צבעונית ומתוקה: עוגת תות-לימון
השילוב בין מתוק לחמוץ יכול להניב מנות נפלאות כמו שמוכיחה רותי קינן עם עוגת תותים ולימון, רגע לפני שהתותים נעלמים מהחנויות וחוזרים לתרדמת הקיץ שלהם
תות הוא אחד הפירות (המדקדקים יציינו שהוא בעצם ירק, אבל כולם יכלילו אותו בסלסלת הפרי) האהובים עלי ביותר, אם לא ה-. אולם לא די בכך שמחירי התות השנה מסרבים להתמתן, חלק ניכר מהרכישות שלי גם הוליד אכזבה מרה: תותים תפלים, נוקשים, שכאילו מתעקשים להחזיר לעצמם את התואר ירק בכל מחיר (גם אם הוא גבוה!).
עוד תותים בערוץ האוכל:
- ביס אדום: 2 מתכונים עם תותים מקומיים
קצרה בזמן: סטרוברי שורט קייק
מ-3 יוצא אחד: מיני פבלובה עם קרם לימון ותותים
מתוך העיקרון המקודש ש"אוכל לא זורקים" (ושלצערי, אני חורגת ממנו חדשות לבקרים), יש לי כמה דרכים מתוחכמות לעשות שימוש בתותים שסר חנם: אם יש לי כמות נכבדה מהם וגם כמה שעות פנויות, אני מכינה מהם מרקחת נהדרת. אם יש פחות תותים ופנאי, אני מכניסה אותם לבלנדר עם קצת (או הרבה) סוכר והופכת אותם למחית. במטבח הצרפתי קוראים למחיות ממותקות כגון אלה "קוּלי"- רוטב פירות מתוק, שמשמח מאוד כל קינוח, גלידה או עוגה. במקרה של תות הוא מצטיין גם בצבע ארגמן משגע, קישוט מקסים לכל הנ"ל.
מה שנחמד הוא שאפשר להשתמש בקולי מיד ואפשר גם להקפיא ולהפשיר בעת הצורך. כדי לזרז את ההפשרה אני נוהגת לפעמים לחמם את הקולי בסיר קטן ולהניח לו לרתוח דקה או שתיים ומתקבל רוטב חם, מעולה לקינוחים חורפיים.
אז כמו שכבר הבנתם, התותים שהכזיבו גם הפעם מצאו את עצמם משנים מצב צבירה בבלנדר, ומיועדים להגשה כקולי לצד עוגה בחושה שבדיוק התכוונתי להכין. אלא שברגע האחרון החלטתי להכליל חלק מהמחית גם בתערובת העוגה עצמה. וזה יצא כל כך מוצלח שהחלטתי להקדיש למתכון המשולב מקום של כבוד בפנתיאון העוגות הפרטי שלי וכמובן לשתף.
הערה חשובה: עדיף לאפות את העוגה יום לפני שמתכוונים להגיש משום שביום האפייה היא נוטה להתפורר.
עוגת תות-לימון
המרכיבים:
300 גרם תותים
1/3 1 כוסות סוכר
מיץ וקליפה מגוררת מ-1/2 לימון
150 גרם חמאה
3 ביצים
1/2 1 כוסות קמח
1 כפית אבקת אפייה
100 גרם שקדים טחונים
50 גרם שקדים פרוסים
להגשה:
תותים יפים
אופן ההכנה:
- מחממים את התנור לחום נמוך (160 מעלות). משמנים 2 תבניות כיכר מוארכות או מרפדים אותן בנייר אפייה.
- מרסקים את התותים עם 1/4 כוס מהסוכר. מפרישים חצי מהתערובת ושומרים אותה במקרר. לחצי השני מוסיפים את המיץ וקליפת הלימון ומערבבים.
- טורפים את החמאה עם הסוכר שנותר. מוסיפים את הביצים, אחת אחרי השנייה, וטורפים היטב. את תערובת התותים וממשיכים לטרוף עד שמתקבלת תערובת אחידה.
- מערבבים את הקמח עם אבקת האפייה והשקדים הטחונים. מוסיפים אותם לבלילה וטורפים עד שמתאחד. מעבירים לשתי התבניות, מיישרים וזורים למעלה את השקדים הפרוסים.
- אופים 20 דקות בחום נמוך. מגבירים את החום לבינוני (180 מעלות) ואופים כ-20 דקות נוספות או עד שקיסם המוחדר למרכז העוגה יוצא נקי. מוציאים מהתנור ומצננים היטב.
- מגישים עם תותים טריים ומחית התות הממותקת שנותרה.
עוגת תות-לימון
צילום: ירון ברנר
מומלצים