שתף קטע נבחר
צילום: בועז לביא

בלי להשתגע: ארוחת חג שפויה ובריאה

אחרי הכמויות האדירות של האוכל שהיו על שולחן הסדר כרמית אלקיים החליטה שלא עוד ולכן לכבוד החג השני הכינה ארוחה שפויה של מרק ברוקולי, חזה עוף על תרד, כרובית עם שומשום, גראטן ולקינוח סלט הפתעות

זה לא שיש לי משהו נגד ה"חגים", זה הטירוף סביבם שקצת מעיק. כל מי שאירחה ארוחת חג מכירה את הרשימות, התפריטים, המתכונים, הקניות, המרכולים, המבצעים, הדגים, המשימות, הבישולים, ההקפאה, ההפשרה, ה"אוי שכחתי לקנות" והמהירות שבה הכל מסתיים. מתחשק לי משהו שפוי יותר, שקט, קל ורגוע. לכן, הפעם אנחנו הולכים על תפריט בריא וקל לעיכול. בלי טירוף של הכנות ובלי להתעלף אחרי הארוחה עם כפתורים פתוחים.

 

עוד בערוץ האוכל:

 

התפריט שלפניכם יתאים לכל אחת מהארוחות המשפחתיות- מתחילים במרק ברוקולי, לעיקרית תבשיל חזה עוף על מצע תרד בתיבול הודי עם תוספת של גראטן בטטות, תפוחי אדמה ותרד בשמן זית ותימין (ולא בשמנת) וכרובית מוקפצת בג'ינג'ר שום ושומשום . לקינוח סלט תותים ותמרים בניחוח מי ורדים ובעיטור פיסטוקים מסוכרים.

 

מרק ברוקולי ושום

דרך נפלאה לאכול ברוקולי והפעם להשתמש גם בגבעולים. מרק קל ומרשים

 

המרכיבים (ל-4 מנות): 

2 כפות שמן זית

3 גבעולי כרשה, רק החלק הלבן, חתוכים לחצי וקצוצים דק

6 גבעולי סלרי אמריקאי פרוסים

6 שיני שום קלופות וקצוצות

1 גזר קלוף וחתוך לקוביות

5 כוסות ציר מרק ירקות או מים

3 ראשי ברוקולי, מופרדים לפרחים וגבעולים, את הגבעולים קולפים וחותכים לקוביות

6 גבעולי תימין טרי

1 עלה דפנה

1 כפית מלח

1 כוס כוסברה קצוצה (או פטרוזיליה)

1 כף מיץ לימון

 

בריא וטעים - מרק ברוקולי ושום (צילום: אסף רונן ) (צילום: אסף רונן )
בריא וטעים - מרק ברוקולי ושום(צילום: אסף רונן )

 

אופן ההכנה:

  1. מחממים שמן זית בסיר על להבה בינונית, מוסיפים כרשה, סלרי, שום ואת גבעולי הברוקולי החתוכים. מבשלים מספר דקות תוך ערבוב מתמיד עד שהם מתרככים.
  2. מוסיפים ציר מרק או מים, תימין ועלה דפנה. מכסים ומביאים לרתיחה. מוסיפים מלח, מנמיכים להבה ומבשלים 20 דקות. מוציאים את גבעולי התימין ועלה דפנה.
  3. מוסיפים את פרחי הברוקולי. מביאים לרתיחה נוספת, מנמיכים להבה ומבשלים עשר דקות עד שהברוקולי רך. מוסיפים כוסברה ולימון. טועמים ומשפרים תיבול. מפוררים מעט את פרחי הברוקולי בעזרת מזלג.

 

קל להכנה ומרשים את כולם - מרק ברוקולי ושום (צילום: אסף רונן ) (צילום: אסף רונן )
קל להכנה ומרשים את כולם - מרק ברוקולי ושום(צילום: אסף רונן )

 

נתחי חזה עוף על מצע תרד

ההשראה למתכון הזה הגיעה מהאהבה שלי לתרד ובעיקר לתבשיל התרד ההודי- פלאק פניר- תרד עם קוביות גבינה מטוגנת. הפעם עם עוף. תבשיל פשוט וחגיגי.

 

המרכיבים 0ל-4 מנות):

2 חזות עוף, מחולקים לשניים כך שמתקבלים ארבעה נתחים

 

למרינדה:

1/4 כוס מיץ לימון

2 כפות שמן זית

1/2 פלפל ירוק חריף קצוץ

צרור כוסברה קצוצה או 3 בצלים ירוקים חתוכים

1/2 כפית זרעי כמון שלמים

מלח גס, מעט פלפל שחור טחון

 

לתרד:

3 כפות שמן זית

בצל חתוך לקוביות

3 שיני שום קצוצות

1 כפית זרעי כמון

2 עגבניות מרוסקות (אין צורך לקלף)

400 גרם תרד טרי שטוף היטב

1/2 כוס מים

מלח גס, מעט צ'ילי חריף

 

אופן ההכנה:

  1. מערבבים את כל חומרי המרינדה בקערה, מוסיפים את נתחי העוף ומכסים. משהים במקרר לחצי שעה לפחות או למשך הלילה.
  2. מחממים מחבת פסים כבדה, ללא שמן. כשהמחבת חמה, צולים את הנתחים משני הצדדים עד שיקבלו גוון חום-זהוב. כחמש דקות מכל צד.
  3. מניחים את עלי התרד בקערה גדולה וחולטים עליהם מים רותחים. משהים למספר דקות. מסננים, סוחטים את המים העודפים (זהירות התרד לוהט). כעת ניתן לחתוך את התרד בעזרת סכין לחתיכות קטנות או להפעיל פוד פרוססור קטן ובשתיים-שלוש פעימות לרסק את התרד לעיסה. להניח בצד.
  4. מחממים שמן זית בסיר שטוח ורחב ומוסיפים את השום והבצל. מטגנים כ-5 דקות על להבה בינונית עד שהבצל התרכך. מוסיפים זרעי כמון, מערבבים דקה נוספת, מוסיפים את העגבניות המרוסקות, מלח, פלפל ומעט צ'ילי חריף. מוסיפים את עיסת התרד, מוסיפים מעט מים, מכסים את הסיר, מביאים לרתיחה ומנמיכים ללהבה נמוכה.
  5. מוסיפים את נתחי העוף הצלויים לתרד, מבשלים יחד לספיגת טעמים כעשר דקות על להבה נמוכה. הופכים פעם אחת את הנתחים. טעים עם אורז ליד.

 

נתחי חזה עוף על מצע תרד (צילום: אסף רונן ) (צילום: אסף רונן )
נתחי חזה עוף על מצע תרד(צילום: אסף רונן )

 

כרובית בראש טוב עם שומשום ובצל

החיתוך המיוחד של הכרובית מאפשר בישול מהיר כמעט כמו מוקפץ.

 

המרכיבים (ל-4 מנות):

2 כפות שמן זית

1 כף זרעי כמון

2 בצלים חתוכים לפרוסות דקות

1 כפית כורכום

מעט מלח

1 ראש כרובית, פרוס לרצועות דקות (להניח את הכרובית על משטח עבודה כשהפרחים כלפי מעלה, בעזרת סכין, לפרוס אותה לרוחב לרצועות דקות)

2 כפיות שומשום

שן שום כתושה

4 ס"מ ג'ינג'ר טרי מגורר

3 כפות כוסברה טרייה קצוצה

 

אופן ההכנה:

  1. מחממים את שמן הזית במחבת רחבה (מחבת שיש לה מכסה תואם או סיר שטוח), בחום בינוני. מוסיפים את זרעי הכמון ומטגנים כשלושים שניות, מוסיפים את הבצל, הכורכום והמלח. ממשיכים בטיגון עד שהבצלים מתרככים ומזהיבים תוך ערבוב כ-10 דקות.
  2. מוסיפים את זרעי השומשום, השום והג'ינג'ר ומבשלים דקה נוספת. מוסיפים את הכרובית החתוכה, מערבבים היטב ומכסים את המחבת. ממשיכים לבשל מכוסה כ-3-5 דקות עד שהכרובית מתרככת מעט.
  3. מסירים את המכסה, מוסיפים מלח ומפזרים כוסברה טרייה.

 

כרובית עם שומשום ובצל (צילום: אסף רונן ) (צילום: אסף רונן )
כרובית עם שומשום ובצל(צילום: אסף רונן )

 

גראטן תפודים, תרד ובייבי בטטות

זוהי הגרסה הבריאה והמהירה לגראטן השמנת הידוע- תפוחי אדמה דקיקים ובייבי בטטות בשכבות צבעוניות עם שמן זית ותרד.

 

המרכיבים (ל-6 מנות):

6 תפוחי אדמה זהים בגודלם, פחות או יותר

4 בייבי בטטה (או 2 בטטות רגילות) הבייבי טעימות יותר ויפות יותר

1 בצל סגול קלוף

200 גרם תרד טרי שטוף ויבש

4 כפות שמן זית

6 גבעולי תימין (להסיר את העלים מהגבעול)

מלח גס (עדיף אטלנטי)

פלפל שחור גרוס טרי

 

תבנית זכוכית עגולה או מרובעת משומנת בשמן זית

 

שכבות-שכבות דקיקות - גראטן תפודים, תרד ובייבי בטטות (צילום: אסף רונן ) (צילום: אסף רונן )
שכבות-שכבות דקיקות - גראטן תפודים, תרד ובייבי בטטות(צילום: אסף רונן )

 

אופן ההכנה:

  1. שוטפים היטב את תפוחי האדמה והבטטות, אין צורך לקלוף אותם יש הרבה בריאות בקליפה. פורסים את תפוחי האדמה, הבטטות והבצל, כל ירק בנפרד לפרוסות דקיקות בעזרת מנדולינה או מעבד מזון. לא לוותר על פרוסות דקיקות - זה הקסם של התבשיל הזה. חותכים את עלי התרד לרצועות.
  2. משמנים את התבנית במעט שמן זית ומתחילים לסדר את עיגולי הירקות בשכבות, עלעלים דקיקים אחד על גבי השני . נתחיל בתפוחי אדמה, נבריש אותם בשמן זית בעזרת מברשת, נפזר מלח, פלפל ועלי תימין, מעליהם שכבת בצל אדום ומעליהם שכבת בטטות ושכבת תרד ושוב הברשה בשמן זית ותיבול.
  3. מניחים נייר אפייה על גבי התבשיל (חותכים לעיגול בגודל הרצוי) ומהדקים אותו לתבנית בעזרת צלחת חסינת חום.
  4. אופים בתנור שחומם מראש לטמפ' של 180 מעלות למשך 40-50 דקות או עד שהירקות רכים וזהובים. אפשר להסיר את נייר האפייה ולאפות עוד 10 דקות על מנת שהשכבה העליונה תקבל מעט צבע אפוי.
  5. אפשר לפרוס למשולשים ולהגיש כמו עוגה עם סלט עגבניות חריף ליד.

 

צבעוני - גראטן תפודים, תרד ובייבי בטטות (צילום: אסף רונן ) (צילום: אסף רונן )
צבעוני - גראטן תפודים, תרד ובייבי בטטות(צילום: אסף רונן )

 

סלט תותים והפתעות

קינוח מרענן ופשוט: תותים טריים, תמרים, מי ורדים וקראנצ'י פיסטוק, בלי טיפת סוכר.

 

המרכיבים (ל-4 סועדים):

סלסלת תותים (כ-1/2 קילו) שטופים, ללא עוקץ וחתוכים לארבע לאורך

8 תמרים, עדיף דקל נור או חלאווי (מג'הול קצת דביק לסלט הזה אבל אפשרי) ללא חרצנים וחתוכים לאורך לארבעה חלקים

1 כף קליפת לימון מגוררת

1 כף מי ורדים מאיכות טובה

1/2 כוס קראנצ'י פיסטוק

 

לקראנצ'י פיסטוק (כמות כפולה):

1 כוס פיסטוק טבעי, שבור מעט (אפשר להכניס לשקית ולהכות קלות בעזרת מערוך)

1 כף סוכר חום

1 כפית קליפת לימון מגוררת

 

אופן ההכנה:

  1. מכינים את קראנ'צי הפיסטוק: מחממים מחבת על להבה בינונית. ללא שמן. מוסיפים את הפיסטוק וקולים מספר דקות. מומלץ לא להתרחק מהמחבת, יש להם נטייה להיחרך ברגע. מוסיפים למחבת את הסוכר עם קליפת הלימון ומערבבים כדקה נוספת עד שהסוכר נמס מעט. מעבירים את הפיסטוקים לצלחת ומקררים (משתמשים רק בחצי הכמות לסלט, את היתר מאפסנים לכל מטרה- על יוגורט, מעל עוגה, על רוטב תותים וכדומה).
  2. מכינים את הסלט: מערבבים תותים, תמרים, קליפת לימון ומטפטפים את מי הורדים.
  3. ממש לפני ההגשה מקשטים בפיסטוקים המתוקים.

 

  • כרמית אלקיים היא שפית המתמחה בבישול בריא ומאמנת אישית למטבח בריא
  • צילומים: אסף רונן - צילום מזון, תדמית ופרסום


 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אסף רונן
כרובית בשומשום
צילום: אסף רונן
צילום: אסף רונן
גראטן תפודים, תרד ובייבי בטטות
צילום: אסף רונן
מומלצים