שתף קטע נבחר
 

גיוס חרדים - זה יכול לעבוד

גיוס האוכלוסייה החרדית בטווח הקרוב יישאר בגדר משאלת לב. במקום חוק שיוביל לעימות, יש לאפשר למי שלא התגייס לעבוד. בתהליך איטי, אך יעיל, יצומצם האי-שוויון

ביטול חוק טל בידי בג"ץ יוצר הזדמנות יוצאת דופן לבנות הסדר חדש עם האוכלוסייה החרדית שיצמצם את האי-שוויון בנטל. על פניו, הצדק הטבעי מחייב חובת גיוס לכולם. אין סיבה מוצדקת שעיניהם של הורים מסוימים יישארו קרועות מדאגה לבניהם ולבנותיהם המשרתים בצה"ל בעוד הורים אחרים ייהנו משינה נטולת דאגות כאלה. 

 

גיוס האוכלוסייה החרדית בטווח הקרוב יישאר בגדר משאלת לב של הרבה ישראלים גם אם ייחקק חוק מחייב. אכיפת חוק כזה, אחרי עשרות שנים של פטור משירות צבאי, תביא רק לעימות בלי שתניב אפילו פלוגה אחת של חיילים מקרב האוכלוסייה החרדית.

 

עוד בערוץ הדעות של ynet:

מיומנה של תושבת עוטף עזה / אילת אלון-בוקר

45 שניות, עד הבום הבא / מירי פריאל גרין

 

במקום מהלך סרק כזה, יש לשנות אלמנטים מסוימים בהסדר הנוכחי שיצמצמו את האי-שוויון בנטל, ובראשם ביטול ההתניה הקיימת היום בין פטור משירות צבאי לאי-עבודה. במקור, התניה זו נועדה לגבות מחיר כלכלי מן החרדים שמשתמטים משירות צבאי, ובכך להפחית את התמריץ להשתמטות. בפועל, רוב החרדים לא התגייסו, וכך פעלה הזיקה בין הפטור לאי-עבודה ליצירת אי-שוויון גם בנטל הכלכלי. היעדרות ארוכה משוק העבודה פירושה אי-שוויון בנטל המסים הנדרשים למימון שירותים ציבוריים לאזרחי ישראל. יצרנו הסדר חסר היגיון שמעניק לא רק פטור משירות צבאי אלא גם פטור מהשתתפות במעגל העבודה, וכפועל יוצא פטור מנטל תשלום מסי הכנסה.

 

כדי לעודד עוד יותר את ההיעדרות של חרדים משוק העבודה הענקנו גם קצבת הבטחת הכנסה לאברכים שלומדים בכולל, וזאת כאשר הצדק הטבעי היה אמור להנחות אותנו להטיל על החרדים שאינם משרתים כופר כספי שיפצה על חוסר השוויון בנטל הצבאי.

 

לא כל החרדים רואים בהסדר הנוכחי פתרון ראוי. ההסדר הנוכחי דן את האוכלוסייה החרדית לעוני ולעימות קבוע עם אוכלוסיית המשרתים. יתרה מזאת, נראה שההכנסה הנמוכה שנובעת מריבוי ילדים ונוכחות מתמשכת בישיבה לוחצת כבר שנים על האוכלוסייה החרדית למצוא דרכים להשתלב בשוק העבודה כדי להעניק לילדיהם תנאי חיים סבירים. ואכן, יש סימנים להצטרפות החרדים למעגל העבודה אבל עדיין בשיעורים בלתי מספקים.

 

מתן פטור משירות צבאי, ובצדו מתן אפשרות לעבוד, יחד עם ביטול הדרגתי של הקצבה לאברכים יעודדו את האוכלוסייה החרדית להצטרף לשוק העבודה. בכך יפחת חוסר שוויון בנטל הכלכלי תוך שיפור המצב הכלכלי גם של האוכלוסייה החרדית וגם של המדינה. להערכתי, הסדר כזה יביא בטווח הארוך גם לצמצום האי-שוויון בנטל השירות הצבאי.

 

השתלבות בעבודה תיצור מגע אנושי יומיומי בין המשרתים לבין החרדים העובדים. מפגש כזה צפוי לערער את ההצדקה לפטור סלקטיבי משירות צבאי גם בעיני החרדים. כך, בתהליך שיפעל מלמטה, יחול כרסום בהתנגדות הנוכחית לשירות צבאי גם בקרב ההנהגה החרדית. זה תהליך איטי וארוך טווח לצמצום האי-שוויון בנטל, אבל תהליך שיניב לצה"ל הרבה יותר מפלוגה.

 

ד"ר מומי דהן הוא ראש בית ספר פדרמן למדיניות ציבורית ולממשל ועמית בכיר במכון הישראלי לדמוקרטיה.

 

גולשים מוזמנים להציע טורים במייל הבא: opinions@y-i.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לצמצם את האי-שוויון בנטל. אילוסטרציה
צילום: רויטרס
מומלצים