שתף קטע נבחר

הנגיד: הורדת העמלות תחליש את הבנקים

סנטלי פישר הזהיר בוועדת הכלכלה מפני הדרישות להורדת העמלות והריבית: "אסור לנו להחליש את המערכת הבנקאית באשליה הפופוליסטית שניתן לקבל ארוחות בחינם". בהתייחסו לנתונים לפיהם הצרכן הישראלי משלם יותר על משיכות יתר ציין: "בארה"ב הבנקים אוסרים על אוברדרפט"

נגיד בנק ישראל, סנטלי פישר, הזהיר היום (ד') את הציבור הלוחץ על הבנקים להוריד את העמלות והריבית, כי דרישות אלו רק מחלישות את המערכת הבנקאית. "אם אנחנו רוצים מערכת בנקאית בריאה ויציבה אנחנו לא יכולים להמשיך בדרך הזו", אמר הנגיד בכנסת לוועדת הכלכלה שדנה בסוגיה זו.

 

 

"אסור לנו להחליש את המערכת הבנקאית באשליה הפופוליסטית שניתן לקבל ארוחות בחינם", אמר. "אנחנו לא יכולים לבקש מהבנקים להוריד את הריבית והעמלות ובו זמנית לצפות שהם יספקו אשראי בחיר שיורד כל הזמן. בנקים שלא מרוויחים לא יכולים לספק אשראי בריבית נמוכה ולשמור על יציבותם. אחרת נשלם מחיר כבד של משבר במערכת ויהיו לנו בנקים לא יציבים".

 

פישר הדגיש כי הבעיה של המערכת שאין עליה חילוקי דעות, היא התשואה להון של המערכת הבנקאית, שבישראל נמוכה מזו שמקבלים הבנקים במדינות ה-OECD. "אנחנו לא עומדים בהשוואה הבינלאומית וזו עובדה מאוד חשובה, כי יש לה השפעה ישירה על יכולת הבנקים לגייס הון ולספק את האשראי", אמר. "אם התשואה להון תהיה נמוכה, הבנקים לא יוכלו לגייס כסף. אם עכשיו שוב מדברים על מחנק אשראי הבנקים משיבים שהם לא מוכנים לגייס כסף במחיר השוק שאיננו כדי להם".

 

פישר הוסיף והדגיש כי הבעלים של הבנקים הם בעצם כל הציבור שמחזיק במניותיהם. הוא טען כי הוא לא חושב שהבנקים בישראל פחות יעילים מאחרים. "יכול להיות שהשכר אולי גבוה מידי ויש מקום להתייעל בנקודה זו, אבל אסור לנו להפוך להיות פופוליסטיים ולהמשיך לחיות באשליה שניתן להשיג את כל הדרישות של הציבור. על הגדלת גרעון משלמים בהגדלת חובות שעולים ביוקר. אפשר לבקש הורדת מחירים של הבנקים אבל זה יהיה רק במחיר של מחנק אשראי".

 

יו"ר הוועדה: "המחאה תחזור"

בתשובה לשאלת יו"ר הוועדה, חבר הכנסת כרמל שאמה-הכהן, אמר הנגיד כי המצב אמנם רגיש רגיש בתחום הנדל"ן, אבל הוא אינו חושב שיש בו מחנק אשראי. לדבריו, הביקוש לדירות אמנם ירד כעת והקבלנים נשארו עם כמות גדולה של דירות, אבל הם לא רוצים להוריד את המחירים. לדבריו, צריכים לתת להם מימון להמשך הבנייה, אבל לא להורדת מחירים.

 

פישר גם התייחס בדבריו לדו"ח מרכז המחקר והמידע של הכנסת, שהוכן לקראת הדיון וממנו עולה כי ריבית האוברדרפט שמשלם הצרכן הישראלי על משיכות יתר בבנקים, כפולה ואפילו משולשת לעומת הממוצע האירופאי, גם של מדינות אחרות שפושטות רגל באירופה.

 

פישר הוסיף כי ההשוואה עם נתוני הריבית במדינות אחרות צריכה להביא בחשבון שבכל מדינה יש התנהגות אחרת של הבנקים בסוגית הריבית. הוא ציין לדוגמה את ארה"ב, שם הבנקים אוסרים על אוברדרפט והדרך של הלקוח לחסות את יתרות החובה שלו היא דרך כרטיס האשראי בריבית גבוהה, שמתקרבת ל-20%.

 

לדברי הנגיד, מחיר האוברדרפט האמריקני בחשבון השוואתי, זהה למחיר הישראלי. טענה דומה השמיע גם מנכל איגוד הבנקים, משה פרל. עורך הדו"ח הגיב שהם יבדקו מחדש את הנתונים ששימשו בסיס לדו"ח.

הנגיש השמיע את הדברים לאור האזהרה שבא פתח יו"ר הוועדה את הדיון, לפיה "המחאה החברתית תחזור אחרי פגרת הפסח. היא תהיה פחות ספונטנית ויותר מאורגנת אבל הנושא הפיננסי הבנקאי והפנסיוני יעמוד במוקד המחאה בדרישה להורדת המחירים של השירותים הבנקאיים".

 

בישיבה אישרה הוועדה את כללים חדשים להגבלת התקרה של עמלת גרעון מוקדם של המשכנתאות בבנקים ללקוחות שיבקשו לפרוע את המשכנתא לפני המועד שהתחייבו אליו. הכללים המסמיכים את בנק ישראל לקבוע את התקרה בהליך מורכב ובאישור ועדת הכלכלה. 

 

דו"ח: עמלות העו"ש יורדות

בפני ועדת הכלכלה הוצג היום גם דיווח החצי-שנתי על מצב העמלות, ממנו עולה כי יש המשך ירידה בפועל של מחירי עמלות הבנקים הנפוצות למשקי בית. המפקח על הבנקים בבנק ישראל, דוד זקן, מסר, כי שירותי העו"ש הוזלו ב-6% ריאלי והחזקת כרטיסי האשראי הוזלה ב-5.11% ריאלי. מסקנת הדו"ח – נמשכת ההתנהגות התחרותית בין הבנקים.

 

בדו"ח צוינו בנקים שהפחיתו תעריפי עמלות ביוזמתם: הבינלאומי הוזיל את עמלות הפקיד והפעולה בערוץ ישיר (כספומט), בנק ערבי ישראלי הוזיל את עמלת הפעולה בערוץ ישיר ודיסקונט הוזיל את עמלת הערבות הבנקאית.

 

בהשוואה בין הבנקים של העלות הממוצעת לפי פרופיל פעילות אחיד של משקי הבית, בנק יהב שומר על מעמדו בתור הבנק הזול ביותר -6.3 שקלים בחודש, מול 22.6 שקל שגובה הבנק היקר ביותר - ערבי-ישראלי. בנק יהב הוא הזול ביותר גם בהשוואת ההוצאה החודשית על עמלות השירותים הנפוצים, כולל מסגרות אשראי - עם 2.86 שקלים, בעוד שהיקר ביותר בהשוואה זו הוא בנק פועלי אגודת ישראל – 29.60 שקל.

 

מגמת הירידה נמשכת גם בהשוואת ההוצאה החודשית הממוצעת על שירותי עו"ש נפוצים של 5 הבנקים הגדולים. ההוצאה כיום היא 14.76 שקל לעומת 17.75 שקל ערב הרפורמה בעמלות שהחלה ב-2008 – הוזלה של 17%. הדו"ח מדגיש את השונות בשירותי העו"ש ובכרטיסי האשראי שקיימת בין הבנקים ובעיקר את הפערים הגדולים שקיימים בפעילות בניירות ערך, אבל מציין כי גם בתחום זה בנק יהב הוא הזול ביותר.

 

עוד הוא מציין את הירידה הנמשכת בהוצאה החודשית הממוצעת על החזקת כרטיס אשראי במערכת הבנקאית (מקומי, בינלאומי וזהב), מ-8.23 שקלים לפני שנתיים ל-6.69 שקלים כיום – הוזלה של כ-19%. בין כרטיסי האשראי קיימת עלות שונה: 10.01 שקלים על כרטיס כא"ל, 7.15 שקלים על לאומי קארד ו-3.80 שקלים על ישראכרט.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הנגיד. "נשלם מחיר כבד"
צילום: גיל יוחנן
מומלצים