חולון נערכת לטילים: מוקד רפואי ממוגן יוקם בעיר
הקבלנים לא מתכוונים להישאר אדישים למצב הביטחוני: מכבי שירותי בריאות מקימה מרכז רפואה דחופה, שיספק שירותים גם תחת מתקפת טילים כימיים וביולוגיים. לידיעת החולים
הקבלנים לא נשארים אדישים למצב הביטחוני: בשבועות האחרונים החלו מנהלי פרויקטים גדולים בתחום הנדל"ן להיעזר בשירותי יעוץ מיגוני. בדרך כלל מסתפקים הקבלנים והיזמים במיגון המחויב לפי חוק, כזה שיכול להשתלם גם מבחינה כלכלית, שכן עלות מיגון מתקדמת מביאה לייקור של 20% בעלות הפרויקט.
עוד כתבות בנושא מיגון מבנים:
- מהו מרחב מוגן בהיעדר ממ"ד? המומחים ענו
- הצעה: פטור ממס לבניית ממ"ד ביישובי הדרום
- אזעקה?! הדרך לממ"ד עוברת בתמ"א 38
מכבי שירותי בריאות החליטה לנצל את המומנטום הזה, ובימים אלה היא מקימה מרכז רפואה דחופה בחולון - שיספק שירותי רפואה גם תחת מתקפת טילים כימיים וביולוגיים. המבנה, שתוכנן על ידי א.ויסברג מ.ביזנסקי אדריכלים, שוכן ברחוב הופיין פינת זלמן ארן בעיר, ובנייתו תושלם בעוד כשנתיים וחצי.
החברה השקיעה במבנה עצמו כ-80 מיליון שקל - מתוכם 20 מיליון שקל הושקעו במיגונה של קומה מינוס אחת. בקומה זו יישב בימים של שגרה מוקד רפואי, ובמצב חירום יהפוך למרכז רפואי ממוגן טילים - ויספק את שירותי הרפואה הדחופה לכל חברי קופות החולים.
במכבי מספרים כי למרות שהחובה מבחינת המדינה היא רק לספק מקלט במבנה מסוג זה, ההנהלה החליטה ללכת על כל הקופה ולהשקיע בביצור חלקים ממנו, בהתקנת מערכות סינון מתקדמות, בגנרטורים שיפעילו את המקום ללא תלות במערכת החשמל וכן במערכת מיזוג שתמשיך בשלה כאשר לא יהיה חשמל ממקור חיצוני.
"תפקוד חיוני - תחת מתקפה"
"כמו שמכבי הולכת עם הדרישות של המדינה בתקנים להנגיש מבנים לנכים, או ברצון למבנה חסכוני, כך גם בהיבט המיגון. המרכז יעניק שירותים גם בתנאים קשים - איום הטילים בעזה כבר מגיע לפאתי תל-אביב, זה לא רק עוטף עזה", אומר ל-ynet מנכ"ל מכבי שירותי בריאות, רן סער.
"יש כאן השקעה גדולה בבניית מעטפת מוגנת מבטון מזויין בעובי משמעותי, עם דלתות מגן חזקות במיוחד", מסביר מיכאל נייברגר, יועץ המיגון לפרויקט מחברת קאמן, המתמחה בייעוץ למיגון מבנים. לדבריו, במסגרת הפרויקט "יותקנו מערכות סינון ואוורור שמונעות כניסה אפשרית של 'גזי מלחמה', בשילוב עם מערכת מיזוג אוויר - ואלה יקלו על השהייה בתוך החלל המוגן".
עוד אומר נייברגר כי "החלק הממוגן של המבנה הוא גדול וחריג במיוחד ביחס למבנים ציבוריים. בעבר היה מקלט שהצוות והמטופלים היו צריכים לרוץ אליו ולחכות. בבניין הזה ניתן יהיה להמשיך תפקוד חיוני גם תחת מתקפה. המיגון שמערכת הבריאות בישראל מבצעת לאחרונה מקדים מאוד את המערכות הציבוריות האחרות בישראל, ואף את מערכות הבריאות בעולם".
גם בתי החולים ממגנים
ששון אסיף, מנהל הפרויקט אותו מבצעת חברת אשר גרין מבנים, מוסיף כי "בניית המוקד הממוגן בנויה כקופסא בתוך קופסא. היא מותאמת למתקפה, שבה אפילו כשמגיעים אמבולנסים מדובר בהעברה ישירה לקומה מינוס אחת. למעשה, לא רק קומה מינוס אחת ממוגנת, אלא כל קומות החניון התת-קרקעיות, אלא שקומה זו ממוגנת גם מחומרים ביולוגיים וכימיים".
נראה שמיגון מבנים רפואיים לא פסח גם על בתי החולים הוותיקים, אך אלו בעיקר ממגנים את פעילות המחשבים בבית החולים, על מנת שימשיכו לתפקד גם אם יפלו טילים במקום. בית החולים אסף הרופא מיגן לאחרונה את אחת מקומות המרתף במבנה שבחזקתו, שכבר היה ממוגן כמקלט, והסב אותו לחוות שרתים ממוגנת.
עלות הסבת המבנה לממוגן ומותאם להיות חוות שרתים משוכפלת עומדת עד יותר מחצי מיליון שקל, כך לדברי דורון זיברסקי, מנהל הטכנולוגיות בבית החולים. חצי מיליון שקלים נוספים הושקעו בהקמת מערכת המחשוב על ידי חברת מלם תים, המסנכרנת את מערכות המחשוב בבית החולים ומסוגלת לקום לפעולה בעת אסון או שיבוש.