שתף קטע נבחר

 

בטבע כל יום פורים: תחפושות של פרחים וצמחים

סחלב נטול צוף שמתחזה לזמזומית מפנקת, צמח טורף שמפתה מאביקים תמימים והסחלב שמתעתע בכולם. אם חשבתם שתחפושות הילדים ברחובות הם דבר מקורי, חכו עד שתשמעו מה מתרחש בטבע. "בעולם הצמחי זה צורך קיומי בסיסי"

לא רק בני האדם אוהבים להחליף דמויות ולעטות על עצמם תחפושות, מתברר שגם הטבע, שפורח כעת במלאו עוזו, אוהב להתחפש בתקופה זו. "ביערות קק"ל ובכלל יש המוני צמחים שמתחפשים", מספרת ד"ר ענת מדמוני, יערנית ובוטנאית בקק"ל. "חלקם עושים זאת על מנת להתגונן מפני מזיקים וחלקם על מנת להתרבות ולהמשיך להתקיים".

 

ד"ר יריב מליחי, אקולוג מחוז מרכז של רשות הטבע והגנים, מסביר כי התופעה שמתרחשת בקרב חרקים וצמחים, נקראת חקיינות. "למעשה מדובר בהתחזו. באורגניזם אחד שמחקה אורגניזם אחר", הוא מפרט. "אנחנו תמיד רואים בשקר והתחזות כדבר שלילי, אבל בעולם הצמחים זה צורך קיומי בסיסי".

 

הסיבה העיקרית לתופעה היא לצורכי רבייה. "צמחים שנמצאים במקום תלויים בחרקים, שמתפקדים כשליחים שמעבירים את את האבקנים לצמח אחר", אומר מליחי. "הם מחפשים דרכים למשוך אותם אליהם ומשקיעים בלהידמות לחרק או לצמח אחר, בצורה או בריח.

 

"כך למשל, הדבורנית הוא מין של סחלב, שמתחפש לדבורה נקבה ואפילו משחרר ריח כמו שלה כדי למשוך אליו דבורים זכרים", הוא מדגים. "הזכר מגיע וכשהוא מנסה להזדווג עם הפרח נדבקים אליו אבקנים, שאיתם הוא ממשיך לפרח אחר שגם איתו הוא מנסה להזדווג. באופן זה הוא מבצע האבקה". צמחים אחרים, דוגמת הלוף, מעדיפים לשחרר ריחות שפל פגרים כדי למשוך אליהם זבובים לצורכי האבקה. 

 

דבורנית צהובה. מתחפשת לדבורה (צילום: ניסים פרימו) (צילום: ניסים פרימו)
דבורנית צהובה. מתחפשת לדבורה(צילום: ניסים פרימו)

 

תופעת החקיינות מתרחשת בקרב צמחים טורפים, דוגמת הדיונאה, לצורכי מזון. צמחים אחרים משתמשים בחקיינות כדי להרחיק מהם טפילים שפוגעים בהם. "יש צמחים שמשחררים ריח שמושך צרעות טפיליות, כאשר הם מותקפים על ידי כנימות שניזונות מהעלים, ולמעשה מזעיקים לעזרה את האויבים של מי שמתקיף אותם", אומר מליחי. גם בקרב בעלי החיים אפשר למצוא את התופעה, למשל אצל זבובים שמתחפשים לדבורים כדי להטעות טורפים.

 

אך מתברר שההתחזות דורשת השקעת אנרגיה רבה, דבר שגובה מחיר אבולוציוני מהצמחים שעושים זאת. "על מנת שלפרח יהיו צורה וצבע מושכים, הוא משקיע מים, שמש ותוצרי פוטוסינתזה", מסביר מליחי. "ברגע שמתבצעים תהליכים פיוזילוגים בצמח שמאפשרים צבעים מרהיבים וריחות חזקים, הצמח צריך להשקיע יותר אנרגיה ולייצר פחות אבקנים למשל".

 

ממלכה שתופעת החקיינות נפוצה בה במיוחד, היא זו של הסחלבים. "הסחלבים כה יפים בעיננו מכיוון שהם מתחזים לחיות או לצמחים אחרים", מסביר מליחי. "מתוך 35 מיני סחלבים, רק שניים מציעים צוף. כל השאר רק דומים להם בצורתם וכך למעשה 'עובדים' על הדבורה. ברגע שהיא נוחתת עליהם, נדבקים אליה האבקנים והצמח עשה את שלו". 

 

עונת הפריחה שמתרחשת כעת היא התקופה הטובה ביותר לראות את הצמחים בתחפושת. אז כדי שתוכלו לצאת אל הטבע ולצפות בה, אספנו בסיוע קק"ל צמחים ופרחים שאוהבים להתחפש בטבע המקומי.

 

דבורנית – מתחפש לנקבת הדבורה

הדבורנית הוא פרח ממשפחת הסחלבים. וצורתו מזכירה נקבת דבורה. הפרח מגרה את החרק להזדווגות. כאשר זכר הדבורה רוצה להזדווג הוא רואה את פרח הדבורנית וטועה לחשוב כי היא הדבר האמיתי. באקט ההזדווגות נדבקים עליו גרגרי אבקה מהפרח. כאשר הוא ממשיך הלאה מפרח לפרח הוא בעצם מבצע האבקה בלי שיזכה בתגמול - צוף או אבקה.

 

דבורנית הדבורה (צילום: לימור אטיאס, באדיבות קק"ל) (צילום: לימור אטיאס, באדיבות קק
דבורנית הדבורה(צילום: לימור אטיאס, באדיבות קק"ל)

 

טופח גדול ובקיה מצויה – מתחפשים לזחל ארסי

שני צמחים בעלי נקודות אדומות חומות, שמתחפשים לזחלי פרפר ארסי כדי להרחיק טורפים פוטנציאליים שנוהגים לכרסם בהם.

 

טופח פרח (צילום: מיכאל חורי, באדיבות קק"ל) (צילום: מיכאל חורי, באדיבות קק
טופח פרח(צילום: מיכאל חורי, באדיבות קק"ל)

 

לוף ארצישראלי - ריח של פירות רקובים

תפרחת הלוף, שמזכירה ריח של פירות רקובים תוססים, מושכת אליה מאביקים – זבובים נמשכים לריח, נלכדים בצמח, מאביקים אותו ואז יוצאים לחופשי.

 

לוף ארצישראלי (צילום: לימור אטיאס, באדיבות קק"ל) (צילום: לימור אטיאס, באדיבות קק
לוף ארצישראלי(צילום: לימור אטיאס, באדיבות קק"ל)

 

דיונאה – טורף בתחפושת

הדיונאה היא צמח טורף, שצומח באדמות דלות למיניהן. מכיוון שהיא לא מסוגלת להשיג את המלחים והחומרים הדרושים לה מהאדמה, היא הפכה במהלך האבולוציה לטורף. הדיוניאה משלימה את אספקת החנקן שלה על ידי עיכול חלבוני הגוף של חרקים ובעלי חיים קטנים. היא נראית כמו 2 אונות בצבע ירוק עז וכאשר באים מאביקים פוטנציאליים, נסגרת עליהם המלכודת והם נטרפים על ידי הצמח.

 

 

דיונאה (צילום: משתלת גבעת ברנר) (צילום: משתלת גבעת ברנר)
דיונאה(צילום: משתלת גבעת ברנר)

 

גזר קיפח – זבוב בכאילו

במרכז התפרחת של הגזר יש נקודה שחורה של פרחים שהתנוונו. הנקודה דומה לזבוב ובעצם מאותתת לשאר הזבובים כי זה מקום מוצלח להיות בו לצורך מזון. באופן זה מושך הגזר מאביקים נוספים.

 

גזר קיפח (צילום: באדיבות קק"ל) (צילום: באדיבות קק
גזר קיפח(צילום: באדיבות קק"ל)

 

סחלב מצויר – צבעים דומים לזמזומית

הסחלב המצויר דומה מאוד בצבעים ובמראה, לפרח אחר בשם זמזומית מצויה. אך בעוד שהזמזומית מציעה לחרקים צוף רב - הסחלב לא מספק להם תגמול כלל, שכן הוא לא מכיל צוף.

 

סחלב מצוייר (צילום: מיכאל חורי) (צילום: מיכאל חורי)
סחלב מצוייר(צילום: מיכאל חורי)

 

סחלבן החורש – מתחזה ללוטם מרווני

מין אחר של סחלב דומה בצבעיו ללוטם מרווני וכך מושך אליו מאביקים. אך בעוד שהתגמול שמקבלים מאביקי הלוטם הוא אבקה, במקרה של הסחלבן המאביקים המרומים לא מקבלים שום דבר. 

 

השפתן – נראה כמו חור לינה של דבורים

עוד פרח ממשפחת הסחלבים הוא הסחלב השפתן, שמתחזה לחורי הלינה של דבורים היחידאיות שישנות בתוך החורים באדמה. הפרח בעל מראה מוזר של חור עמוק ומסתיים במעיין לשון ארוכה המשתלשלת מטה. הצבע האדום-שחור, הטמפרטורה הגבוהה של הפרח וצורת המנהרה גורמים לחרק לטעות ולחשוב כי ניצב לפניו חור שיכול לשמש אותו כלינה והגנה בזמן השינה מפני חרקים טורפים אחרים. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רוני קינג
דבורנית דינסמור. מתחזה לדבורה
צילום: רוני קינג
מומלצים