סחלב ביער חניתה: נא להצטייד בעיני נץ וסבלנות
יש להם שמות ציוריים, נדיר למצוא אותם בטבע ובימים אלו הם סוף סוף פורחים - מבצע בלשי בעקבות הסחלבים שביער חניתה בגליל המערבי. אולי קשה לאתר אבל כשמוצאים - שווה ביותר
אחד הפרחים שזוכה למבטי הערצה בשל יופיו ונדירותו הוא הסחלב. רבים מכירים את פרחי החממות העדינים או את הסחלבים שגדלים על גזעי עצים במזרח הרחוק, אך מעטים נחשפו לעובדה שישנם סחלבים שפורחים בארץ בסבך צמחייה ים-תיכונית ובצל עצי יער.
עוד טיול פריחה בערוץ התיירות:
- שמורת נוב מציגה: אירוס הביצות בתחפושת צהובה פריחת התורמוסים: חוויית טיול באולטרה-סגול פריחת הצבעונים: הולנד זה כאן ועכשיו
יש להם שמות ציוריים כגון: סחלב פרפרני, סחלב נקוד, סחלב שלוש השיניים, סחלב קדוש, סחלב איטלקי או סחלב אנטולי. בדרכם האצילית הם אינם צומחים בצפיפות ולא יוצרים מרבדים אלא ניצבים במפתיע בבדידות מזהרת, פורחים זמן קצר ונעלמים עד לשנה הבאה. אחד האזורים שבו ניתן לאתר את הפרחים המוגנים האלה הוא יער חניתה בגליל המערבי.
אל תצאו לדרך אלא אם אתם הרפתקנים, סקרנים, אוהבי טבע חסרי תקנה ומצוידים במדריך פרחים. החיפוש אחר הסחלבים גובל במבצע בלשי ונדרשות עיני נץ והרבה סבלנות כדי לאתרם וליהנות מיופים. ניסיונות האיתור דומים לחוויית הספארי באפריקה שבה נוסעים שעות עד שמאתרים נמר נדיר או לביאה עם גורים.
המסר עובר בין רכבי הספארי, כולם מתקבצים להביט בפלא והעיניים אינן שובעות. כך מרגישים כשלפתע תופסת את העין נקודת צבע שאינה כשאר הפרחים ביער. עונת הפריחה של הסחלבים מגיעה לאחר שהכלניות והרקפות נותנות את ההדרן ומפנות את הבמה לפריחה המבשרת את בוא האביב. הסחלבים פורחים מסוף פברואר ועד מרס וישנם שממשיכים גם באפריל ומאי.
פרח עם שם ציורי. סחלב שלוש השיניים (צילומים: רונית סבירסקי)
המרדף להצלת הסחלב
סיפורם של הסחלבים ביער חניתה כרוך בלא מעט דרמות. היער סבל במשך השנים משריפות ופגיעה קטלנית של כנימת המגן איצריית האורן בעצי האורן. אבל הקשה מכולם היה שלב ההרחבה של כביש שלומי-חניתה שבעקבותיו נכרתו עצי יער עתיקים, ביניהם חרובים רחבי נוף וברושים גבוהי צמרת.
שניים שנזעקו לבדוק את מידת הנזקים היו כליל אדר, יערן קק"ל בגליל המערבי, ומדריך הטיולים אופיר זוהר. הם יצאו לחפש את הסחלבים ומצאו חלק מהם על שפת הכביש החדש ביניהם מקבץ של דבורנית שחומה, סחלב נקוד, סחלב פרפרני ושפתן. הם הבינו שחלק מהם נדרס תחת שיני הדחפורים.
כליל אדר הסיק שהדרך היחידה למנוע את המשך הנזק תהיה ביצירת מערך הגנה לסחלבים. הוא החליט ליזום סקר סחלבים ביער חניתה. באביב 2007 התייצבו 113 בוטנאים, חוקרים, סטודנטים וחובבי טבע מצוידים במפות וכלי כתיבה ופשטו על שבילי יער חניתה. קריאות ההתלהבות הדהדו בוואדיות, בין הטרסות העתיקות ובשיפולי מורדות ההרים. דמויות מפתח בחקר הבוטני בארץ כרעו ברך בתוך הסבך, ביניהם: אסף שיפמן ממרחביה שכתב את הספר על סחלבי ישראל, אורי פרגמן מהגן הבוטני בגבעת רם בירושלים והגר לשנר מאוסף העשבייה של האוניברסיטה העברית.
הסחלבים ניצלו והם ממשיכים לצמוח ולפרוח מדי שנה. אם תגיעו ליער חניתה בחודשים פברואר-מרס תוכלו לחפש את סחלב הקטיפה, סחלב השקיק, סחלב שלוש השיניים, סחלב אנטולי וסחלב פרפרני. לצדם פורחים עוד פרחים נדירים מסוג דבורנית שחומה, דבורנית דינסמור, שנק ושפתן. השבוע ניתן היה לראות בשטח סחלב נקוד שכנראה שהגשמים הטיבו עימו והוא צמח לגבהים של חצב.
תצפיות נוף מראש "חומה ומגדל"
משטח שיועד למנזר - ליער שפורח נהדר
יער חניתה משתרע על פני 2,300 דונמים וקל לטייל בין שביליו. תוכלו לבחור בין שביל הצניר שמסומן בירוק, לדרך נחל באר המסומנת בכחול ולדרך נוף יער חניתה המסומנת באדום ומתאימה לרכבי 4X4. אחת הכניסות הפחות ידועות נמצאת כ-500 מטרים לפני חניון חומה ומגדל על כביש 8990. סימן הזיהוי הוא כרם זיתים שבקצהו יורדת דרך עפר אל תוך השטח. השביל מוביל בין עצי אורן אל צומת דרכים משולטת "לוואדי אלונים" ודרך נוספת למסלול ה"צניר".
השבוע הנצו גם הגבעולים שלו. שום משולש
תוכלו להתחיל את מסלול הטיול או לסיים אותו בחניון "חומה ומגדל" שמשחזר את הסיפור ההיסטורי-הרואי של קיבוץ חניתה והקרבות המרים שניטשו באזור. ניתן לטפס על המגדל ולצפות בפנורמה של 360 מעלות על יער חניתה והאזור.
אנדרטה לזכרו של יוסף סיניגליה שניצבת בחניון, משקפת את המאבק הציוני של קק"ל על רכישת אדמות ארץ ישראל בתקופת המנדט. סיניגליה, שהיה נשיא הוועד המרכזי של קק"ל באיטליה ב-1938, ניסה יחד עם חברו אליעזר וינשל לרכוש את אדמות חניתה.
אריסי האדמות הלבנונים חשבו בטעות שסיניגליה הוא נציג הכנסייה הקתולית שמבקשת להקים במקום מנזר ומכרו לו 4,000 דונמים. לאחר מכן הועברו האדמות לידי קק"ל והחלו בנטיעות של עצי אורן. הר הטרשים הקירח שעמד על קו הגבול הצפוני, הפך תוך 70 שנים ליער סבוך עם צמחייה עבותה ופריחה נדירה.
חניון חומה ומגדל ביער חניתה
להשקיף אל עבר גבול לבנון
מסלול טיול שאורכו כ-3 קילומטרים ואינו מעגלי, יוצא מהחניון ומסתיים בחניית הלולים כקילומטר מערבית לצומת אדמית, ולאורכו אפשר לאתר סחלבים מסוגים שונים. רצוי להקפיץ רכב לנקודת הסיום. בחניון ניצבת אנדרטה בדמות סלע ענק ועליו חרוטים שמותיהם של עשרת הנופלים בקרבות על חניתה.
בצדו הצפון-מערבי של מתחם "חומה ומגדל" מתחיל שביל צר שמגיע לצמד ברושים שניטע לזכר יעקב ברגר ויהודה ברנר, החללים הראשונים ממגיני חניתה. הדרך פונה צפונה לאורך הרכס וממנה משקיפים אל עבר גבול לבנון וכביש הצפון המתפתל על מדרון ההר.
השביל מגיע לבאר שנחפרה עם הקמת הקיבוץ ובעזרת מימיה השקו את השדות והשתמשו לצרכי משק הבית. הבאר נתנה את שמה ל"נחל באר" שערוצו זורם למרגלותיה. הדרך המסומנת ירוק יורדת דרומה במדרון מתון בין סבך של צמחייה וחורש ים תיכוני ביניהם אלונים, ער אציל, לבנה רפואי ואלה ארץ ישראלית. שימו לב לצדי השביל וחפשו את הסחלבים השונים והדבורניות. בחלקו התחתון של שביל נחל באר מגיעים לצומת הדרכים בו השביל מתפצל.
נפרדים מהשביל הירוק וממשיכים בשביל המסומן אדום הפונה מזרחה ועובר בין עצי אורן וברושים. חוצים דרך עפר שעוברת במקביל לצינור מים גדול ומגיעים אל הוואדי שגם בו כדאי לפקוח עיניים ולחפש אחר סחלבים.
תוואי הדרך מגיע אל קיר סלע שמזדקר לגובה עצום ומוכר בשם "צניר". זוהי תופעה גיאומורפולוגית שגורמת להמסת הסלע על ידי זרימת מי נגר על פניו במשך מיליוני שנים. ממשיכים לכיוון מבנה בטון שהוא באר מודרנית ומשם לחניון הלולים שבו מסתיים המסלול.
- סייעה בזיהוי הסחלבים: נוגה ראובן