ביחד, מסביב לשולחן החג
מבצע "כולם בסדר" של ארגון "מאיר פנים" הסתיים בהצלחה. במוקד התקבלו 9,567 פניות של גולשים ומשפחות שרצו לארח בליל החג, ו-2,989 שידוכים נערכו בפועל. לפניכם דוגמאות למפגשים מרגשים שנוצרו לקראת החג, שיהיה לכולנו חג שמח
לקראת החג יצאו ארגון "מאיר פנים" וערוץ המעורבות של ynet במבצע "כולם בסדר" שקרא לגולשים לארח בביתם ישראלים שאין להם היכן לחגוג את הסדר. מוקד הארגון שהיה אמון על "מלאכת השידוכים" לא היה מוכן לאלפי הפניות שהתנקזו אליו. מתנדבי המוקד עבדו לפני החג מסביב לשעון להיענות לכל פניה, כדי שכמה שיותר אנשים יזכו להתארח ולארח. למוקד הגיעו 9567 פניות והתקיימו למעלה 2989 שידוכים.מספר הפונים המבקשים לארח עלה בהרבה על המבקשים להתארח, ולכל בקשה לאירוח נמצא מענה של משפחה מארחת מתאימה.
"רק כשאתה שם אתה קולט כמה הפעילות הזו מדהימה באמת", אומרת אסתר רוטנברג מנהלת קשרי הקהילה והמתנדבים של הארגון. "אני לא זוכרת מתי התרגשתי ככה. צריך להיות שם כדי להבין. אני מאושרת להיות שותפה לדבר הזה".
ריכזנו חלק מהסיפורי המפגשים שנוצרו במוקד האירגון במהלך המבצע:
מי ישב בכסא של סבא
לפני כמה שנים, בערב ליל הסדר נפטר יוסי. סבה האהוב של שירלי. מאז, כל פסח מזכיר לה את סבא. את החיוך הגדול שלא ירד לו מהפנים למרות הבעיות הבריאותיות, את החום שתמיד הרעיף על שירלי ושאר הנכדים. אפילו את הריבים, "מי יישב ליד סבא יוסי" כי כולם רצו להיות קרובים אליו, "סבא גם תמיד שיתף פעולה עם מי
שישב לידו וגילה איפה החביאו את האפיקומן".
שירלי החליטה שגם אם סבא יוסי האהוב כבר לא יהיה איתם בליל הסדר, בטח אפשר קצת לשחזר את האווירה. "יש משהו בדור הזה של סבא של אנשים שחוו את השואה ועברו תלאות, שיש לו אפקט מדהים על כל הסביבה ועל כל האירוע.
זה ברור שסבא שלי הוא סבא שלי, אבל רציתי לחשוב מה אפשר לעשות כדי שיהיה מישהו שקצת יזכיר לו אותו. עם החכמה הזו של הזקנים, עם העיניים החמות והטובות שממגנטות אליהם את כל הנוכחים".
הדסה, ניצולת שואה בת 80, מתגוררת בסמוך לשדרות רוטשילד בתל אביב. בצעירותה נישאה אבל התגרשה כעבור כמה שנים. יש לה בן אחד, שלא נמצא עימה בקשר, ואח ואחות ששרדו איתה את השואה, אבל בחרו לחיות את חייהם בקנדה הקרה והרחוקה. הדסה הרבה לנסוע אליהם בצעירותה, "אבל זה כבר לא מה שהיה. הטיסות קשות לי, גם האחים שלי כבר לא במצב בריאותי כל כך תקין".
בשנים האחרונות התארחה הדסה בחגים אצל משפחה שהכירה במקרה בשכונה, הם המשיכו להזמין אותה גם אחרי שעברו דירה, אבל בשנה האחרונה נדם קולם. הדסה לא הרגישה בנוח להתקשר אליהם "אולי התגרשו? אולי הם נוסעים לבית מלון. ואולי הם כבר לא רוצים אותי? זה גם בסדר".
"אני לא מאלו שמתביישים" היא מספרת. "אני יודעת שיש לי אנרגיות ואני פעילה וחיונית, למה אני צריכה לשבת בבית לבד בזמן שכל עם ישראל חוגג את אחד החגים הכי חשובים בלוח השנה שלנו? זה חג החירות ואני רוצה גם להרגיש חירות. גם לנפש שלי וגם לגוף. אין סיבה שסתם אשב ואתבכיין בבית".
הדסה, התקשרה למוקד הטלפוני של "מאיר פנים" ושם נזכרו בפנייה של שירלי שהתקשרה יומיים קודם וביקשה לארח מבוגר או מבוגרת, אולי ניצולת שואה. "הדסה, יש לנו משפחה שמאוד תשמח לארח אותך" אמר לה המוקדן. "הם אפילו גרים בעיר שלך והם יבואו לאסוף אותך בערב החג מהבית". שירלי, מתרגשת כבר מהמפגש הצפוי "כל המשפחה שלנו כבר יודעת ומצפה להדסה. אני חושבת שהיא תהיה מסמר הערב".
מתחת לאף
משפחת כהן, משפחת דתית המתגוררת בחולון, בקשה לארח אנשים המתקשים לקיים את ליל הסדר בכוחות עצמם. בפנייתה למוקד, ציינה אתי, אם המשפחה, שהם מתעקשים על אנשים המתגוררים בעיר
וקרוב אליהם ככל הניתן, כדי שלא יחללו את החג. אחרי שמסרה את שם הרחוב בו הם מתגוררים, חזרו אליה אנשי המוקד עם משפחה הגרה באותו הרחוב ממש. כשמסרה אתי את מספר הבניין בו הם מתגוררים, בישרו לה אנשי המוקד, שהמשפחה המתארחת גרה באותו הבניין שלהם.
אחרי בירור קצר, הסתבר להפתעתה, שהיא מיודדת עם המשפחה המדוברת, אך לא היתה מודעת כלל למצבה הכלכלי הקשה. בעצה אחת עם אנשי המוקד, הוחלט שכדי לא לבייש את המשפחה הנזקקת, תזמין אותם משפחת כהן ישירות ולא באמצעות המוקד. למחרת, חזרה אתי למוקד וסיפרה שהיא דפקה על דלתה של המשפחה והזמינה אותם אליה ליל הסדר.
אתי סיפרה לה שכמה מבני משפחתה ביטלו את הגעתם לסדר והיא חשבה שזה יהיה מקסים אם הם יחגגו ביחד. הדמעות בעניים של חברתה לבניין, הבהירו לה כמה היא עשתה מצווה של ממש.
יוצאים מהבית
עידית, נכה ואם חד הורית לילדים המשרתים בצה"ל (וילדה נשואה), שרויה במצב כלכלי קשה מאוד. היא ושלושת ילדיה מתגוררים בבית קטן ומסתפקים במזון מועט בשגרה. לאור מצבם והעלויות הגבוהות הכרוכות בכך, לא מתאפשר להם לקיים ארוחות חג. בנוסף לזאת, בשל הפיכתו לנכה, העבירה עידית את אביה לביתה וכל המשפחה מטפלת בו במסירות רבה.
בצר להם, פנתה למוקד מאיר פנים וציינה שהם מתביישים להתארח אצל משפחה זרה, אך רוצים באופן נואש לחגוג את החג מחוץ לביתם ואווירת הנכאים ששרתה בו. בהמשך לפנייה של חברה שהסכימה לתרום מספר חדרים לאירוח משפחות, יצרו מתנדבי המוקד קשר עם אתר נופש בקיבוץ עין גדי ודאגו למשפחה לחופשה במשך שבוע ימים. המוקד לא הסתפק רק באירוח המשפחה הגרעינית של עידית אלא צרף לנופש גם את בתה הנשואה, אם חד הורית בעצמה לשני בנים. מזה שנים רבות, יזכו בני המשפחה ליהנות ולשמוח בחג.
שידוך ממוקד
בהעדר משפחה וחברים, חגית - חיילת יוצאת אתיופית המשרתת במרכז הארץ - בקשה מהמוקד להתארח בערב החג אצל משפחה חמה. חגית ציינה בפני המוקד שהיות והיא טבעונית מושבעת, היא חייבת להתארח אצל משפחה עם הרגלי אכילה דומים לשלה. השידוך במקרה זה, חייב להיות מדויק ביותר. תוך יומיים בלבד מאז הפניה, נמצאה עבורה משפחה מושלמת. מדובר במשפחה טבעונית באזור המרכז, שבקשה לארח חיילים בודדים בערב החג. המשפחה, שחששה שהאורח/ת הפוטנציאליים יתאכזבו מהמזון הטבעוני, היתה מאושרת לקבל אורחת שתרגיש
בנוח עם תפריט המשפחה. מברור שערך המוקד, המשפחה יצרה קשר עם החיילת וכבר הספיקה לרכוש לה שעון יד כמתנה לחג וגם הבטיחה לאמץ אותה לאורך השנה.
חג בטוח
דוד, קצין בטחון ראשי לשעבר בחברה ציבורית גדולה, יצא לפני שנים לעצמאות. לרוע מזלו, לפני מספר שנים פשט את הרגל וכיום הוא חי בחדרון קטן באזור המרכז. ללא משפחה ויכולת לחגוג בכוחות עצמו, הבין דוד (שהתבייש לפנות לחבריו), שהוא יישאר בליל הסדר הקרוב, יחד עם זאת, הסתבר שנותרו עוד חברים שזכרו לו חסד נעוריו.
הפניה למוקד מאיר פנים הגיעה דווקא דרך משרדו של שר בכיר בממשלה, שביקש לדאוג לדוד לשידוך, תרתי משמע. עוד באותו יום נמצאה לו משפחה מארחת של אלמנה באזור מגוריו. אישה זו בקשה מפורשות מהמוקד לארח גבר עם עבר צבאי/בטחוני מפואר והיתה מאושרת לארח אותו.
סו בורנשטיין, מנהלת שיתופי הפעולה של ארגון מאיר פנים מסבירה: "הנגיעה היא לא רק באלפי הפונים. צריך להכפיל את המספר הזה בכמות המתארחים המתייחסת גם למשפחות ולא רק לאדם הבודד ולזכור שבכל בית מארח, יושבים עשרות בני אדם השותפים למצווה הזו, כך יוצא שהמסר והערכים של המבצע נוגעים בעשרות אלפי בני אדם".
"בימים של מאבקים חברתיים ואיומים מבית ומחוץ, גיליתם אחריות וערבות הדדית מרגשת והוכחתם שוב, כמה אנחנו עם איכפתי, חם ומגוייס", מסכמת מנכ"ל מאיר פנים רחלי איבנבוים, "ברעיון האירוח מתאפשר לא רק 'ואהבת לרעך כמוך' אלא גם קירוב אמיתי בין השכבות השונות, המוביל בסופו של יום לצמצום פערים של ממש. אני מודה לאלפי המשפחות בישראל, שנרתמו למען אלה שאין באפשרותם לחגוג את ליל הסדר, שיהיה חג שמח וכשר, לכל בית ישראל".