שתף קטע נבחר

 
צילום: AP

ר"מ צרפת: לא יכולנו לעצור את מראח לפני הטבח

פרנסואה פיון אמר כי צרפת היא מדינת חוק, בה לא ניתן לעקוב אחר אנשים ללא אישור. במקביל, מתרבה הביקורת על פעילות המשטרה בפשיטה על בית המחבל: "איך ייתכן שהיחידה הטובה ביותר לא הצליחה לעצור אדם אחד שהיה לבדו?"

הכוחות המיוחדים של משטרת צרפת והנשיא סרקוזי עומדים בלב הביקורת היום על הכישלון לתפוס את המחבל מוחמד מראח בחיים. הימ"מ הצרפתי, RAID, נחשב ליחידה הטובה בכוחות השיטור הצרפתיים, ומעמדה ככזו הופך את הביקורת לחריפה יותר. מנגד אמר הבוקר (יום ו') ראש ממשלת צרפת, פרנסואה פיון, כי לא היו כלל ראיות שהעידו כי יש לעצור את מראח, לפני שרצח את יונתן סנדלר ושני ילדיו ואת הילדה מרים מונסונגו. "במדינה שלנו אי אפשר לעקוב אחר אדם ללא אישור בית משפט. אנחנו מדינת חוק", הוא אמר לתחנת הרדיו RTL.  

 

העיתון "לה מונד" ראיין את כריסטיאן פרוטו, מייסד אחת היחידות המתחרות GIGN (צוות ההתערבות של המשטרה הצבאית) שתקף את קבלת ההחלטות בפעולה: "איך ייתכן שהיחידה הטובה ביותר במשטרה לא הצליחה לעצור אדם אחד שהיה לבדו?".

 

אחרי הדרמה בטולוז - כותרות אחרונות:

 

פרוטו מתח ביקורת על כך שניסו לעצור את מראח בביתו, והצביע על העובדה שהמקום היה עלול להיות ממולכד. כמו כן, הוא טען שהיה צריך להשתמש בגז מדמיע ולא ברימוני הלם: "התוצאה הייתה שבמצבו הפסיכולוגי של החמוש, הוא המשיך ב"מלחמתו". הכוונה כנראה להחלטתו לזנק מהחלון למותו. "אני עלול להישמע יומרני", אמר השוטר לשעבר, "אבל ב-64 מבצעים של GIGN תחת פיקודי אף אדם לא נהרג".

 

טולוז: חילופי הירי בעת הפשיטה על המחבל

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

אולם למרות הכישלון שבפעולה עצמה, הביקורת העיקרית בצרפת מתמקדת יותר בפעולות כוחות הביטחון הצרפתיים בשנתיים האחרונות. הכותרת הראשית של העיתון "ל'אקספרס" הייתה "האם שירותי הביטחון כשלו במעקב?". הרי מראח היה "על המכ"ם" של סוכנויות הביון הצרפתיות כבר כמה שנים.

 

האתר של CNN שטח את "עברו העשיר" של המחבל. הוא נעצר ב-2010 באפגניסטן והוחזר לצרפת בסוף אותה השנה. הוא תוחקר אצל שירותי הביטחון בנובמבר האחרון, אבל הוא הצליח לשכנע אותם שנסיעתו השנייה לאזור הייתה כתייר בלבד. לפני כשנתיים הוא "החזיק" נער בן 15 בדירתו והכריח אותו לראות סרטונים של עריפות ראשים של בידי אנשי אל-קאעידה. כשאמו דרשה ממנו להפסיק הוא תקף אותה, והיא הגישה תלונה במשטרה. גם הוא וגם אחיו, עבד אל-קאדר, היו ידועים לרשויות בשל חברותם בארגון סלאפי קטן בטולוז.

 

"עוקבים אחר המון אנשים"

שר הפנים הצרפתי, קלוד גואן, הגן על פעולת הבולשת הצרפתית, "המנהל המרכזי למודיעין פנימי" (DCRI), ואמר: "הם עוקבים אחר המון אנשים המעורבים עם האיסלאם הקיצוני. אין די בהבעת רעיונות ודעות של הסלאפים כדי להביא עדם בפני שופט". הוא הוסיף כי לא היה מידע על פעילות פלילית של המוסלמים הקיצונים בטולוז, שבה יש אוכלוסייה גדולה של מהגרים מצפון אפריקה.

 

המחבל מטולוז, מוחמד מראח

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

הביקורת בצרפת, שנמצאת בעיצומה של מערכת בחירות, אינה נחלת הדרג הביצועי בלבד. מאחר שהבחירות לנשיאות ייערכו בסוף החודש הבא, יריביו של הנשיא סרקוזי שולפים ציפורניים. אנשי שמאל תקפו את הממשל הימני בכך שמדיניותו הביאה ליצירת מתח ורגשות שליליים בקרב המיעוט המוסלמי במדינה. אולם, עיקר הביקורת היא על חוסר פעולה מצד השלטונות.

 

כוחות הביטחון של צרפת כיתרו ביום רביעי לפנות בוקר את הבית שבו התבצר מראח - צרפתי בן 23 ממוצא אלג'יראי - וניהלו עמו משא ומתן ממושך. מראח סירב להיכנע, דיבר עם השוטרים מאחורי הדלת ולפי הדיווחים אף ירה בשני שוטרים והם נפגעו באורח קל. לאחר 32 שעות של מצור, פשטו הכוחות על הבית. מראח יצא אליהם כשהוא לבוש שכפ"ץ ויורה מנשק אוטומטי. הוא קפץ מהחלון ונורה למוות בראשו בידי השוטרים.

 

קברי יונתן סנדלר ז"ל ושני ילדיו בירושלים (צילום: נועם מושקוביץ) (צילום: נועם מושקוביץ)
קברי יונתן סנדלר ז"ל ושני ילדיו בירושלים(צילום: נועם מושקוביץ)

 

נשיא צרפת, ניקולא סרקוזי, ערך אתמול מסיבת עיתונאים לאחר הפשיטה על דירת המחבל בטולוז. "רצינו להעמיד את המחבל לדין, אך לא לסכן חיים נוספים", הוא הסביר.

 

דרישה לפתוח בחקירה

מועמדת הימין הקיצוני, מרין לה-פן, דרשה לפתוח בחקירה שתבדוק אם שירותי המודיעין עשו את המוטל עליהם במקרה הזה, ותקפה את שאננות הממשלה אל מול "הסכנה הפונדמנטליסטית". המועמד המרכזי, פרנסואה ביירו, הביע פליאה על כך שמראח הצליח לקנות כלי נשק מבלי למשוך תשומת לב, למרות גיליון ההרשעות העשיר שלו.

 

גם בישראל נשמעו בימים האחרונים קולות המותחים ביקורת על התנהלות הכוחות הצרפתיים באירוע, שהסתיים רק לאחר 32 שעות במותו של מראח. אתמול אמר מפכ"ל המשטרה לשעבר, רב ניצב בדימוס אסף חפץ, שפיקד בעברו על ימ"מ (יחידה מרכזית מיוחדת), כי המצור סביב ביתו של החשוד, שנמשך זמן רב לפני הפריצה לדירה, לא היה יעיל ובטווח הארוך עלול לגרום להגברת מוטיבציה של ארגוני טרור. "אני לא משתתף בתחקיר האירוע ולא מכיר את כל הפרטים, אבל נתנו לו יותר מדי זמן", אמר חפץ ל-ynet. "אירוע שנמשך יותר מ-30 שעות, שעיני כל התקשורת העולמית נשואות אליו, מביא לנזק בלתי רגיל. כבר הלילה היו צריכים לפרוץ לבית ולתפוס אותו - חי או מת. מלכתחילה הערכתי שהוא לא יסגיר עצמו. אם הוא היה רוצה להסגיר את עצמו, הוא היה עושה את זה קודם".

 

במקביל, אווה סנדלר, שאיבדה את בעלה ושני ילדיה בפיגוע הירי בטולוז

 שבצרפת, פנתה במכתב אישי לעם היהודי ברחבי העולם דרך אתר האינטרנט של בית חב"ד: "איש לא יכבה את רוחו של עם ישראל והקשר שלו לתורה ולמצוות".

 

"אינני יודעת כיצד נמצא תנחומים וכוח", אמרה סנדלר, "לכל אלה אשר מבקשים להביא נחמה למשפחתנו: המשיכו את חייהם (של הנספים). נשמותיהם הקדושות תהיינה עמנו לעד". לרגל חג הפסח קראה לכל אחד להזמין עוד אדם לארוחת החג: "מישהו שאולי אחרת לא יהיה לו סדר פסח לחגוג את חג החירות".

 

בהכנת הידיעה השתתף קובי נחשוני
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השוטרים ליד בית המחבל
צילום: MCT
הרוצח מוחמד מראח
צילום: AFP
פרנסואה פיון
צילום: רויטרס
הלוויית ארבעת ההרוגים בירושלים
צילום: גיל יוחנן
נתניהו עם אווה סנדלר, שאיבדה את בעלה ושניים מילדיה
צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ
מומלצים