנות בנוגע להארכת תקופת ההתחייבות של האוניברסיטה כלפי מי שנמצא במסלול לדוקטורט, מהעסקה סמסטריאלית לאפשרות העסקה לשנתיים ושנתיים נוספות, יצירת מנגנון של ביטחון תעסוקתי ארוך טווח לעמיתי הוראה הנמצאים במערכת, כפונקציה של משך העסקתם. כמו כן הושג פתרון עבור קבוצה של עשרות חברי סגל זוטר, שעבדו במוסדות במהלך "העשור האבוד" של קיצוצים והקפאות במערכת ההשכלה הגבוהה, אשר במסגרתו הם זוכים לחוזים ללא הגבלת זמן ועוד.
בשורה התחתונה, רוב רובן של דרישות הסגל הזוטר נענו בחיוב. אך למרבה הצער, נדמה כאילו מראש, ביקשו נציגי הסגל הזוטר לעשות הכל על מנת להביא להשבתה תוך פגיעה ממשית בסטודנטים. והם אכן שבתו בתחילת השנה ובהמשך למרות שבה בעת המשיך להתקיים מו"מ ענייני ומפורט ביותר. גם עתה, כאשר כבר הושגו הבנות והישגים משמעותיים ביותר הם בחרו בנשק השביתה. לנוכח התנהלות זו לא נותר אלא לתהות - האם המשיכה הבלתי מובנת לנשק השביתה היא זו שמניעה אותם?
התנהגות זו מצד נציגי הארגון מוכיחה שלא טובת כלל חברי הסגל הזוטר עומדת לנגד עיניהם וכמובן שלא טובת הסטודנטים ומערכת ההשכלה הגבוהה. אם נציגי הסגל הזוטר באמת ובתמים מעוניינים בפתרון ראוי והוגן, אזי הוא כבר הושג וניתן לחתום עליו מיד. זאת על מנת שהתינוק לא יישפך עם המים.
פרופ' רבקה כרמי, יו"ר ועד ראשי האוניברסיטאות
גולשים מוזמנים להציע טורים במייל הבא: opinions@y-i.co.il