שתף קטע נבחר
 

צמצום פערי שכר הנשים תלוי בגישה לכסף

אחד המפתחות לצמצום פערי השכר בין גברים ונשים ולהקטנת הסיכון הכלכלי בקרב נשים, טמון בשינוי הגישה הרווחת כלפי הכסף וההתנהלות הכלכלית. הכיוון: שליטה בכסף ושאיפה לעצמאות כלכלית

בעשורים האחרונים נוכחנו לראות את כוחן של נשים המנהלות ביד רמה בנקים, משרדי ממשלה ועוד, אך כאשר מסתכלים על העובדות בשטח אנו רואים כי עדיין קיימים פערי שכר בין גברים לנשים, וכי נשים נמצאות בסיכון כלכלי גבוה יותר.

 

 

כמי שמלווה משפחות רבות בתהליך של שינוי כלכלי, אני עד מידי יום להבדלים בין נשים לגברים בנוגע לכסף. בתהליכים אלו אני רואה כיצד שינוי דפוסי החשיבה אודות כסף יכול לסייע לנשים רבות להרוויח יותר, להתנהל נכון יותר עם הכסף וליצור לעצמן עצמאות כלכלית אמיתית.

 

למה נשים מרוויחות פחות?

הבעיה הכלכלית של נשים מתחילה משוק העבודה, בו נשים מרוויחות בממוצע פחות מגברים וההגנה הפנסיונית שלהן פחותה ביחס לזו של הגברים, למרות תרומתן החשובה לכל מקום עבודה. בשנים האחרונות ישנה מגמה חיובית של צמצום הפער אבל היא אינה מספיקה עדיין.

 

בבואנו לחקור מדוע נשים מרוויחות פחות, עלינו לנסות תחילה לברר האם הבדלי השכר נובעים מבחירה מודעת של נשים, המעדיפות לשים את הקרירה במקום שני למשפחה, או מתוך החינוך, התרבות ומבנה שוק העבודה.

 

מחקרים על תחומי העיסוק של נשים מצביעים על כך שלמעלה מ-35% מהנשים עוסקות במקצועות הבריאות, הרווחה, החינוך והסיעוד. יש שיאמרו שנשים מעדיפות לשים את הקריירה במקום שני למשפחה, ולכן בוחרות במקצועות שבהם שעות העבודה גמישות, והמשכורת הנמוכה נגזרת מכך.

 

מנגד, יש הטוענים שנשים פונות למקצועות אלו משום שמילדות אנו נחשפים לחלוקה בין מקצועות גבריים ונשיים, ומפנימים אותה. בעוד שהגברים מחונכים להשיג עבודות בעלות פוטנציאל הכנסה גבוה, הנשים מחונכות לבחור מקצועות שבהם יביעו נתינה, גם אם התמורה בהם פחותה.

 

גם כאשר גבר ואישה חולקים את אותו ידע, ניסיון וכישורים ומתחרים על אותו תפקיד, קיים הבדל בין נשים וגברים מבחינת דרישות השכר. מראיינים רבים מעידים שציפיות השכר של נשים נמוכות מציפיות השכר של גברים השווים להן ברמתם, והפער לרעת הנשים אף מחריף כאשר מדובר באמהות לילדים קטנים.

 

נשים בעלות עסק עצמאי, מתקשות לעיתים לנקוב את המחיר שמגיע להן ולהיות אסרטיביות וחד משמעיות בגבייה, בשיעור גבוה משמעותית משל גברים עצמאיים.

 

מכיוון שהעיסוק בכסף ודרישת התשלום יוצרים חוסר נעימות, נשים מוכנות יותר לעשות עסקאות שאין בצידן רווח כמו עסקאות ברטר, לא לדרוש בתוקף את הכסף שמגיע להן, להתפשר בתמחור שירותיהן ועוד. כתוצאה מכך, גם כשהן הבוס, הן מקבלות פחות כסף מגברים.

 

נשים בסכנה כלכלית

הפערים ברמות ההכנסה בין נשים וגברים יוצרים סכנה אמיתית למצבן הכלכלי של נשים, כיוון שעליהם נוספים חוסר רציפות תעסוקתית ובהפרשות לפנסיה, כמו למשל בתקופות שלאחר לידת הילדים. כאשר מוסיפים למשוואה את תוחלת החיים הארוכה יותר של נשים, ואת גיל הפרישה המוקדם שלהן, נוצר מצב שבו נשים רבות חוסכות מעט מדי לפנסיה שלהן.

 

לאחר הפרישה הן מקבלות סכומים מזעריים מהם יהיה עליהן להתקיים למשך שנים ארוכות, במידה ואין להן הכנסות נוספות או עצמאות כלכלית. במצב זה, נשים מבוגרות חשופות יותר לקשיים כלכליים אם אין להן בן זוג שמקבל גם הוא קצבת פנסיה, או במקרה בו בן הזוג נפטר.

 

במשפחה הישראלית המסורתית מצפים מהאמא לסיים את עבודתה ולהתחיל "משמרת שנייה" שבה היא אחראית על הבית והילדים. הערך הכלכלי של העבודה "במשמרת השנייה" לא נלקח בחשבון, ולא מוגן הן במקרה של אובדן כושר עבודה, שבו הפיצוי מוגבל להכנסה מהעבודה, והן בזכויות הפנסיוניות שאינן מכסות את עלויותיו.

 

לגברים ולנשים יש גישות שונות כלפי הכנסותיהם. בעוד שבהכללה, גברים רואים בכסף דרך להשגת נכסים, עוצמה וכוח ולכן שואפים להשיג ממנו יותר ככל האפשר, ישנן נשים שרואות בו אמצעי להשגת בטחון, בית ותנאים למשפחה ומתייחסות אליו כאל כח משחית ושלילי שנדרש רק במידה הרצויה.

 

גם בנוגע להוצאות, נשים וגברים חושבים אחרת. בעוד שאצל גברים הקניה היא לרוב תכליתית, חלק מהנשים רואות בקניה כבילוי והנאה. כתוצאה מכך, נשים שאוחזות בשתי הגישות הללו מרוויחות פחות ומוציאות יותר, והסיכוי שלהן להכנס לסחרור כלכלי ולחובות גדול יותר.

 

הכח לצמצום הפערים

כדי שנשים יצליחו לצמצם את הפער הכלכלי בינן לבין הגברים, עליהן לשנות את אופן החשיבה אודות כסף ולנצל את היכולת המופלאה שלהן לנהל תקציב ולקבל ייעוץ והדרכה.

 

אחד היתרונות של נשים הוא הנכונות והפתיחות שלהן לקבל ייעוץ והדרכה בתחום הכלכלי. הפתיחות והנכונות ללמוד שלא מתוך אגו, מאפשרת לנשים אלו להוביל את המשפחות לתהליכים שמשפרים בצורה נכרת את מצבה של המשפחה ויוצרים עבורה הזדמנות. מניסיוננו ביבולים, בכ-40% מהמשפחות שפונות לייעוץ כלכלי, הנשים הן אלו שמנהלות את התקציב בעצמן, וב-25% ביחד עם בן הזוג, כשהן דומיננטיות יותר.

 

כאשר יותר ויותר נשים יקחו את העתיד הכלכלי של המשפחה לידיים שלהן, ויעברו מהשלב שבו הן מחלקות את התקציב בין הסעיפים השונים, לשלב שבו המשפחה מתחילה ליצור לעצמה עצמאות כלכלית, הן ישתחררו מהתלות בשוק העבודה ויצליחו לשמור על רמת חייהן גם לאחר הפרישה.

 

התנהלות נכונה עם התקציב יכולה לגרום לנשים להתיידד עם הכסף ולהבין שהשליטה בו ורכישת ידע פיננסי חיוניים לכל אישה שרוצה להגדיל את עצמאותה. לאחר שישנו את הגישה כלפי הכסף יוכלו הנשים הללו לדרוש את המגיע להן בבואן לראיון עבודה, כשמתאפשר קידום, או כאשר הן מציעות את שירותי ומוצרי העסק העצמאי שלהן.

 

הכותב הוא מנכ"ל חברת "יבולים " המתמחה באימון וייעוץ כלכלי למשפחות ולעסקים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הבעיה מתעצמת בגיל הפרישה
צילום: ablestock
מומלצים