החשמל התייקר, אבל יש פתרונות לחיסכון
התייקרות החשמל פוגעת בכיס של כולנו, אך היא עשויה להיות גם הזדמנות לעשות מהפך בהרגלי הצריכה שלנו: ממעבר לשימוש במכשירים ירוקים המסייעים לחסוך בהוצאות בטווח הרחוק ועד שינוי התנהגותי. הנה מספר הצעות
עליית מחירי החשמל היא מכה צרכנית שכואבת לכולם בכיס, אך עשויה להיות גם הזדמנות ירוקה, שתועיל לסביבת המחייה של כולנו. לא חסרות הצעות שמאפשרות לחסוך באנרגיה ושכל אחד יכול ליישם בבית או בעסק.
עוד בערוץ כלכלה ירוקה :
- מכשירים שלא דולקים מנפחים את חשבון החשמל רוצים לקבל כסף מהמדינה? תחסכו באנרגיה
- הכללית חסכה אנרגיה - וגם 4.5 מיליון שקל
חלקן אמנם עלולות להתבטא בהשקעה כספית לא קטנה, אך לרוב היא מחזירה את עצמה בטווח הארוך. בסיוע "חיים וסביבה", ארגון הגג של ארגוני הסביבה בישראל, אספנו מספר הצעות נבחרות.
השקעה משתלמת
חסכם לחשמל - התקנת מאפשרת להפחית את המתח העודף ברשת החשמל וכתוצאה - לחסוך עד כשליש מהצריכה. מדובר בפטנט כחול-לבן של חברת פאורסיינס - המנכ"ל גדי שלסקי מסביר כי הוא עובד כמו החסכמים ברשת המים, באופן שמאפשר להפחית את המתח המיותר, שאינו נדרש לשימוש במכשירי החשמל.
"חברת החשמל מספקת חשמל במתח של 230 וולט, ועל פי התקנות היא יכולה לספק חשמל במתח של עד 253 וולט", הוא מסביר. "מכשירי החשמל יכולים לפעול במתח גבוה, אך צורכים כך הרבה יותר חשמל. הפחתת המתח העודף וייצובו סביב למתח נומינאלי של כ-215 וולט, מביא לחיסכון של עד 35% מצריכת החשמל".
עד כה הותקנו למעלה מ-10,000 בקרים כאלה בארץ, ברשויות מקומיות, מפעלים, עסקים ומוסדות ציבור, ובמחצית השנייה של השנה מקווים בחברה להתחיל לשווק אותו גם לבתים פרטיים. פעילות החברה כבר זיכתה אותה לפני כשנתיים באות "הגלובוס הירוק" של ארגון חיים וסביבה, כהוקרה על תרומתה לצמצום הזיהום והשימוש בחשמל.
ומה לגבי המחירים? אלה נעים בין אלפי שקלים בודדים ל-200 אלף שקל ומעלה, תלוי בגודל של הבקר. עם זאת שלסקי מדגיש כי החיסכון המתקבל, מאפשר להחזיר את ההשקעה בתוך שנתיים-שלוש.
חימום מים - הוצאות על חימום מים מהוות חלק משמעותי מחשבון החשמל החודשי, אולם גם אותן אפשר לצמצם. כך למשל, חברת אטמור מספקת מכשירי חימום מים, שמאפשרים לחסוך לשברי מנהל השיווק בחברה, אורי אוזון, עד 41% מההוצאות לעומת דוד חשמלי.
מכשיר אחד, בשם PREMIUM HOME 905, מותקן בכניסה לבית ומחובר לקו המים החמים. המכשיר מודד את טמפרטורת המים בכל רגע נתון, ומחמם אתם לטמפרטורה הרצויה. מכשיר זה מווסת את חימום המים ופועל לסירוגין, כך שצריכת החשמל קטנה יותר.
"המכשיר מאפשר להשתמש רק בכמות המים הדרושה למקלחת", מסביר אוזון, "משום כך אין צורך לחמם את כל תכולת הדוד ואין צורך לבזבז מים קרים, בהמתנה לכך שיגיעו המים החמים". על פי בדיקות של החברה, מרגע פתיחת ברז מים בבית ועד לקבלת מים חמים - מתבזבזים בממוצע כ-20 ליטר מים.
מחמם המים כולל צג דיגיטלי וכפתורי מגע לבחירת הטמפרטורה הרצויה. עוצמתו 12 קילוואט והוא מופעל באופן אוטומטי בעת פתיחת ברז המים החמים, ללא צורך בחימום מוקדם. על פי נתוני החברה, מחיר שימוש בדוד חשמלי לשעה נע בין 1 ל-2.50 שקלים, בעוד שבהתקנת המכשיר הוא יורד ל-0.59-1.475 שקלים. מחיר: 2,200 שקל + התקנה עבור כל הבית.
בנוסף, בחברה מציעים מוצר נוסף לחימום מים בשם 405 PREMIU, שמומלץ לבתים עם תינוקות. המוצר כולל שעון שמציג את זמן המקלחת של כל אדם ו-4 זכרונות שונים המותאמים ל-4 נפשות, כך שכל אחד מבני הבית יכול לבחור את טמפרטורת המים הרצויה לו.
"המכשיר מותקן במקלחת ומוזן ישירות מקו המים החמים שבבית", מסביר אוזון, "הוא מודד את טמפרטורת המים בכניסה ובמידה שהיא נמוכה יותר מהרצוי - הוא מחמם באופן אוטומטי לטמפרטורה המבוקשת. המכשיר מוגבל לחימום עד 55 מעלות, עם סטיה של כחצי מעלה. מחיר: 999 שקל.
חיסכון ממוחשב - גם המחשב האישי משתמש בלא מעט חשמל, וצריכתו יכולה להגיע לכ-400 שקל בשנה. ניתן לחסוך חלק מהסכום באמצעים שונים - מניתוק המחשב באופן עצמאי כאשר לא עושים בו שימוש ועד תוכנות מיוחדות שעושות זאת עבורכם. כך למשל, תוכנה בשם פאוורפלאג פרו מציעה מערכת לניהול ואכיפת מדיניות חיסכון בחשמל במחשבים אישיים בארגונים.
התוכנה, של חברת פאוורפלאג, מאפשרת בין היתר ליצור תוכניות ניהול צריכת חשמל, שמותאמות בנפרד עבור כל חלק בארגון, מכבה מחשבים כאשר אינם בשימוש, מאפשרת "להעיר" אותם מרחוק ומפיקה דוחו"ת על מידת החיסכון.
בחברה מספרים שהתוכנה מאפשרת לחסוך 50%-70% מצריכת החשמל של כל מחשב, שמתבטא בסכום של 200-150 שקל למחשב לשנה. כרגע מוצעת התוכנה רק לארגונים, אולם בחברה מציינים כי הם שוקלים בעתיד להציע אותה גם ברמת הצרכן הפרטי.
עוד מציינים בחברה, כי התוכנה מחזירה את ההשקעה בתוך כ-3 חודשים, וכי מלבד החיסכון העצום לארגונים, יש גם תרומה סביבתית נאה - "ייצור החשמל השנתי עבור כ-15 מחשבים יוצר זיהום השווה לנסיעה של כ-20 אלף ק"מ במכונית משפחתית ממוצעת", אומרים בחברה. המחיר: 50 שקל למחשב לשנה.
שיפוצים לחיסכון בחשמל
פתרון אחר מגיע מכיוונה של הבנייה הירוקה - שמאפשרת לחסוך ב-20%-50% מצריכת החשמל של מבנה. הילה בייניש, מנכ"לית המועצה לבנייה ירוקה, מסבירה כי בנייה כזו מתחשבת בין היתר בכיווני אוויר, הצללות, בידוד המבנה, איטום וטכנולוגיות חדשניות.
אך מה עושים אם כבר מתגוררים בבניין - שלא תוכנן על פי עקרונות אלה? ניתן לבצע שיפוץ שיסב את המבנה לכזה שצורך פחות אנרגיה, אך בייניש מדגישה שחשוב לעשות זאת בליווי איש מקצוע דוגמת אדריכל פנים או יועץ לבנייה ירוקה. בכל מקרה, יש נושאים שחשוב לתת עליהם את הדעת במהלך השיפוץ:
- בידוד - הבדלי טמפרטורה בין הפנים לחוץ גורמים למעברי חום וקור דרך קירות המעטפת הזיגוג והגג, וכתוצאה לצריכת אנרגיה מוגברת לטובת איקלום חללי הפנים. כדי למנוע זאת, יש לדאוג לאיטום ולבידוד, בעיקר בחלקו החיצוני של הבית. בבית פרטי עם גג שטוח או משופע - יש לדאוג לניקוז אוויר חם שעולה למעלה באמצעות פתחים. טיפול נכון במעטפת עשוי להביא לחיסכון של עד 20% בצריכת האנרגיה לטובת איקלום חללי הפנים.
- איטום ותאורה - החלונות נועדו להאיר את חללי הפנים ולאפשר מבט אל החוץ, אולם הם גם מהווים את הכשל התרמי הגדול ביותר במערכת הקיר החיצוני, בגלל זליגת האנרגיה דרכם. לפיכך יש לבחור בפרופילים בעלי חתך מיוחד שאינם מאפשרים מעבר אוויר, להשתמש בזיגוג כפול המכונה "זכוכית בידודית" ולצפות בציפוי Low-e את הזיגוג בחזיתות דרומיות.
- הצללות - כדי למנוע קרינת שמש ישירה בקיץ על הזיגוג, יש להציב מעל החלונות הצללה קבועה או נעה כמו בליטה בנויה, סוכך או מרקיזה ולהתקין תריסים חיצוניים שניתן להגיף כאשר החלל אנו בשימוש.
- שימוש בחומרים - במהלך השיפוץ חשוב להקפיד על שימוש בחומרים ירוקים לבנייה, שתהליך הכנתם מזיק פחות לסביבה ושאינם פולטים רעלים מזיקים לחללים ולכן בריאים יותר עבור השוהים בהם.
- התקנת מערכות מתקדמות - כאשר מחליפים את תשתית החשמל במסגרת השיפוץ, אפשר להפריד בין מעגלי תאורה, מעגלי מערכות איקלום ומעגלים קבועים כמו מקררים, במטרה לאפשר הפעלה וכיבוי מרכזיים של כל מעגל בנפרד. מומלץ להתקין על כל מעגל מונה נפרד שיאפשר מעקב אחר צריכת האנרגיה ובחינה של מידת החיסכון שהושגה.
השינוי מתחיל בנו
ניתן גם לחסוך בצריכת החשמל באמצעות מספר שינויים התנהגותיים קטנים שבאפשרות כל אחד מאיתנו לבצע. יעל פארן, מנכ"לית הפורום הישראלי לאנרגיה, מציגה דרכים פשוטות ומיידיות לחסכון בחשמל שכל משק בית יכול ליישם בקלות ובעלות זעומה:
- ותרו על המנורות הרגילות - החוק אסור לשווק כרגע נורות רגילות של 100 וואט.
בשוק יש נורות פלורוסנטיות ונורות לד שמספקות אור בעוצמה זהה, אך מפחיתות 80% מצריכת החשמל.
- קנו בצורה מושכלת - קנו מיכשור חשמלי עם דירוג אנרגטי A שמעיד על נצילות אנרגטית גבוהה.
- השתמשו בטיימר/ שעון שבת - מוצרי חשמל צורכים אנרגיה גם
במצב סטנד ביי, רק מעצם עובדת היותם מחוברים לתקע. אך אין סיבה שמוצרים כמו מתקני מים ביתיים או טלוויוזיות, יזללו חשמל 365 ימים בשנה. התקנת תקע עם טיימר או שעון שבת, מאפשרת לנתק אותם בצורה אוטומטית כאשר אין בהם צורך. לחילופין - אפשר לחבר מספר מוצרים למפסק חשמלי אחד, וכך לנתק את כולם יחידיו.
- תלו כביסה במקום להשתמש במייבש - הפעלת המייבש לשעה וחצי, עולה כשקל אחד ובמצטבר - מדובר בסכום לא קטן בכלל. לשמחתנו, מזג האוויר החם בארץ יכול לחסוך את ההוצאה הזו.
- הפעילו מכונות כביסה ומדיח רק כשהם מלאים - הפעלת מכונה כשהיא חצי מלאה - גורמת לבזבוז מיותר של אנרגיה.
- הרתחת מים - רוצים לשתות כוס אחת של קפה? אל תמלאו את הקומקום במלואו והסתפקו בהרתחת מים בכמות המספיקה לצורכיכם. לחילופין - הרתיחו את המים על הגז.
- הרחיקו את המקרר מהקיר - כאשר מרחיקים את המקרר מהקיר, לחום שנפלט ממנו יש לאן לצאת כך שהוא עובד פחות קשה וצורך פחות חשמל.
- הקפידו על בידוד - אטמו את הבית בסרטי איטום בחלונות ובדלתות, כדי שהחימום או קירור לא יברחו. קנייה של פסי איטום עולה שקלים בודדים, אך מאפשרת הבדל משמעותי. אם יש לכם חלון שפונה לצד מערב - שימו עליו צילון לימי הקיץ, כדי למנוע מהחום לחדור לבית.
"אנחנו מצפים מהממשלה לאפשר לאזרחים אמצעים מעשיים לחסכון בחשמל, ובראשם תעריפי תעו"ז ומוני חשמל חכמים", מסר נאור ירושלמי, מנכ"ל חיים וסביבה ועורך תחרות הגלובוס הירוק. "אחרת קיים חשש גדול שהממשלה לא תעמוד ביעד ההתייעלות האנרגטית שהציבה לעצמה; חסכון של 20% עד שנת 2020 וכולנו נמצא את עצמנו ממשיכים לבזבז חשמל ולשלם על כך ביוקר".