לוקים ב"מחלת היאפים"? 7 מזונות שיעוררו אתכם
הלוקים בתסמונת התשישות הכרונית סובלים מכאבי שרירים ועייפות, אך מחקרים מראים כי ניתן לשפר את התסמינים בעזרת שינויי תזונה, ולפחות למנוע את החרפת המצב. מה לאכול?
האם מה שאנחנו אוכלים יכול לשפר תסמינים של תשישות כרונית? אמנם מחקרים העוסקים בתזונה שמפחיתה כאבים עדיין אינם מבוססים מספיק, אך מחקרים אחרים מראים כי אנשים הסובלים ממה שידוע כ"מחלת היאפים" יכולים לחוות שיפור בסימפטומים באמצעות שינוי התזונה שלהם.
קראו עוד על תשישות כרונית:
- לראשונה: נמצאה תרופה ל"מחלת היאפים"
- כל מה שרציתם לדעת על מחלת היאפים
- תשישות כרונית: לא מחלה של עצלנים. 10 עובדות
האופן שבו מגיב הגוף לשינוי בתפריט משתנה כמובן מאדם לאדם, אך תקופת ניסיון עשויה להועיל. הנה כמה מהמזונות ומהרכיבים התזונתיים שעשויים להקל עייפות, כאבים ותסמינים אחרים הקשורים במחלה.
1. יותר ירקות ופירות
תהליך החמצון הפוגע בתאים מתקדם לעתים קרובות בצורה אינטנסיבית יותר אצל אנשים הסובלים מתסמונת התשישות הכרונית, מה שמשחק תפקיד משמעותי בהרעת מצבם.
אכילת פירות וירקות רבים, העשירים בנוגדי חמצון, עשויה לעזור בהקלת תסמיני העייפות והכאבים.
במספר מצומצם של מחקרים התברר כי הקפדה על תפריט העשיר במנות מן הצומח, או תפריט צמחוני לחלוטין, מסייעת להפחית את כאבי השרירים והנוקשות בקרב אנשים הסובלים מהתסמונת.
2. יותר דגים
במחקר קטן וראשוני בקרב אנשים הסובלים מתסמונת "כתף שחיינים" (כאבים כרוניים בכתף), כוויות ופיברומיאלגיה, נראה שתוספת אומגה 3 מדגים תרמה משמעותית להפחתת הכאב.
דרושים מחקרים נוספים כדי לאמת את היכולת המשככת של אומגה 3, אך כדאי להתייעץ עם הרופא האם כדאי לנסות ליטול את תוסף התזונה הזה. הוסיפו לתפריט שלכם דגי מים קרים, כמו סלמון וטונה.
3. פחות קפאין
אין הוכחות מדעיות לכך שקפאין מעצים סימפטומים של תשישות כרונית, אך כמות גדולה מדי שלו גורמת לקפיצות ולנפילות אנרגיה לאורך היום, בעיות עיכול, הפרעות בשינה ועוד.
אם אתם חושדים שקפה פוגע באיכות החיים שלכם, נסו לשתות אותו רק בבוקר ולנהל רישום מסודר של התסמינים והתחושות הגופניות שלכם.
4. מתוקים רק במידה
קיצוץ במתוקים, בקינוחים, במשקאות ממותקים ואפילו בפחמימות פשוטות אמנם לא ישפר או ירע את מצב התסמונת שלכם, אבל הדבר עשוי לעזור בשליטה בהיפוגליקמיה, מצב שבו רמת הסוכר בדם נמוכה מאוד מהנורמה.
עניין זה חשוב במיוחד עבור הסובלים מתסמונת התשישות הכרונית, כיוון שמספר מחקרים הראו כי לאנשים אלה יש יכולת פגומה בייצור ההורמונים המווסתים את רמת הסוכר.
5. בלי ממתיקים מלאכותיים
יש רק הוכחות מעטות, אם בכלל, לכך ששימוש בממתיקים מלאכותיים במשקאות דיאטטיים ובמזונות אחרים מרע תסמינים של תשישות כרונית, אך בכמה מקרים אינדיווידואלים שנחקרו התברר כי הוצאת האספרטיים מהתפריט תרמה לשיכוך כאבים הקשורים בתסמונת ולעתים העלימה אותם כליל.
כמה מומחים מצביעים על כך שתוספי מזון מסוימים שנועדו לשיפור הטעם, כדוגמת מונוסודיום גלוטמט, מעוררים תסמינים מסוימים ותופעות לוואי בקרב הסובלים מתשישות כרונית ופיברומיאלגיה.
נדרשים מחקרים נוספים בנושא, אך ניתן לנסות לצמצם רכיבים אלו בתפריט שלכם ולבדוק האם יש לכך השלכות על מצבכם.
6. בלי מזונות אלרגניים
אנשים רבים אלרגיים או רגישים למזונות מסוימים, כולל גלוטן, לקטוז ועוד, ותופעות הלוואי עשויות להיות קשורות בעייפות ובדיכאון. אמנם אין מחקרים הקושרים בין רכיבי מזון אלו לתסמיני תשישות כרונית, חשוב לדעת שאלרגיה כזו יכולה להחמיר את מצבכם.
התייעצו עם הרופא המטפל בכם באשר לביצוע טסטים לאלרגיות ולהוצאת מזונות מסוימים מהתפריט.
7. מולטיויטמין ביום
לאנשים הסובלים מעייפות או כאבים כרוניים כדאי לשקול תוספת מולטיויטמין, במיוחד כזה הכולל את הוויטמינים C, E ו-D. הוויטמינים C ו-E הם נוגדי חמצון רבי עוצמה אשר נמצאו במחקר קטן על הסובלים מהתסמונת כמשככי כאבים.
מחקרים מצאו כי רבים מהלוקים בתסמונת סובלים גם מחוסר בוויטמין D, ותיסוף בו עשוי לשפר תסמיני חרדה ודיכאון. מחקרים נוספים עמדו על הקשר בין רמות נמוכות של ויטמין D בגוף ובין כאבים כרוניים מפושטים.
התייעצו עם הרופא גם באשר לנטילת תוסף חומצות אמינו, אשר נמצא במחקרים מסוימים כי הוא מסייע הן למצב הרוח והן לשיכוך כאבים.
והמלצה לסיום: נהלו יומן אכילה
אם תקפידו לרשום מדי יום מה אכלתם, תוכלו להיעזר ברופא מומחה כדי לזהות אילו מזונות מחריפים את התסמינים שמהם אתם סובלים ואילו מסייעים לכם לחוש טוב יותר.
השתמשו בכל שיטת רישום שנוחה לכם: קובץ אקסל, יומן, לוח שנה וכו', והקפידו לציין גם את הפעילויות שבהן עסקתם, את מצב הרוח שלכם וטיפולים נוספים שקיבלתם באותו הזמן.