ניצולי שואה: אנו סבלנו, ודמיאניוק מת מוות בנאלי
הפושע הנאצי מת בבית אבות בגיל 91, הניצולים כועסים על המערכות המשפטיות: "הצדק טחן לאט, והוא מת מוות רגיל. כמו דמיאניוק יש אלפים". צייד הנאצים זורוף: "הכי חשוב שהוא מת אשם, והוא באמת היה אשם, למרות מה ששפטל מנסה למכור"
בית המשפט המחוזי קבע כי הוא "איוון האיום", בגרמניה הרשיעו אותו בסיוע לרצח של כ-28 אלף יהודים - אבל בסופו של דבר ג'ון דמיאניוק מת כאדם חופשי, בגיל 91. אחרי מותו של הפושע הנאצי בבית אבות, הביעו ניצולי שואה כעס על כך שדמיאניוק "מת מוות רגיל, 70 שנה אחרי רצח בני המשפחות שלנו - בזמן שאנחנו סבלנו בכל אותן שנים".
מותו של פושע נאצי, כתבות אחרונות
ג'ון דמיאניוק מת בגיל 91 בבית אבות בגרמניה
שפטל: פרשת דמיאניוק - יום הכיפורים של הממסד דורנר: "אני בטוחה שדמיאניוק הוא איוון האיום"ברוך שוב, ששרד את גטו וילנה ונמלט ליערות כדי להילחם לצד הפרטיזנים, אמר ל-ynet כי "זהו לא יום שמח, למרות שבמקרה הזה צריך לומר 'ברוך שפטרנו'. הצדק טחן לאט והוא מת בסוף מוות רגיל. הרוצחים הזדקנו ומתהלכים חופשיים. הוא ואחרים היו צריכים לשלם את המחיר, עם דמיאניוק היה צריך למצות את הדין לפני הרבה שנים. הסבל שלנו נמשך בכל השנים האלה, בזמן שרוצח כמו דמיאניוק חי את חייו".
משפחתו של שוב, בן 88, נספתה בשואה. כשהתבשר על מות דמיאניוק בבית אבות, הוא סיפר על תחושה של החמצה: "אני רואה לפניי את ההורים ואת האחים שלי שנרצחו, בזמן שהאיש הזה - שהשתמש בכל הטריקים שכתובים בספר כדי להימלט - זוכה למוות בנאלי".
גם אורי חנוך בן ה-84, ניצול מחנה דכאו, לא חגג את מותו של דמיאניוק: "הוא היה בסוביבור, איש SS קלאסי, שכבר היה בידיים שלנו ושוחרר. הוא היה צריך למות מוות של ייסורים. כמוהו יש עוד רבים שמתו בשיבה טובה. זה מרגיז ומתסכל, הייתי רוצה שהמוות שלו ייראה אחרת". חנוך הדגיש כי "כשאנחנו היינו עסוקים בבניין מדינה, הרוצחים נמלטו. תפסנו את אייכמן אבל הרוב חמקו, והצדק לא נעשה".
הרוצחים שרדו
"חבל שזה לקח כל כך הרבה זמן", אמר זאב פקטור, ניצול אושוויץ בן 86. "כמי שהיה בתופת הזו עצוב לדעת שהמערב והרוסים, שהתכוננו למלחמה ביניהם, לא רדפו את הרוצחים. התוצאה היא שהרוצחים שרדו וכמו דמיאניוק יש עוד אלפים".
יו"ר יד ושם, אבנר שלו, אמר כי מותו של הפושע הנאצי - שבית המשפט העליון בארץ זיכה אותו מחמת הספק - מסמל את הכישלון של המערכות המשפטיות למצות איתו את הדין, אבל במקביל את העובדה כי כל אדם שהשתתף במעשי רצח המוניים נושא במלוא האחריות.
"טחנות הצדק טחנו לאט במקרה של דמיאניוק ובאופן אירוני הוא הלך לעולמו כאדם חופשי, אבל הרדיפה המתמשכת אחריו מעידה על חשיבות עקרון חוסר ההתיישנות בכל הנוגע להעמדה של הנאצים ועוזריהם לדין", אמר יו"ר יד ושם. "אבל שני המסרים האלה קשורים באותו סיפור, באותו איש. צריך להתחזק בקיום הערך היסודי לפיו אין התיישנות של פשעים נגד האנושות, והמערכות המשפטיות צריכות לעשות הכול כדי למצות את הדין".
תקדים דמיאניוק
אפרים זורוף, מנהל מרכז ויזנטל בישראל וצייד הנאצים הראשי בארץ, הסתכל אף הוא על שני הצדדים: "צר לי מאוד שהוא סיים את חייו בבית אבות ולא בכלא, אבל לפחות הרשעתו מביאה תקדים חשוב להבאה לדין של אחרים".
זורוף תקף את עורך דינו של דמיאניוק, יורם שפטל, שטען גם אחרי מות הפושע הנאצי כי הפרשה היא עלילת דם ומהווה את יום הכיפורים של הממסד הישראלי: "זה סיפור ארוך, מפותל, מייגע, אבל בסופו של דבר הדבר הכי חשוב הוא שהוא מת אשם. והוא באמת היה אשם, למרות כל מה ששפטל מנסה למכור לציבור".
גם הוא מדגיש את הרשעתו של דמיאניוק בגרמניה, שם נגזרו עליו חמש שנות מאסר. "דמיאניוק הוא הפושע הנאצי הראשון בתולדות גרמניה שהורשע מבלי שלבית המשפט הוגשה הוכחה בנוגע לקשר ספציפי שלו לקורבן מסוים. הם החליטו שעצם העובדה שהוא שימש בסוביבור זקיף חמוש אומרת שהוא אשם בסיוע לרצח. עכשיו אנחנו מחפשים את כל האחרים ששירתו בכל מחנות המוות. ההערכה שלנו היא שמתוך 4,000 איש ששירתו שם, כאחוז או שניים עדיין בחיים. משמע - אפשר יהיה להעמידם לדין".